loading
close
SON DAKİKALAR

Aydınlık 1. Emek Kurultayı Yapıldı

Aydınlık 1. Emek Kurultayı Yapıldı
Tarih: 25.11.2013 - 14:38
Kategori: Kültür & Sanat

Aydınlık 1. Emek Kurultayı Petrol-İş Sendikası Konferans Salonunda yapıldı. Petrol-İş Sendikasında emekçilerin buluşması vardı bugün. Kurultay açılışın ardından üç oturum şeklinde yapıldı.

Aydınlık 1. Emek Kurultayı Petrol-İş Sendikası Konferans Salonunda yapıldı. Petrol-İş Sendikasında emekçilerin buluşması vardı. Kurultay açılışın ardından üç oturum şeklinde yapıldı.

1. Oturum

Türkiye'de sendikacılığın sorunları ve çözüm önerileri, Oturum Başkanı: Esin Ergenç Turhan, Konuşmacılar: Nurettin Akçul – T. Maden-İş Genel Başkanı

Atilay Ayçin – Hava-İş Genel Başkanı, Mustafa Öztaşkın – Petrol-İş Genel Başkanı, Adnan Serdaroğlu – Birleşik Metal-İş Genel Başkanı

2. Oturum

(Siyasal iktidar ile sendikalar ve işçi hareketinin ilişkileri,Asgari Ücretin Belirlenmesinde İşçi Sendikaları), Oturum Başkanı: Dr. Engin Ünsal, Konuşmacılar:Metin Ebetürk – Sosyal-İş Genel Başkanı, Yıldırım Koç – ODTÜ Öğretim Görevlisi / Yazar / Aydınlık Yazarı, Kenan Öztürk – TÜMTİS Genel Başkanı, Mustafa Türkel – Tek Gıda-İş Genel Başkanı,Nihat Yurdakul – Belediye-İş Genel Başkanı

3. Oturum

(Yükselen İşçi hareketleri ve işçi Sınıfının günümüzdeki tarihsel görevi), Oturum Başkanı: Erdal Demirkan-Deri-İş İstanbul E. Şube Başkanı, Konuşmacılar:
Mehmet Akkaya- Aydınlık Yazarı, Süleyman Girgin – T. Maden-İş Yatağan Şube Başkanı, Dr. Atilla Özsever – M. Ü. Öğretim Görevlisi / Yurt Yazarı, Dr. Fikret Sazak - T. Maden-İş Eğitim Dairesi Müdürü

Açılış ve programın Can Karadut tarafından okunmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Kurultayın toplanmasını sağlayan Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni M.İlker Yücel açılış konuşması ile kurultayın toplanma nedenleri ve amacını açıklayan bir konuşma yaptı. Sayın İlker Yücel’in başlangıçta da belirttiği şekilde kurultay mücadele birlikteliği üzerinde ağırlıkla durdu. Her yerde eylemlerin sürdüğünü ancak gelinen noktada hiçbir kazanım elde edilemediğini belirten Yücel, artık savunma mevzilerinde olmamız gerektiğini, bütün gücümüzle mücadelede olacağız ve kazanan tarafta olacağız dedi. Bu kurultay emekçi cephenin birlikteliğine katkı sunmak ve geleceğe dair planlamalar yapılması açısından faydalı olmuştur. Bu kurultayların Türkiye sathına yayılacağını dile getirdi sayın yücel. İktidarın tüm ayrıştırma gayretlerine sınıf mücadelesi ve sınıf bilinci ile karşı çıkalım. Sayın Yücelin açış konuşmaları ardından oturumlara geçildi.

Üç oturuma katılan konuşmacılar ve söz alan emekçilerin konuşmalarını toparlamaya ve kurultayda aşağı yukarı neler üzerinde durulduğunu anlatmaya çalışacağım.

Oturuma katılan çok değerli sendika başkanları, akdemiysen ve basın mensupları çok değerli bilgiler sundular. Sendikacılığın Türkiye’de ki gelişimi ,iş kanunu , emek mücadelesi, küresel sistem ve değişen üretim biçimlerinin sendikacılığa etkisi gibi çok geniş yelpazede konular masaya yatırıldı. Sendika başkanları kimi zaman kendilerini ve Türkiye’de sendikacılığın düştüğü yanlışları anlatarak öz eleştiri yaptılar.

Bir şekilde sendika ve emek ile ilgili akla gelebilecek tüm konular enine boyuna uzun uzun anlatıldı. Türkiye’de siyasete bağlı yaşanan sendikacılık ve emek mücadelesinin zorluklarından bahsedildi. Emperyalizmin dünyada ve ülkemizde de emek ve emek örgütlemelerine etkileri tartışıldı. Küresel boyutta emek mücadelesi konusuna değinildi.
Sendika ve siyaset ilişkisi üzerinde duruldu. Sendikaların siyasetten uzak durup durmamaları tartışıldı. Emek mücadelesinin bir siyesi tavır olduğu ama bir siyasi particilik olmadığına değinildi.

İşçi ve emek mücadelesinin ülkeye etkileri, toplumsal hayata olan etkileri de uzun uzun tartışılan konulardandı. Eğer ülkede toplumsal barış ve birlik sağlanacaksa emekçi birlikteliğinin çok önemli olduğu üzerinde duruldu.

Son zamanlarda yapılan ve kamuoyuna mal olmuş ve büyük yankı uyandırmış grevler ele alındı. Bu konuda çağrılmış işçi grupları da salondaydılar. Ören olarak Hava-İş kurultayda bulunuyordu ve Meltem Akdağ işçileri temsilen konuşma yaptı.

Örgütlü mücadelenin önemine değinildi. Maalesef verilen rakamlarda Türkiye artan nüfusu ve işçi sayısına rağmen sendikalı sayısında anormal bir şekilde azalma vardır. Bu konunun sebepleri üzerinde duruldu.

Son dönemde iktidarın toplumsal yaşamda uyguladığı baskı ve şiddetin emek mücadelesi üzerinde ki etkilerine değinildi. Özgürlüklere yapılan müdahaleden emek örgütleri de etkilenmekte olduğu belirtildi. Sendikalara müdahale edilerek yandaş basın gibi yandaş sendikacılık oluşturulduğu ve hak mücadelesinin önüne geçilmeye çalışıldığı belirtildi.

Haziran başından bugüne kadar gelen Gezi eylemleri ve gezi mücadelesinin bizlere öğrettiği şeyler ve emek mücadelesine yansımaları üzerinde çokça duruldu zira salon “Her yer Taksim her yer direniş” ,”Bu daha başlangıç Mücadeleye devam” , “Birleşe birleşe kazanacağız” , “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” şeklinde gezi sloganları ile inledi. Gezi direnişi toplumuza verdiği mücadele ivmesinin aynı şekilde emekçilere de yansıdığı görülmekteydi. Salonda göze çarpan mevcut hükümete olan kızgınlığın çok büyük boyutta olduğuydu. Ne zaman hükümetle ilgili konu geçse salon hükümet aleyhine sloganlarla yıkılıyordu. Emek mücadelesinin tarihsel gelişimi değerlendirilirken emperyalistler tarafından emek ve sendika düşmanlığının yeni olmadığı vurgulandı . Ancak bu hükümetin uygulamaları artık tahammül sınırını çoktan aşmış olduğu dile getirildi.

Kısaca değinmeye çalıştığım konulardan sonra varılan sonuç; Örgütlü mücadelenin vazgeçilmez olduğu ve en önemlisi ve bütün kurultay boyunca üzerinde durulan mücadele birlikteliği. İşçi, memur, köylü, öğrenci, kadın her kesimin birlikteliği mutlak zafere ulaştıracak formül olarak önümüzde durmaktadır.

Kanımca çok yararlı bir kurultay oldu. Hem özeleştirilerin yapıldığı hem de nelerin yapılması gerektiği hususlarının ele alındığı bir kurultay oldu. Çok coşkulu bir kurultay oldu. Mücadele birlikteliği ve devamlılığı öne çıkaran bir kurultay oldu. Gelecek için emek mücadelesi ve toplumsal barışa ve huzura çok güzel katkı sunacak bir kurultay oldu. Kurultaya emeği geçenlere ve katılanlara teşekkürler.

Nasuh Bektaş.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları