loading
close
SON DAKİKALAR

Bakan Kurum, 22 maddelik müsilaj eylem planını açıkladı

Bakan Kurum, 22 maddelik müsilaj eylem planını açıkladı
Tarih: 07.06.2021 - 09:42
Kategori: Gündem

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi Koruma Eylem Planı'nı açıkladı.

Marmara Belediyeler Birliği müsilaj sorununu görüşmek için toplantı düzenledi. Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Toplantısı'na Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da katıldı. Kocaeli'de düzenlenen toplantı sonrası Bakan Kurum, bu kapsamda hazırlanan 22 başlıklı, 'Marmara Denizi'ni Koruma Eylem Planı'nı açıkladı.

Bakan Kurum yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
"Katılımcı bir anlayışla, tüm aşamalarını şeffaf olarak gerçekleştirdiğimiz Marmara Denizi Koruma Eylem Planımız’ı Marmara Belediyeler Birliğimizle birlikte Bakanlıklarımız,TBMM Çevre Komisyonumuz, Valilerimiz, Belediye Başkanlarımız,bilim insanlarımızın katkılarıyla hazırladık. Çalışmalarımıza 700 bilim insanı katıldı. Yerel yöneticilerimizle istişare ettik, 300 kişilik uzman ekibimizle, 91 noktadan düzenli olarak alınan numunelerle bilimsel testler yaptık. Çevre laboratuvarlarımızda 100 uzmanla biyokimyasal etütler düzenledik. 20 farklı üniversiteden literatür ve uygulama taraması ile çalışmalarımızın yönünü belirledik. ODTÜ ile ortak çalışmalarımızda farklı pek çok noktadan numuneler aldık. Bilim insanlarımızın gözetiminde 10 noktada yüzey temizliği gerçekleştirdik.
Marmara’ya kıyısı olan 8 ilimizdeki tüm arıtma ve depolama tesislerinde bilimsel testler yaptık. Uzman dalgıçlarımızla Marmara Denizi'nde kapsamlı incelemeler yaptık. Tüm aşamalarını bilim insanlarımız ve uzman ekiplerle birlikte yürüttüğümüz çalışmalarımızı aynı hassasiyetle sürdüreceğiz. Marmara Denizi’ni eski sağlıklı günlerine kavuşturana dek devletimizin tüm imkanlarını seferber ederek çalışmaya devam edeceğiz."

22 maddelik eylem planı şöyle:

1- Önümüzdeki hafta itibariyle Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde ise Bilim ve Teknik Kurulu oluşturulacak.

2- Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı üç ay içerisinde hazırlanarak çalışmalar bu plan çerçevesinde yürütülecek.

3- Marmara Denizi’nin tamamını koruma alanı olarak belirleme çalışmaları başlatılacak, 2021 yılı sonuna kadar tamamlanacak.

4- Acil müdahale kapsamında 8 Haziran 2021 tarihinden itibaren, 7/24 esasıyla, Marmara Denizi’ndeki müsilajın bilimsel temelli yöntemlerle tamamen temizlenmesine yönelik çalışmalar başlatılacak.

5- Bölgede bulunan mevcut atık su arıtma tesislerinin tamamı ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştürülecek.

6- Marmara Denizi’ne deşarj yapan atık su arıtma tesislerinin deşarj standartları 3 ay içerisinde güncellenerek hayata geçirilecek.

7- Arıtılmış atık suların mümkün olan her yerde yeniden kullanımı artırılacak, desteklenecek. Temiz üretim teknikleri uygulanacak.

8- Atık su arıtma tesislerini gerektiği gibi işletmeyen OSB'lerin rehabilitasyon ve iyileştirme çalışmalarıyla ileri arıtma teknolojilerine geçişi hızlandırılacak.

9- Atık su arıtma tesislerinin yapımı ve işletilmesini çok daha kolay hale getirmek için kamu-özel sektör işbirliği modelleri hayata geçirilecek.

10- Marmara Denizi’ne gemilerin atık sularının boşaltılmasının önlenmesine yönelik, Marmara Denizi’ne giriş yapan gemilerin atıklarının Boğaz girişlerinde atık alma gemilerine veya atık kabul tesislerine vermelerini sağlayan düzenleme üç ay içerisinde yapılacak.

11- Tersanelerde temiz üretim teknikleri yaygınlaştırılacak.

12- Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından yapılan çalışmalar çerçevesinde alıcı ortama deşarj yapan atık su arıtma tesislerinin tamamı 7/24 online izlenecek.

13- Marmara Denizi kıyılarını kapsayacak şekilde Bölgesel Atık Yönetimi Eylem Planı ve Deniz Çöpleri Eylem Planı üç ay içerisinde hazırlanarak uygulamaya konulacak. 1 yıl içinde Marmara bölgesinin tüm illerinde, ilçelerinde Sıfır Atık Uygulamasına geçeceğiz.

14- İyi tarım ve organik tarım uygulamaları ile basınçlı ve damlama sulama sistemleri yaygınlaştırılacak.

15- Marmara Denizi’yle ilişkili havzalarda, dere yataklarına yapay sulak alanlar ve tampon bölgeler oluşturularak kirliliğin denize ulaşması önlenecektir.

16- Zeytin karasuyu ve peynir altı suyu kaynaklı kirliliğin önlenmesi için, atık su azaltımını gerçekleştirecek teknolojik dönüşümler sağlanacaktır.

17- Fosfor ve yüzey aktif madde içeren temizlik malzemelerinin kullanımı aşamalı olarak azaltılacaktır.

18- Marmara Denizi’ndeki tüm hayalet ağlar 1 yıl içerisinde temizlenecek.

19- Balıkçılık faaliyetlerinin ekosistem temelli yapılması sağlanacak, koruma alanları geliştirilecek.

20- Müsilaj nedeniyle zarar gören balıkçılara ekonomik destek sağlanacaktır.

21- Deniz kirliliğinin önlenmesi ve vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi amacıyla kamuoyunun bilgilendirecek bir platform oluşturulacak.

22-Bu eylem planları kapsamındaki yatırımlar, yerel yönetimlerle birlikte 3 yıl içerisinde tamamlanacak.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları