loading
close
SON DAKİKALAR

Ayaktaki sorunlar başka hastalıkların habercisi olabilir

Ayaktaki sorunlar başka hastalıkların habercisi olabilir
Tarih: 23.10.2023 - 23:37
Kategori: Sağlık, Yaşam

Uluslararası Diyabet Federasyonunun (IDF) son verilerine göre dünyada 537 milyon, Türkiye’de 9 milyon diyabet hastası var.

Her 7 ila 8 diyabet hastasından biri ise diyabetik ayak geliştirme riski taşıyor. Diyabetik ayak dahil pek çok ayak sağlığı sorunu ise podoloji uzmanları tarafından doğru tedavilerle çözüme kavuşturuluyor.

Podoloji, diyabetik ayak başta olmak üzere tüm ayak sağlığı sorunları ile ilgilenen bir bilim dalı olarak karşımıza çıkıyor. Bu uzmanlık dalında görev alan podologlar, ayak sağlığı sorunlarına karşı koruyucu ve önleyici tedaviler sunarak hastaların yaşam kalitelerini yükseltmelerine katkıda bulunuyor. Podolog Neslihan Nazlı, podolojinin Türkiye’de henüz yeterince bilinmediğine ve ayak sağlığının öneminin vurgulanması gerektiğine dikkat çekerek, podoloji ve ayak sağlığı hakkında önemli bilgiler paylaştı.

“Ayak sağlığı, genel sağlığın aynasıdır”

Podolog Neslihan Nazlı, ayakta görülen yapısal ya da deri rahatsızlıklarının genel sağlığı doğrudan etkilediğini belirterek, “Ayaklarımız vücudumuzun temelidir. Vücudumuzun ağırlığını taşır, bizi hareket ettirir. Dengemizi sağlayan ayaklarımız, aynı zamanda sağlığımız hakkında bize ipuçları verir. Ancak ayak sağlığı, insanların günlük yaşamında sıklıkla göz ardı ettiği bir konudur. Ayak sorunları, yaşam kalitesini etkileyebilir ve daha köklü sağlık sorunlarına yol açabilir. Örneğin tırnak mantarı, batık tırnak, nasır, diyabetik ayak gibi sorunlar, aslında daha ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Her 7-8 diyabet hastasından birinin diyabetik ayak sorununun olduğunu, bu sorunun doğru bakım ve tedavilerle kontrol altına alınabildiğini, aksi takdirde ampute edilme riski taşıdığını biliyoruz. Bu nedenle ayaklarımıza gereken özeni göstermeli ve düzenli olarak bakım yaptırmalıyız” dedi.

“Podologlar, ayaktaki sorunları tespit eder, uygun tedavi planını hazırlar ve uygular”

Podoloji hakkında da bilgi veren Podolog Neslihan Nazlı, “Podoloji, ayak sağlığı ve hastalıklarıyla ilgilenen bir bilim dalıdır. Podologlar, ayak muayenesi yaparak sorunları tespit eder, uygun tedavi planını hazırlar ve uygular. Ayrıca ayak basış analizi yaparak kişiye özel ortopedik tabanlık önerir ve takip eder. Biz de Modern Ayak Sağlığı Merkezi’nde profesyonel olarak medikal podoloji uygulamaları yapıyoruz. Tırnak mantarı, diyabet ayak bakımı, medikal ayak bakımı, batık tırnak, nasır gibi problemlere çözüm üretiyoruz. Vizyonumuz, toplumdaki podoloji bilincini artırmak ve ayak sağlığına hak ettiği değeri vermek. Ayak sağlığı sorunları yaşayan herkese kaliteli, güvenilir ve profesyonel hizmet sunmak için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Daha fazla insanın podolojiden haberdar olması temel amaçlarımızdan biri”

Podolog Neslihan Nazlı, podolojinin Türkiye’de yeni bir bilim dalı olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Podoloji, üniversitelere 2012’te geldi. Ancak halen Türkiye genelinde pek bilinmiyor. Modern Ayak Sağlığı Merkezi olarak, daha fazla insanın podolojiden haberdar olması temel amaçlarımızdan biri. Bu amaçla hem halka hem de sağlık çalışanlarına yönelik eğitimler düzenliyoruz. Ayrıca internet sitemizde ve sosyal medya hesaplarımızda ayak sağlığı ile ilgili bilgilendirici içerikler paylaşıyoruz.” 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları