loading
close
SON DAKİKALAR

AYM: 1 Mayıs'a saldırı, hak ihlalidir

AYM: 1 Mayıs'a saldırı, hak ihlalidir
Tarih: 12.09.2019 - 14:58
Kategori: Gündem

AYM, 1 Mayıs mitingine yapılan polis saldırısı ile ilgili “Anayasa’nın 34’üncü maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine” karar verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM), 1 Mayıs mitinginde polisin saldırısına uğrayan TTB üyeleri Ali Çerkezoğlu, Ali Küçük, Elif Kırtepe, Eriş Bilaloğlu, Hüseyin Demirdizen, Mehmet Nazmi Algan’a beşer bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

EMNİYETTEN “ORANTILI GÜÇ” SAVUNMASI

TTB üyeleri 2009 yılında Emek ve Dayanışma Günü etkinlikleri kapsamında İstanbul Taksim Meydanı’na giderken polisin biber gazlı ve basınçlı su saldırısıyla karşılaştı. Polis saldırısında Eriş Bilaloğlu ve Ali Çerkezoğlu gözaltına alındı, Çerkezoğlu, bacağından yaralandı.

Soruşturma aşamasında ifade veren İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde Mali Şube Müdürü Y.A, “marjinal gruplara orantılı bir şekilde güç kullandığını” iddia ederek, başvurucuların suçlamalarının asılsız olduğunu öne sürdü.

Emniyet Müdürü E.Ç de polis saldırısı görüntülerinin CCN Türk canlı yayınına yansıması ile ilgili, “Kutlamalara katılmakta gecikmeleri nedeniyle talepleri reddedildi. İkna edilemeyen gruptaki kişilere gaz, basınçlı su kullanılmadan, çevik kuvvet tarafından orantılı bir güçle ve yaralanmaya neden olmadan kişilerin kaldırıma çıkması sağlandı. CNN Türk canlı yayınındaki görüntüler uygulanan gücün orantılı olduğuna işaret etmektedir” savunması yaptı.

SAVCILIK REDDETTİ

TTB üyeleri, 1 Mayıs mitingine katılmak isterken polisler tarafından şiddet kullanılarak engellenmeleri nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Soruşturma sonucunda Savcılık kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Karara yapılan itiraz Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedildi.

TTB üyeleri bunun üzerine, 1 Mayıs gösterilerine yapılan polis müdahalesine ilişkin soruşturmanın kovuşturmaya yer olmadığı kararıyla neticelenmesi nedeniyle toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme haklarının ihlal edildiğini belirterek AYM’ye başvurdu.

Yüksek mahkeme, başvuruculara polisler tarafından yapılan saldırının demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olup olmadığını inceledi.

“TOPLANTI VE GÖSTERİ YÜRÜYÜŞ HAKKI” İHLALİ

AYM, 70’e yakın sivil toplum kuruluşu tarafından 1 Mayıs İşçi Bayramı anma etkinlikleri için önceden başvurulduğa dikkati çekerek, başvurucuların kolluk kuvvetlerince yollarının birden fazla kesilmesi ve bekletilmeleri nedeniyle gösteri yerine ulaşmalarının geciktiğini belirtti.

Başvurucuların eylemlerinin kamu düzeninin bozulmasına yol açtığı ya da bozulma tehlikesi doğurduğunun idarece ortaya konulmadığı belirtilen kararda şunlar yer aldı:

“AYM, kötü muamele yasağı bakımından her ne kadar etkili bir soruşturma yürütülmediğine karar vermiş ise de bu başvuruda dosya içeriğinin toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına ilişkin iddialar bakımından bir sonuca ulaşmak için yeterli olduğunu değerlendirmiş, müdahalenin kamu düzeninin sağlanmasında demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığı sonucuna ulaşmıştır. AYM, Anayasa’nın 34’üncü maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir.”

Mitingde yaralanan Ali Çerkezoğlu ile ilgili kötü muamele yasağının da ihlal edildiğine karar verilirken başvuruculara 5’er bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmedildi.

Kaynak : BirGün

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları