loading
close
SON DAKİKALAR

Bakan: Normal doğum olmaz, doğumun kendisi normaldir

Bakan: Normal doğum olmaz, doğumun kendisi normaldir
Tarih: 23.02.2016 - 15:19
Kategori: Kadın

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu, Ramazanoğlu, doğum sırasında annenin güvende hissetmesi, mahremiyet duygularının korunması ve rahat olması için sakin, ışıksız, hoş, rahat ve huzurlu bir ortam oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu, "Normal doğum olmaz, doğumun kendisi normaldir. Bu fıtrattan, yaradılıştan gelen ve Allah'ın bütün memeli canlılara verdiği bir kabiliyettir" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu tarafından desteklenen "Doğumuna Sahip Çık" Projesi kapsamında düzenlenen sempozyumda yaptığı konuşmada, her doğan çocuğun yeni bir hayat, umut olduğunu söyledi.

Doğumun bir yolculuk olduğuna, sadece "fiziksel bir olay" gibi görülmemesi gerektiğine dikkati çeken Ramazanoğlu, bu muhteşem olayın felsefi, psikolojik arka tarafı bulunduğunu anlattı.

Bakan Ramazanoğlu, anne ölüm oranının bir ülkenin gelişmişlik düzeyini gösteren en önemli kriterler arasında yer aldığını ifade ederek, bu oranın 15 yıllık süreçte 100 binde 64'ten 19'a düşürüldüğünü anlattı.

Türkiye'de yılda yaklaşık 1 milyon 200 bin doğum gerçekleştiğine işaret eden Ramazanoğlu, şunları söyledi:

"Her canlı doğan bebek sağlıklı doğum anlamına gelmemektedir. Bugün dünyada her 3 bebekten 1'i sezaryenle dünyaya geliyor. Çoğu doğumda ilaçlar, müdahaleler ve travmalar var. Doğuma, 'bir an evvel bitirilmesi gereken bir iş' gözüyle bakıyoruz günümüz sürecinde. Doğum zaten normal bir süreçtir, ayrıca normali olmaz. Normal doğum olmaz, doğumun kendisi normaldir. Bu fıtrattan, yaradılıştan gelen ve Allah'ın bütün memeli canlılara verdiği bir kabiliyettir, yetenektir. Sezaryen bu normal gidişin, normal şartlarda gidemediği zaman müdahale anlamına gelen bir durumdur."

'Kadının mahremiyeti korunamıyor'

Ramazanoğlu, doğum sırasında annenin güvende hissetmesi, mahremiyet duygularının korunması ve rahat olması için sakin, ışıksız, hoş, rahat ve huzurlu bir ortam oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'deki ve dünyadaki hastanelerin çoğunda doğum için kadınlara arzulanan ortamın sağlanamadığını belirten Ramazanoğlu, şu eğerlendirmelerde bulundu:

"Hastanelerin doğumhanelerinin çoğunun ana kriterleri sağlamakta son derece yetersiz kaldığını görüyoruz. Kadının mahremiyeti korunamıyor, güven duygusu oluşturulamıyor. Adeta artistlerin, sanatçıların rahatsız olduğu o spot ışıkları altında bir kadının normal, fizyolojik sürecini yaşamasını istiyoruz. 'Her bebek eninde sonunda doğar. Bu fıtratın gereğidir. Nasılsa kadınlar doğum yapıyorlar bu süreçte. Nasıl olsa yaşanıyor bu travmatik şartların ve koşulların bu doğum sürecinde çok da önemi yok' diye bir yaklaşım var. Bu doğum koşullarının düzeltilmemesi, aynı zamanda bizim doğum, kadın ve doğacak bebekle ilgili bu sürece verdiğimiz değer ve önemi de yansıtmaktadır. Özen gösterilmiş doğum ve mekanı her kadının hakkıdır. Kesinlikle bir lüks değildir."

Programa, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ile çok sayıda davetli katıldı.

AA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları