loading
close
SON DAKİKALAR

Bakırköy Çocuk Masası, Çocuk istismarı, hak ihlal ve ihmallerini önlemede iyi bir çözüm örneği

Bakırköy Çocuk Masası, Çocuk istismarı, hak ihlal ve ihmallerini önlemede iyi bir çözüm örneği
Tarih: 11.12.2022 - 00:40
Kategori: Eğitim

Bakırköy Çocuk Masası, Sağlık ve Sosyal Çocuk Destek İstasyonu Çocuk istismarı, hak ihlal ve ihmallerini önlemede iyi bir çözüm örneği.

Bakırköy Çocuk Masası ve Çocuk Hakları Zirvesi Kalkınma Derneği Başkanı Ebrize Çeltikçi, son dönemde çocuklara ilişkin hak ihlali ve tacizlerine dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Çocuk hakları ihalleri ve istismarlarına dikkat çeken Çeltikçi, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin ilgili maddesini paylaştı. Çeltikçi, "ÇHS, madde 16: Hiçbir çocuğun onur ve itibarına haksız olarak saldırılamaz. Çocuğun cinsel istismar başta olmak üzere her türlü fena muamele ve saldırılara karşı yasalar tarafından korunma hakkı vardır" ifadelerini kullandı.

Çocukları nasıl koruyacağız?

Bakırköy Çocuk Masası, Sağlık ve Sosyal Çocuk Destek İstasyonu Başkanı Ebrize Çeltikçi’nin İnsan Hakları Günü Mesajında:

İnsan hakları, yeryüzünde yaşayan tüm yetişkin ve çocukların sadece insan olmaları sıfatıyla sahip oldukları temel hak ve özgürlüklere denir. Hukukun ve demokrasinin yerleşmiş olduğu her toplumda bu hakları kullanmakta herkes özgür ve eşittir. Tek farkla… Çocuklar yalnızca küçüklükleri nedeniyle bu haklarını bir başlarına kullanabilme yetisine sahip değildir. Bu gerekçe ile de haklarını kullanabilmeleri konusunda en çok korunup kollanması gereken en kritik ve kırılgan nüfus grubudurlar. Çocuk yaşlarında, onlara nasıl bakıp, nasıl konumlandırdığımız önemlidir. Bu nedenlerle çocuklar aynı zamanda ülkelerin kalkınma planlarının, erdemli, sağlıklı bir toplumu oluşturma politikalarının göz ardı edilmemesi gereken potansiyel belirleyicileridirler. Büyük Atatürk’ün de dediği gibi: “"Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı, onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır. Çocukları sağlıklı ve bilgili yetiştirilmeyen uluslar, temeli çürük binalar gibi çabuk yıkılırlar.".

Devlet ve İnsan Hakları,

İnsanın ve haklarının korunması devletlerin yükümlülüğündedir. Hukukun üstünlüğünü, işlerliğini sağlamak, evrensel hak hukuk sözleşmelerini izlemek de yine devletlerin görevidir.   Bugün İnsan Hakları Günü’nde pek çok hak istismarlarıyla sarsılıyoruz. Oysa, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 1948 yılında kabulünden bu güne 74 yıl geçmiş, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin ülkemizde 1995 yalında yürürlüğe girmesinin üzerinden de 27 yıl geçti... Bu sözleşmelerin ana dayanağı, çocuk ve yetişkinlerin insan olarak taşıdığı saygınlık ve haklarıyla eşit ve özgür doğduğu anlayışıdır. Ulusal ve uluslararası hukuki bağlayıcılığı olan bu sözleşmeler, yetişkin ve çocuk her bir insana bağımsız seçim yapma ve yeteneklerini geliştirme özgürlüğü gibi birçok hak sağlar. Yine her bireye, başkaları söz konusu olduğunda bu hakları çiğnememe sorumluluğunu da yükler, yani hukuksal bir dengeyi de işaretler.

Sözleşmelerin tarafı olan devletler, imzaladığı sözleşmelerde yazılı taahhütleri çocuk veya yetişkin her bir vatandaşı için ayrım yapmaksızın gerçekleştirmek, uygulamadaki sosyal ve kurumsal eksiklikleri gidermek, iyileştirici düzenleme ve tedbirleri almakla yükümlüdürler.

ILO ile yapılmış ve 1992 IPEC Çocuk İşçiliğini Önleme Anlaşmalarına rağmen halen ana babaları işsiz kaldıkça eğitim hakları ihlal edilerek, çalışmaya zorlanan çocuklarımız var. Çocuk işçi nüfusundaki bu artış sadece çocuklarımızın geleceğini değil, ülkenin insani gelişmişlik düzeyini de tehdit etmektedir.

Hiç bir siyasi parti programında ve Anayasa değişikliği teklifleri arasında, çalışan çocukların iyilik halini düşünen bir ifadeye rastlamadık. Anayasamızın IV, V, VI . bölümlerinde çalışma hakkı ve   çocuk işçiliği ile ilintili, sınırı belirsiz, esnetilebilir ifadeler var. Bu ifadelerin  kesin anlam taşıyan bir iki kelimeyle değiştirilmesi bile binlerce çocuğumuzun kaderini olumlu yönde değiştirecektir. Çalışmak zorunda bırakılan çocuklarımızın sağlık, sosyal, kültürel ve ahlaki gelişimini etkileyen istismarlara çok açık çalışma ortamlarından çocuklarımızın mutlaka kurtarılıp eğitime döndürülmeleri gerekir. Yüce Meclisimize 27 Aralık 2017 Tarihinde sunduğumuz Anayasa değişiklikleri önerme başlıklarımızdan biri de buydu. Halen takibinde olmamıza rağmen bu güne kadar dikkate alınmamış olması oldukça düşündürücüdür.

“BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin aşağıdaki ilgili maddelerinden de anlaşılacağı gibi, ulusal düzlemde çocuğu ve haklarını korumak, toplumda farkındalık yaratmak ve gerekli önlemleri almak devlete hükûmet edenlerin birincil sorumluluğunda ve en önemli görevidir.

"Madde 36: Taraf Devletler, esenliğine herhangi bir biçimde zarar verebilecek başka her türlü sömürüye karşı çocuğu korurlar.

Madde 42:   Taraf Devletler, Sözleşme ilke ve hükümlerinin uygun ve etkili araçlarla yetişkinler kadar çocuklar tarafından da yaygın biçimde öğrenilmesini sağlamayı taahhüt ederler.

Madde 44/6. : Taraf Devletler, bu Sözleşme’de tanınan hakları yürürlüğe koymak için, aldıkları önlemleri ve bu haklardan yararlanma konusunda gerçekleştirilen ilerlemeye ilişkin kendi raporlarının ülkelerinde geniş biçimde yayımını sağlarlar.“

Bakırköy Belediyesi Çocuk Masası (Mahalle muhtarlıklarında çocuk ve aile masası)

“Çocuk istismarı, hak ihlal ve ihmallerini önlemede iyi bir çözüm örneği”

29 Yıl önce, dünya ve ülkemizde ilk defa çocuklardan oluşan ve çocuk haklarına konu alan bir organizasyonu, çocuk STK’sını gerçekleştirdik. Her kesimden çocuklarımızın katılımıyla yaşadıkları sorunları, nedenleri ve çözümlerini tespite başladık. Çocuğu ve haklarını koruyucu tüm hizmetlerin çocuğun ve ailesinin kolay ulaşamadığı merkeziyetçi bir yapıda ve sorunlarından uzakta kaldığı sebebiyle çözümlenemeyip her yıl artarak devam ettiğini gözlemledik.

Çocuklar söz konusu olduğunda, devletin bu yükümlülüklerini mutlaka en hızlı, her bir çocuğa en yakın ve ulaşılması en kolay olacak şekilde yani mahallelerinde konumlandırmasının şart olduğunu ve bu hizmetlerin mutlaka yerel ve resmi kurumlar arası bir koordinasyonla gerçekleştirilmesi gerektiğini belirledik. Sonuç olarak, mahalle muhtarlıklarında tesis edilip tüm kurumların işbirliği ile çalışan böyle bir sistemle çocuğun mahallesindeki muhtarlığa tek başına başvurup haklarını talep edebileceği. Devletin sosyal ve hukuki gücünün, her bir köy ve her bir ailede etkisini hissettireceği. Gereğinde çocuğa güven veren, en yakınının istismar ve ihmallerine karşı da çocuğu koruyan, mağduriyetleri de önleyen bir modeli de uygulayarak deneyimledik.

Böylece, çocuk veya yetişkin insan haklarının korunması projemiz Bakırköy Çocuk Masası adıyla 2016 yılında hizmete başladı. Bakırköy belediyesi Başkanı ve yerel yönetimi himayesinde, Bakırköy Kaymakamlığı resmî kurum ve kuruluşları güdümünde, Bakırköy Başsavcılığı, Bakırköy emniyeti, Bakırköy Mahalle muhtarlıklarımız, Bakırköy’ de her dereceli okul idareci ve öğretmenlerimiz, üniversite ve STK’ları ile sözleşmelere dayalı ve karşılıklı imzaladığımız işbirliği protokolleri ile resmiyet kazandı. Faydalanıcıların saygınlığını koruyan gerekli yöntem ve yollar izlenerek gereğinde psikososyal ve eğitimsel destekler verildi. Önleme, odaklanma ve denetleme yanında hakkı gasp edip, ihlal edenlere de gerekli uygun yaptırımlar uygulanabildi. Bu nedenle toplumda yaşanan sorunların aydınlatılmasında ve çözümünde devlet adamlarının bakış açısı, yaklaşımı ve rolü çok önemlidir. Bu işbirliklerinin verdiği sinerjiyle yerelde yakın koruma çalışmalarımız aktif olarak halen sürmektedir. Bakırköy ilçemizde Türkiye için örnek olacak bu koruma sistemini kurup, çalışmaları izleyip,  bizlere şevk ve destek veren  Belediye başkanımız Sn Dr.Kerimoğlu, Kaymakamımız Sn Günlü başta olmak üzere, tüm yöneticilerimize çocuklarımız adına saygıyla teşekkürlerimizi sunarım.

İleri görüşlü büyük devlet adamı, yüce Atatürk, tam yüz sene önce sorduğu ve önlemini de aldığı soruyu, şimdi bize yöneltiyor ve hepimize  soruyor...

””Bir takım şeyhlerin, babaların, emirlerin, falcıların, üfürükçülerin, muskacıların ellerine alın yazılarını ve canlarını bırakan ve arkasından sürüklenen insanlardan oluşmuş bir topluluğa, uygar bir ulus gözüyle bakılabilir mi?..””

Bakabilir miyiz!?...

EBRIZE ÇELTİKÇİ

BAŞKAN

Eğitimci- Araştırmacı-Danışman Tel:   0532 332 37 60  

Çocuk Hakları Zirvesi ve Kalkınma Derneği

Bakırköy Çocuk Masası, Sağlık ve Sosyal Çocuk Destek İstasyonu                                                                                                                                                   

e-posta: chldrightebrize@hotmail.com

Adres : Ataköy 1. Kısım C- 33 blok Daire:13 Bakırköy/İstanbul

Web :http://bakirkoycocukmasasi.com

Facebook: Çocuk Hakları Zirvesi ve Kalkınma Derneği

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları