loading
close
SON DAKİKALAR

Bakan Atalay: Depremde 90 bina yıkıldı

Bakan Atalay: Depremde 90 bina yıkıldı
Tarih: 12.02.2012 - 20:09
Kategori: Gündem

Beşir Atalay, İdris Naim Şahin, Mehdi Eker ile Erdoğan Bayraktar, ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ortak basın toplantısı düzenleyerek, depremle ilgili son değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Atalay depremde ölü sayısının 582, hastanede tedavileri süren yaralı sayısının 832 olduğunu belirtirken, depremle ilgili söylentilere ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar cevap verdi. Bakan Bayraktar, bilimsel olarak Van ve Erciş’in yeni bir deprem açısından en güvenli yerler olduğunu yeni bir depremin ise Van’a en az 150 kilometre uzaklıkta bir bölgede olabileceğini söyledi.

Şu ana kadar 582 kişinin hayatını kaybettiği, toplam 4 bin 152 kişinin yaralandığı depremle ilgili basın toplantısı, İl Afet Acil Durum Merkezi Müdürlüğü’ndeki kriz merkezinde düzenlendi. İlk değerlendirmeyi Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay yaptı. Atalay, Türkiye’nin bütün birimlerinin Van’a getirildiğini ve çok iyi bir organize ile ilk şokun atlatıldığını söyledi. Depremde 90 çok katlı binanın yıkıldığını, 231 kişinin bu binalardan canlı olarak çıkarıldığını, kurtarma çalışmalarının da sadece Erciş İlçesi’nde 4 binada devam ettiğini anlatan Başbakan Yardımcısı Atalay şöyle konuştu:

35 bin çadır dağıtıldı

"Bundan sonra enkaz kaldırma çalışmalarına başlayacağız. Dışardan çok sayıda yardım aldık. Bir miktar izdiham olmuştur. 35 bin 257 çadır dağıtıldı. Arama ve kurtarmada hiç bir aksama yaşanmadı. Şu anda Van merkezde 61, köylerde 66, Erciş İlçesi’nde ise 455 olmak üzere toplam 582 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hastanelerde tedavi gören yaralı sayımız ise 832’dir. Erciş ve Van’da 2 gıda lojistik merkezi kuruldu. Yağmur gibi yardım geliyor. Bizim istediğimiz, çocuk giyimi ve bu giyeceklerin yeni olmasıdır."

Kalıcı konutlar önümüzdeki eylül ayında teslim edilir

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da ön hasar çalışmalarının yüzde 95 seviyesinde tamamlandığını söyledi. Yıkılan evlere yaklaşılmaması gerektiğine dikkat çeken Bakan Bayraktar, hasar tespitinin 3,5 ay içerisinde tamamlanacağını belirtti. Bakan Bayraktar, Van ve Erciş yeni bir deprem konusunda en güvenli yerler olduğunu da belirterek, "Burada büyük bir deprem olasılığı bilimsel olarak yoktur. Küçük sarsıntılar devam edecektir. Büyük bir deprem Van’a en az 150 kilometre uzaklıktaki çap içerisinde olabilir. Bu yüzden bir risk olmadığını bilimsel olarak söyleyebiliriz. Kalıcı konutlar için de ihale süreci başladı. Zemin etüdü ve yer belirlemeler tamamlandı. 2012 Eylül sonunda da depremzedelere kalıcı konutları teslim edeceğiz" dedi.

Bakan Eker, "hayvan barınakları kuruluyor"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ise hayvan barınakları ile ilgili bilgi verdi. Bakan Eker, köylerde 3200 barınağın yıkıldığını belirterek, "Hayvanlar için Türkiye’de bir ilk olan hayvanlar için çadır barınaklar kurulacak. Bu barınaklarda hayvanların her türlü ihtiyacının giderebileceği ortamlar da olacak" diye konuştu.

Soruşturma için yıkılan binalardan örnekler alınacak

Toplantının soru cevap bölümünde ise Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, yıkılan binalarla ilgili yapılacak soruşturmalar ile ilgili de bilgi verdi. Atalay, savcılarla yaptıkları görüşmelerde ölüm ve yaralanmalara neden olan enkazlardan karot alınarak inceleme yapılacağını söyledi.

Bakana Kürtçe teşekkür

Bu arada Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Van Eğitim ve Araştırma Bölge Hastanesi’ndeki yaralıları ziyaret etti. Erciş’te enkaz altından 101 saat sonra çıkan İmdat Padak ve 108.5 saat sonra çıkan Ferhat Tokay’ı ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Bakan Eker, Van’da enkaz altında yaralı olarak kurtarılan Hürriyet Kızıltaş ile de Kürtçe konuştu. Kızıltaş, Bakan Eker’e Kürtçe hoşgeldiniz diyerek teşekkür etti. Bakan Eker ise Kızıltaş’a yine Kürtçe olarak geçmiş olsun diyerek bir süre sohbet etti.

Yağmacılara sıkı takip

Öte yandan bugün polis telsizlerinden de yağmalamalarla ilgili anons yapıldı. Van Emniyet Müdürülüğü yetkilileri tarafından yapılan anonsta yağmacıların görülmesi halinde işlem yapılması istendi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları