loading
close
SON DAKİKALAR

Bağırsak parazitleri nedir? Kıl kurdundan nasıl kurtuluruz?

Bağırsak parazitleri nedir? Kıl kurdundan nasıl kurtuluruz?
Tarih: 07.12.2022 - 08:50
Kategori: Sağlık, Yaşam

Bağırsak solucanları ile enfekte olmanın bir yolu, bir inek, domuz yada balık benzer biçimde enfekte bir hayvanın az pişmiş etinden yemektir.

Bağırsak parazitleri nedir? Bağırsak paraziti sebepleri, emareleri ve tedavisi

Ani kilo kaybı, iştahsızlık ve karın ağrısı şikayetlerini sıkça yaşıyorsanız doktora görünmenizde fayda var. Çünkü bağırsak parazitiniz olabilir. Peki bağırsak parazitleri nelerdir? Belirtileri nedir? Bağırsak parazitlerinin tedavisi nasıl yapılır? Bağırsak parazitleriyle ilgili bütün detaylar haberimizde...

BAĞIRSAK PARAZİTİ NEDİR?

Bağırsak parazitleri çoğunlukla gözle görülemeyen yumurtaların ağızdan alınarak, gözle görülen kurtçuklara dönüşmesi durumudur. Daha sonrasında bu kurtçuklar hazım sisteminde yaşamaya başlarlar ve enfeksiyona niçin olurlar. Bağırsak parazitleri tedavi edilebilen sadece zaman zaman tekrarlayabilen bir hastalıktır.

BAĞIRSAK PARAZİTLERİNİN NEDENLERİ

Bağırsak solucanları ile enfekte olmanın bir yolu, bir inek, domuz yada balık benzer biçimde enfekte bir hayvanın az pişmiş etinden yemektir. Bağırsak solucanı enfeksiyonuna neden olan öteki olası nedenler şunlardır:

    • Kirlenmiş su tüketimi

    • Kirlenmiş toprak tüketimi

    • Kontamine dışkı ile münasebet

    • Kötü temizlik

    • Kötü hijyen

Yuvarlak kurtlar genellikle kirlenmiş toprak ve dışkı ile münasebet yöntemiyle bulaşır. Kontamine olan maddeyi tükettikten sonra, parazit bağırsağınıza gider. Sonra bağırsakta çoğalırlar ve büyürler. Bir kez ürettikleri ve miktar ve boyutta büyüdükçe, belirtiler ortaya çıkabilir.

Bazı insanlar herhangi bir semptom yaşamaksızın yıllarca bağırsak solucanlarına sahip olabilirler.

BAĞIRSAK PARAZİTİNİN BELİRTİLERİ

    • Geceleri anüste kaşıntı,

    • Kansızlık, kg kaybı ve halsizlik,

    • Beslenme bozukluğu,

    • Kusma ve ishal,

    • Karın ağrısı,

    • Uyurken ağızdan salya gelmesi,

    • Gaz / şişkinlik,

    • Yorgunluk,

BAĞIRSAK KURTLARI NASIL BULAŞIR?

    • Enfektif yada larva gelişmiş yumurtaların ağız yolu ile katılımı

    • Larva içeren enfekte etlerin yenilmesi

    • Larvaların deriden girmesi (çengelli kurtlar)

    • İnsektler tarafından ısırılma

PARAZİT ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

    • Kıl kurdu

    • Kamçı kurdu

    • Yuvarlak solucanlar

    • Tenya

    • Amip

    • Giardia

    • Çengelli kurtlar

BAĞIRSAK PARAZİTİNE KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER

    • Çiğ olarak yenilen meyve ve sebzeler iyi yıkanmalıdır,

    • İçilen suların temiz olduğundan emin olunmalıdır veya su kullanılmadan önce kaynatılmalıdır,

    • Çocuklara yiyecek hazırlarken eller güzelce yıkanmalıdır,

    • Çocuklara tuvaletten sonra, yiyecek yemeden önce, dışarıda oynadıktan sonra ellerin yıkanması alışkanlığı

    • kazandırılmalıdır,

    • Az pişmiş et yenilmemelidir,

    • Çocuklar toprakta çıplak ayakla gezmemelidir,

    • Parazit yumurtaları tırnak aralarında bulunabildiğinden tırnaklar düzenli kesilmelidir,

    • Anne sütüyle beslenme koruyucudur. Bu nedenle bebekler ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmelidir.

Kıl kurdundan nasıl kurtuluruz?

Kıl kurdu tedavisini evde yapacaksanız elmalı sirkeyi sizlere önerebiliriz. Bir bardak suyun içerisine 2 çay kaşığı elmalı sirke ekleyin. İyice karıştırdığınız bu içeceği her gün 2 bardak tüketin. Tatlandırmak amacıyla bal ekleyebileceğiniz bu karışımı düzenli olarak tüketmeniz halinde kısa süre içerisinde kıl kurdundan kurtulabilirsiniz.

Bağırsak Kurdu Düşüren Bitkisel Yöntemler Listesi

1. Kekik; İdrar Yollarını Temizler

Bağırsak kurdunu düşüren en etkili bitkilerden birisi kekiktir. Vücudu arındırıcı etkisi bulunan kekik, bu özelliği sayesinde bağırsakları temizleme amacıyla çok fazla kullanılmaktadır. En fazla kullanıldığı yöntem ise kekik suyudur. Kekik suyu idrar yollarını temizleyerek bağırsak kurtlarını dökmektedir.

Çocuklarda bir çay kaşığı, yetişkinlerde ise bir tatlı kaşığı kekik günde iki kere 4-5 gün boyunca alınır. Bir yemek kaşığı kekiği 1 litre sıcak suya koyun. Kekik demlendikten 15 dakika sonra süzüp sabahları aç karnına için. Gün içerisinde tüketeceğiniz bu içecek kurtlarınızı düşürecektir.

2. Zerdeçal; Bağırsakları Arındırır

Karın bölgesinde kaşıntı hissediyorsanız ve kızarıklık oluşmaya başladıysa bağırsak kurdundan şüphelenmelisiniz. Anti-parazit özelliği olan köriyi bol miktarda içeren zerdeçal, bu sayede bağırsak kurdunu dökmektedir.

Uzmanlar zerdeçalı besinlerin üzerine serpiştirerek ya da içeceklerinizin içerisine ekleyerek tüketilmesini öneriyor. Bu sayede kısa süre içerisinde bağırsak kurdu probleminden kurtulacaksınız.

3. Karanfil; Parazitleri Yok Eder

Kurt düşüren bir diğer bitki ise karanfildir. Tek başına tüketilebileceği gibi kürlerin ya da içeceklerin içerisinde de kullanılabilen karanfil, oldukça etkili olması sebebiyle uzun yıllardan beridir çok fazla tercih edilen bir yöntem olmuştur.

Birçok parazite karşı etkili olan karanfili ananas ya da papatya suyu ile karışım yaparak tükettiğiniz takdirde etkisini arttırabilirsiniz. Ayrıca toz karanfil ile yaptığınız bu karışım parazitleri vücudunuzdan atmanıza yardımcı olacaktır.

4. Papatya; Sindirim Sistemini Çalıştırır

Papatya çekirdeklerini yutmak bağırsak kurtlarını yok etmede büyük fayda sağlamaktadır Bir tatlı kaşığı papatyayı, bir bardak sıcak suda 10 dakika demleyin. Demlenen çayı süzün ve her yemekten bir saat önce 3-4 bardak için. Bu sayede bağırsak kurtlarından kurtulabilirsiniz.

Antioksidan etkisi sayesinde bağırsak kurtlarını temizleyen papatya çayı, vücudunuzdaki bu problemi ortadan kaldıracaktır. Ayrıca papatya çayının sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına olanak sağladığını da söyleyelim.

5. Sarımsak; Enfeksiyonları Yok Eder

Enfeksiyona karşı kullanabilen en iyi bitkisel yöntemlerden birisi olan sarımsak, gün içerisinde mutlaka tüketilmesi gereken besinlerden birisidir. Bağırsak kurtlarından muzdarip olduğunuz zamanlarda tüketeceğiniz çiğ sarımsak sizi bu durumdan kurtaracaktır.

Bağışıklık sistemini güçlendirerek kurtların çoğalmasını engelleyen sarımsak aynı zamanda içecek olarak da tüketilebiliyor. 150 ml hazırladığınız havuç suyuna doğrayıp suyunu çıkardığınız üç diş sarımsağın suyunu ekleyerek karıştırın. İki saat arayla içtiğiniz takdirde etkisini göreceksiniz.

6. Zencefil; Parazitleri Ortadan Kaldırır

Bağırsak kurtlarını döken bir diğer bitkisel yöntem ise zencefildir. Keskin kokusu olan zencefil, en tehlikeli parazitlere karşı bile etkili olmasıyla öne çıkıyor. Tüketildiği andan itibaren vücudu zararlı maddelerden arındıran bitkiyi düzenli olarak tüketmenizi öneriyoruz.

Zencefili farklı şekillerle tüketebilirsiniz. Çay, kür, toz ya da yemeklerinizin içerisine atabileceğiniz bu bitki, kısa sürede sağlığınıza birçok fayda sağlayacaktır. Bağırsak kurtlarını hemen vücudunuzdan atmak istiyorsanız toz ya da yaş zencefilden yardım alabilirsiniz.

7. Eğrelti Otu; Zararlı Maddeleri Yok Eder

Doğanın bize sunmuş olduğu oldukça yararlı bitkilerden birisi olan eğrelti otu, vücuttaki zararlı maddeleri yok etmek için birebirdir. Düzenli bir şekilde tüketeceğiniz eğrelti otu sayesinde bağırsak kurtlarını dökebilirsiniz.

Eğrelti otunu en kolay çay çeklinde tüketebilirsiniz. Bir yemek kaşığı eğrelti otunu 2 bardak suda demleyin. Aç karna on beş dakika ara ile içeceğiniz eğrelti otu çayı sayesinde bağırsak kurtlarından kurtulabilirsiniz.

8. Ananas; Sindirim Sistemini Çalıştırır

Vücudumuza oldukça faydalı meyvelerden birisi olan ananas, bağırsak kurdunun düşürülmesinde de etkilidir. Düzenli olarak yediğiniz ananas sayesinde bağırsak kurtlarınızı dökebilirsiniz.

Dilimleyerek ya da suyunu çıkartarak tükettiğiniz ananas sayesinde kısa süre içerisinde vücudunuzu zararlı bağırsak bakterilerinden arındırabilirsiniz. Ayrıca ananasın bağırsak kurtlarını temizlemesinin yanı sıra sindirim sistemine ve diğer organlara birçok faydasının olduğunu hatırlatalım.

9. Muz ve Limon; Antioksidan Etkilidir

Bağırsak kurdunu düşürmek için kullanabileceğiniz bir diğer bitkisel yöntem ise muz ve limon karışımıdır. Bağırsaklarınızdaki tüm enfeksiyonları gideren bu karışım, hızlı bir şekilde bağırsak kurtlarınızı dökecektir.

Muzu bir kaseye doğrayın ve üzerine limon sıkın. Bu karışımı düzenli olarak tükettiğiniz takdirde bağırsaklarınızda yer alan kurtlardan kurtulabilirsiniz. Antioksidan etkiye sahip olan bu karışım, sindirim sisteminizi de düzene sokacaktır.

10. Yeşil Çay Sindirim Sistemini Düzenler

Her derde deva olan bitkisel yöntemlerden birisi yeşil çaydır. Vücuda onlarca fayda sağladığı için düzenli olarak tüketilmesi gereken yeşil çay, bağırsak kurtlarının temizlenmesinde de oldukça etkilidir.

Vücudunuzu rahatlatacak ve sindirim sisteminizi düzenleyecek olan yeşil çay, bu sayede sık sık idrara çıkmanızı sağlayacaktır. Böylece bağırsaklarınızdaki kurtlar kısa süre içerisinde dökülecektir.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları