loading
close
SON DAKİKALAR

Bakan'dan kamuoyunu yanıltma çabası: İBB’de olan yetkileri ‘yok’ ilan etti!

Bakan'dan kamuoyunu yanıltma çabası: İBB’de olan yetkileri ‘yok’ ilan etti!
Tarih: 01.11.2019 - 17:56
Kategori: Gündem

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Boğazı'na dair yetkilerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Cumhurbaşkanlığı'na devrine ilişkin tasarı sonrası başlayan tartışmalarla ilgili olarak açıklama yaptı. Kurum, İBB’nin Boğaz’a dair yetkilerini yok saydı.

İBB’nin Boğaz’a dair birçok yetkisinin elinden alınması söz konusuyken Bakan Kurum, söz konusu açıklamasında imar yetkisine odaklanarak, "Boğaziçi'nde imar planı yapma yetkisi büyükşehir belediyesinde değil, koordinasyon kurulundadır. İBB'nin yetkisini almak gibi bir durum söz konusu değil, zaten öyle bir yetkisi yok" dedi.

Ancak Bakan, bu konuda gerçekleri çarpıttı. Boğaziçi'nde yerleşme ve yapılaşmanın planlaması ve koordinasyonu konularında halihazırda Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu, Boğaziçi İmar İdare Heyeti ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkili. Boğaziçi İmar İdare Heyeti’nde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yetkisi bulunuyor ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü de doğrudan İBB’ye bağlı bir kuruluş.

Bakan Kurum’un açıklamasının tamamı şöyle: “Boğaziçi Kanunu ile ilgili çalışma söz konusu. Meclisimiz bu çalışmayı yürütüyor. Sahada belediyelerimizden gelen talepler doğrultusunda önlemlerimiz oldu. Boğaziçi'nde imar yapma yetkisi İBB'de değildir. Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün teklifi ve Bakanlığımızın uygun görüşü ile Boğaziçi Yüksek Koordinasyon Kurulu'ndadır. Başkanı Sayın Cumhurbaşkanımızdır. Boğazımıza nazır 4 belediyemizde çok daha iyi noktalara çekecek çalışmaya ilişkin belediyelerimizin de içinde olduğu çalışma söz konusudur.

Anadolu ve Avrupa Yakası komisyonları olarak hangi meslektaşlarımız çalışıyorsa, içinde olduğu, vatandaşlarımızın taleplerini gerçekleştirdiğimiz noktaya getirmek istiyoruz. İBB'den yetki almak söz konusu değildir, yetki İBB'de değildir. Burada tarihi yapıları korumak amacımız. Öneri ya da kanun şu an için yok. Kimsenin elinden olmayan yetkisini almak söz konusu değildir.”

İBB’DEN HANGİ YETKİLER ALINACAKTI?

Ancak, çalışması yapılan düzenlemeyle İBB’den alınmaya çalışılan yetkiler bununla da sınırlı değil. BirGün’deki habere göre çalışmada yer alan diğer bazı ayrıntılar şöyleydi:

YETKİ ALANI GENİŞLİYOR: İstanbul Boğaziçi alanı “siluet geçiş sahaları” da eklenerek genişletiliyor. Boğaziçi alanı olarak tanımlanan bölgeye, Boğaziçi su yolları, dolgu alanları, sahil şeridinde veya gerisinde kalan su yolları da ekleniyor.

YAPILAŞMA İZNİ: Boğaziçi öngörünümde bekçi kulübesi, büfe, çay ocağı ile sınırlı olan yapılaşma izni kafeterya ile açık sosyal, kültürel ve spor tesisleri de eklenerek genişletiliyor.

ORMAN STATÜSÜ: Boğaziçi alanı içindeki devlet ormanı statüsündeki yerler içinde Büyükşehir Belediye Başkanı’nın da bulunduğu Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulunca kararlaştırılırken taslakla bu yetki Cumhurbaşkanı’na veriliyor. Bunların tahsis ve kullanım hakkı da içinde belediye temsilcilerinin de yer aldığı Boğaziçi İmar İdare Heyeti yerine Tarım ve Orman Bakanlığınca kararlaştırılacak.

YEŞİL ALANLAR: İmar planında yeşil alan belirleme yetkisi de belediyeden alınarak Boğaziçi Başkanlığı’na bırakılıyor.

BOĞAZİÇİ ALANI VE SİLUET GEÇİŞ SAHASI: Taslakla tartışmalı Boğaziçi alanı ve silueti konusunda da düzenlemeler yapılıyor. Daha önce katsayılar ve metrekarelerle tanımlanan alanlarla ilgili olarak daha geniş ifadeler getiriliyor. “Siluet Geçiş Sahası” olarak sahil şeridi, öngörünüm, geri görünüm ve etkilenme bölgesi sınırları içerisinde veya içerisinde olmamakla birlikte Boğaziçi siluetine etkisi gözetilerek belirlenecek alanlar” olarak yeni bir tanım getiriliyor. Tüm düzenlemelerde Boğaziçi alanının yanısıra bu alan da gözetilerek düzenlemeler yapılması öngörülüyor. Ancak bu alanların belirlenmesi konusunda Belediye devredışı bırakılarak yetki Cumhurbaşkanı’na devrediliyor.

DENETİM BELEDİYEDEN ALINIYOR: İBB’ye ait olan bölgedeki yapıların denetimi yetkisi de Boğaziçi başkanlığı ile ilçe belediyelerine bırakılıyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları