loading
close
SON DAKİKALAR

Aydın Güven Gürkan'ın ölümünün 15. yılı

Aydın Güven Gürkan'ın ölümünün 15. yılı
Tarih: 22.01.2021 - 11:52
Kategori: Gündem

Eski Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) Genel Başkanı Aydın Güven Gürkan'ın ölümünün üzerinden 15 yıl geçti.

SHP Eski Genel Başkanı Aydın Güven Gürkan'ın hayata veda edişinin 15. yıl dönümü.

10 Mayıs 1941'de Elazığ'da doğan Aydın Güven Gürkan, babasının memur olması nedeniyle ilk ve orta öğrenimini Anadolu'nun çeşitli illerinde tamamladı. Gürkan, 1963 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin, Maliye ve İktisat bölümünü bitirdi. Ardından Almanya'da Köln Üniversitesi'ndeki doktorasını 'summe cum laude' (olağanüstü başarı) notuyla tamamladı. 1970 yılında Gazi Üniversitesi'nde doktor asistan olarak akademik kariyerini sürdürdü. 1973 yılında, doçent olan Gürkan, 37 yaşında profesör unvanını aldı. Gazi Üniversitesi'ne bağlı Gazetecilik ve Halkla ilişkiler Yüksek Okulu'nda müdürlük yapan Aydın Güven Gürkan, uzun yıllar Ekonomik Doktrinler kürsü başkanlığında bulundu.

1981 yılında YÖK sistemini ve baskıları protesto ederek üniversiteden ayrıldıktan sonra, 1983 yılında politikaya atılan Gürkan, Halkçı Parti'den 17. dönem Antalya milletvekili seçildi. Gürkan, 1984'te HP'nin Genel Sekreterliği'ne, 1985'te partinin Genel Başkanlığı'na getirildi. Birleşme konusunda SODEP Genel Başkanı Erdal İnönü ile temaslar yürüterek, 3 Kasım 1985’te gerçekleşen birleşmenin mimarlarından oldu. Sosyaldemokrat Halkçı Parti adını alan birleşik partinin ilk kurucu genel başkanı oldu ve bu görevi daha sonra Erdal İnönü'ye devretti. Aynı yılın Eylül ayında SHP Genel Başkan Yardımcılığı’na seçilen Aydın Güven Gürkan, 29 Kasım 1987 tarihinde SHP Genel Başkan Yardımcılığı’na 2. kez getirildi.

Gürkan, 29 Kasım 1987 tarihinde yapılan genel seçimlerde parlamento dışında kalarak, aktif politikaya bir süre ara verdi. Daha sonra 30 Temmuz 1991 tarihinde yapılan kurultayda SHP Parti Meclisi üyeliğine seçilerek, parti tarafından yeniden aktif olarak görevlendirildi. 1991 seçimlerinde İçel'den yeniden milletvekili seçildi. Partinin Grup Başkanvekilliğini üstlenen Gürkan, bir süre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevinde de bulundu. Gürkan, 2002 yılında Yeni Türkiye Partisi'ne (YTP) katılmıştı.

Mide kanserine yakalanan ve 1,5 yıl boyunca tedavi gören Gürkan, 22 Ocak 2006'da yaşamını yitirdi. Gürkan, İstanbul Anadolu yakasında Tuzla Mezarlığı'nda defnedildi. Sanatçı Serap Aksoy ile evli olan Gürkan’ın, bir kız çocuğu bulunuyordu.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları