loading
close
SON DAKİKALAR

Bakırköy Belediyesi'nden 'İnsani Kalkınmada Çocuğun Yeri ve Değeri' semineri

Bakırköy Belediyesi'nden 'İnsani Kalkınmada Çocuğun Yeri ve Değeri' semineri
Tarih: 17.11.2019 - 12:30
Kategori: Gündem

Bakırköy Belediyesi Başkanlığı ve Çocuk Masası, Çocuk Hakları Zirvesi Derneği işbirliği ile 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla "İnsani Kalkınmada Çocuğun Yeri ve Değeri" konulu seminer düzenleyecek.

"İnsani Kalkınmada Çocuğun Yeri ve Değeri" konulu seminer 21 Kasım 2019 Perşembe günü 10:30 - 12:30 saatleri arasında, Bakırköy Belediyesi Tıp Merkezi, Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirilecek.

Seminerin konuşmacıları ve konular şöyle:

-Bir Kalkınma modeli, Bakırköy Çocuk Masası Pilot Proje Uygulaması - Ebrize Çeltikçi (Bakırköy Belediyesi Çocuk Masası ve Çocuk Hakları Zirvesi Derneği Başkanı)

-Çocuğun en önemli  yaşam motivasyonu Anne- Kadın ve kadına şiddet - Av. Nazan Moroğlu (İstanbul Baro Başkan Yardımcısı, MEF Üniversitesi Öğretim üyesi),

-Sosyal  ve Adli Yardım  Kurumlarındaki  davranış ve Yaklaşımlar - Av. Aydeniz Alisbah Tuskan ( 2010-2018 İstanbul Barosu- Adli Yardımlar- Yönetim Kurulu Üyesi), 

-Çocuk Hakları ve Vatandaş Olarak Hukuki Sorumluluklarımız - Av. Aşkın Yaşar Topuzoğlu ( İstanbul Barosu Çocuk Hakları Kurulu Başkanı)

Bakırköy Belediyesi Çocuk Masası ve Çocuk Hakları Zirvesi Derneği Başkanı Ebrize Çeltikçi, 20 Kasım BM Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Çocuğa özel ilgi gösterme gerekliliği ilk olarak 1924 Yılı tarihli Cenevre İnsan Hakları  Beyannamesinde yer bulmuştur.  Daha sonra 20 Kasım  1959 B.M. Genel Kurulunda geniş  kapsamlı bir şekilde ele alınmış ve bundan tam otuz yıl sonra tesadüfen yine 20 Kasım 1989 tarihinde yapılan B.M.  Genel Kurulunda  bu günki son şeklini almış, üye devletlerin oybirliği ile kabul edilerek imzaya sunulmuştur. Bu tesadüf sonucudur ki Genel Kurula katılan tüm ülkelerin ortak kararı ile o  tarihten itibaren  20 Kasım B M Dünya Çocuk Hakları Günü olarak   kutlanmaktadır. Bu günde Çocuk Haklarının önemi bir kez daha  vurgulanırken, taraf ülkeler de  sözleşmeye  dair yükümlülüklerini  ve çocuklarının durumunu önemle gözden geçirmektedirler" dedi.

Çeltikçi'nin açıklamaları şöyle: 

"Çocuk Hakları Sözleşmesi temel prensip olarak kamusal ya da sosyal, çocukları ilgilendiren bütün faaliyetlerde, çocuğun yüksek çıkarı ve  yararını benimseyen uluslararası kanun özelliğindedir. Ülkemizde de iç kanun olarak 1995 yılından itibaren yürürlüğe girmiştir.
Toplumumuzda son yıllarda çocuğa ve gençlere yönelik şiddet, ihmal, istismar, madde bağımlılığı ve suça yöneltme- yönelme, aile intiharları vakalarındaki artışlar üzücüdür. Yoksul kesimde bireylerin yaşamakta olduğu eğitim, sağlık, bakım, kendini ifade fırsatı ve benzeri temel hak  alanlarındaki eksiklik ve eşitsizlikler, her bir çoçuğun eşit oranda fırsatlardan yararlanıp gelişip kalkınamaması ve her türlü fena muameleden tam olarak korunup, kollanamamaları da diğer bir acı gerçektir. Bütün bu alanlardaki sorunları sözleşme ve iyi niyetli çabalara rağmen kurumsal sürdürülebilir etkinlikte, iyileştirici uygun çözümleri üretemediğimiz için henüz tam olarak önleyemediğimizi gözlemlemekteyiz.

Bakırköy Çocuk Masası bu sorunlardan hareketle, kısaca; 'İyi Yönetişim'den bahsettiğimiz, çocuklar ve gençlerin birer vatandaş olarak haklarını bilmesi ve talep etmesi, kamu düzeninin geliştirilerek iyileştirilmesi ve çocuk haklarının toplumda yaygın özümsenmesi ile çocukların aileleriyle birlikte her tür ihmal, istismar ve şiddetten korunmaları için yerel yönetimlerde yeni bir  yakın kollayıcı model oluşturmak amacı ile kurulmuştur.

Bakırköy Çocuk Masası pilot projesiyle çocuklar ve gençler şehir ve mahallelerinde “kamu düzeni” ve “çocuk hakları” ile ilgili konularda kendi savunuculuklarını kendileri başvurarak sağlayacak ve kamu yönetimi ile yakından çalışmış olacaklardır düşüncesiyle yola çık mıştık. Ancak bunun yetmediğini 2014 yılından beri kesintisiz devam eden çalışma ve araştırmalarımızda  gördük. Çoçuğun  aile ve toplum içinde gelişip kalkınmasını şekillendiren  en etkili güç olan kadın- anne faktörünün ve hemen yanında da ailenin, insani gelişme ve kalkınmamızdaki  belirleyici rollerinin gözardı edilmeden, çocukla birlikte desteklenmeye muhtaç iki alan olduğunu tespit ettik.

Bu nedenlerle, İnsan Hakları’nın ve insani kalkınmanın önemli bir bileşkesi olan çocuğun, haklarının ve ailesinin topyekün gelişmemizdeki öneminin çok iyi anlaşılmasını, yerel yönetimlerde, kamu düzenini sağlayan devlet kurumlarında, muhtarlıklarda ve okullarda gereken desteklerin sağlanmasını önemli bir kalkınma sorunu  olarak  görmekteyiz. Bakırköy Çocuk Masası çalışmalarımızda kamu politikalarının ve kalkınma planlarının çocuk ve onu sarmalayan ailesini  birlikte gözetebilecek ve bu bütünlüğü gerçekleştirebilecek yapılanmalara gereksinimi olduğunu tespit ettik. Bütün bu sorunları ancak Çocuk Hakları Sözleşmesindeki taahhütlerimize dayalı olarak gerçekleştirelebileceğimiz kurumsal yapılanmalarla çözebiliriz.

Önemli bir değerlendirme fırsatı olan Çocuk Hakları Gününde olmazsa olmaz önerimiz: Bakırköy Çocuk Masası modelinin yaygınlaştırılarak "Çocuk ve Aile" masaları, veya "Çocuk ve Aile" birim-müdürlükleri  veya "Çocuk ve Aile" daire başkanlıkları adı altında tüm bakanlık, kaymakamlık, belediye ve muhtarlıklarda kurulacak biribiriyle entegre, kurumlararası iletişim ve işbirliğiyle hızlı çalışacak, ulaşılabilir mesafe ve pratiklikte (her mahallede) yakın- yerel, koruyucu  destek birimleri halinde acilen hizmete girmesidir.

20 Kasım BM Çocuk Hakları Günü'nden başlayarak, 10 Aralık 2019 BM İnsan Hakları gününe kadar devam edecek süreçte büyükşehir belediye başkanlıklarını ziyaretle pilot çalışma modelimizi ve önerilerimizi  sunacağız. Toplumsal farkındalığı arttırmak üzere: okullarda anne-baba, öğretmen ve öğrencilerimizeyönelik planlanmış seminerlerimiz ve çeşitli ortamlarda görsel sunumlarımız ile sivil toplum, üniversite ve yerel ve resmî kurumlarla işbirliğimiz devam edecektir."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları