loading
close
SON DAKİKALAR

'Aynı devlet okulunda' proje sınıfı 6 bin lira normal sınıf bedava!

'Aynı devlet okulunda' proje sınıfı 6 bin lira normal sınıf bedava!
Tarih: 13.07.2019 - 09:10
Kategori: Eğitim

Bazı devlet okullarında İngilizce öğretiliyor, maker, teknoloji kullanılıyor diye velilerden 3 ile 7 bin TL arası para istendiği şeklinde şikâyetler gelmeye başladı.

Hürriyet'ten Nuran Çakmakçı'nın bugün köşesinde kaleme aldığı yazıya göre, İstanbul’da farklı bölgelerde devlet ortaokullarında sınıflar ‘normal’ ve ‘proje’ sınıf diye ikiye ayrılmış durumda.

Çakmakçı, "Yalnız, ‘beş yıldızlı proje sınıfı’nı isteyenlerin elini cebine atması gerekiyor. Bazı veliler albenisi yüksek bu sınıflar için “Koleje 20-30 bin lira vereceğime 3 bin lirayla iyi eğitim alırım” derken, bazıları ise aynı çatı altında bu farklılığa karşı" ifadelerini kullandı.

Çakmakçı'nın yazısının yazısının ilgili kısmı şöyle:

"Devlet okullarında kayıt normalde e-Okul üzerinden devam ediyor. Veli, çocuğu için okula gittiğinde önüne iki seçenek sunuluyor. Ya normal sınıfa ücretsiz kayıt yaptıracak ya da daha cazip olarak sunulan sınıfta eğitim alması için 3-7 bin lira arasında para ödeyecek. Veli, kendi bölgesi dışında bu okulların proje sınıfına kayıt yaptırmak isterse önce adres bulup, sonra da daha fazla para ödemeyi göze alacak.

BAĞIŞ YA DA ELDEN ÖDEME

Okul yöneticileri veliden yasal olarak para alamayacağı için farklı yöntemler geliştirmiş durumda. Kimi okul aile birliğine bağışla, kimi okuldaki bir memura yönlendirerek elden ödemeyle, kimi de okul dışında farklı bir firma hesabına yatırılan parayla kabul alıyor.

ÖNCE ÜCRET, SONRA KAYIT

Eğer öğrenci bölge dışından gelmişse, yani adresi tutmuyorsa bu parayı ödemesi de yetmiyor. Önce okulun alanında bir adres bulup çocuğu o bölgedeki bir binaya kayıt ettirdikten sonra okula geçiş yapabiliyor. Tabii ücret daha fazla oluyor. Ama her ihtimale karşı önce parayı ödüyor. Bu durum sadece ortaokul veya liselerde geçerli değil. Bazı anaokulları bile ücrete tabii. Kurada sabahçı çıkan bir öğrenciyi öğlenci yapmanın bedeli 300 TL’den başlıyor.

Yabancı öğretmen, yabancı ders kitabı, teknolojiyle donatıldığı iddia edilen bu sınıflara katkıda bulunmak için veli desteğine ihtiyaç duyduğunu söyleyen okul müdürleri ise “Devletin bize ek ödeneği yok. İyi bir eğitim sunmanın maliyeti var. Biz de velilerimize bu durumu anlatıyoruz. Teknolojiyle donatılan, yabancı öğretmenin ders vereceği sınıf için velilerimiz severek destek veriyor” diyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, uzun yıllardır velilerden kayıt parası ya da bağış adıyla para toplanmaması için okullara genelge gönderdi, yönetmelik çıkardı. Kayıt sistemini değiştirdi. Ama anlaşılan durum değişmiyor. Liselere geçişte, özellikle yerel yerleştirmede nüfusa kayıt sistemi etkili olsa da hâlâ torpil, okula bağış kapı açabiliyor."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları