loading
close
SON DAKİKALAR

Bağlama Gölü, kirlilik tehdidi altında

Bağlama Gölü, kirlilik tehdidi altında
Tarih: 13.02.2012 - 00:59
Kategori: Çevre

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesine bağlı Evri beldesinde bulunan nilüfer çiçekleriyle göz kamaştıran Bağlama Gölü'nün, son yıllarda artan kirlilik tehdidi altında olduğu bildirildi.

Evri beldesinde dağın eteğinden çıkan kaynak su ile beslenen Bağlama gölü, doğaseverlerin tercih ettiği yerlerden biri. Bahar ayında açan nilüfer çiçekleri ile adeta göz kamaştıran göl, son yıllarda kirlilikle mücadele ediyor.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yağmur Uysal, bu tip göllerin yüzey suları içinde kirlenmeye karşı en hassas su kaynakları olduğuna işaret etti.

Bağlama Gölü'nün nilüfer çiçekleriyle güzel bir görüntü oluşturduğunu, ancak son yıllarda aşırı bir kirlenmeyle karşı karşıya kaldığını kaydeden Uysal, şöyle konuştu:
''Göle giren kirleticiler, ağır metaller, güç parçalanabilen gübreler, tarım ilaçları, plastikler gibi, biyolojik olarak bozulması zor olan kirleticiler zamanla gölde birikim meydana getirerek canlı hayatını ve ekolojik yapıyı olumsuz etkilemektedir. Bağlama gölündeki bu kirlenme son yıllarda artmaya başlamıştır. Dolayısıyla doğal yaşamın bir parçası olan Bağlama Gölü'nün korunmasına yönelik mutlaka çalışma yapılması gerekmektedir. Kentin turizm potansiyeli arasında yer alan Bağlama Gölü'nün bu kirlenmeye karşı korunması şarttır.''

Kirlenmenin önüne geçilememesi durumunda sonuçlarının vahim olacağına dikkati çeken Uysal, ''Bağlama Gölü doğal güzelliğini ve yaşam dengesini yitirerek ileride maalesef bir bataklık konumuna dönüşebilir. Bu risk bugün hala devam etmektedir. Kısa vadede bir önlem programı alınamadığı takdirde zamanla suyun oksijen içeriğinin azalmasına ve canlı hayatının olumsuz etkilenmesine neden olacaktır. Bunun yanında rekreasyonel amaçlı kullanılan gölün bu özelliği de kaybolabileceği gibi kirlilik nedeniyle göl tabanı dolacak ve ayrışan katı maddeler nedeniyle kötü koku ve sinek problemi de yaşanabilecektir'' diye konuştu.

Kahramanmaraş Turizm Derneği Başkanı Erdal Kanbur ise Bağlama Gölü'nde yaşanan kirliliğin mutlaka giderilmesi gerektiğini söyledi. Gölün önemli bir sulak alan olduğuna vurgu yapan Kanbur, ''Turizm açısından önemli bir değeri maalesef kaybetmekle karşı karşıyayız. Bugün gölün içerisindeki kirlilik korkunç seviyelere ulaşmış durumda. Bu göl buraya gelen insanlar tarafından kirletilmiş durumda. Tabiri caizse elimizde ne varsa bu göle atmışız'' dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları