loading
close
SON DAKİKALAR

bal gibi hizmet

bal gibi hizmet
Tarih: 13.02.2012 - 09:52
Kategori: Çevre

136 köye organik tarım desteği vererek yüzlerce üreticiyi eğiten İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de "organik bal"a el attı.

Büyükşehir, Kemalpaşa'nın Gökyaka köylüleriyle "organik arıcılık" için sözleşme imzaladı. 

Türkiye'deki 16 büyükşehir belediyesi içinde ilk kez, "Tarım, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı" kuran İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu alandaki uygulamalarıyla örnek oluyor. Organik tarım konusunda yaptığı çalışmalarla öne çıkan Büyükşehir Belediyesi, şimdi de "organik arıcılık" projesine başlıyor. 
Kemalpaşa Gökyaka Köyü'nde üreticilerle sözleşme imzalayan Büyükşehir Belediyesi, sofralara gelen balların organik olmasını sağlayacak. Gökyaka Köyü'ndeki yaklaşık 20 üreticiyle organik zeytin, sebze ve meyve üretim sözleşmesi yapan Büyükşehir, köyde arıcılık yapan 5 üreticiyle de "organik arıcılık" sözleşmesi imzaladı. 

Gökyaka Köyü Muhtarı Ergun Erkan ile Cumalı Köyü Muhtarı Nail Serin, organik arıcılık konusunda başı çeken isimler arasında. Yılda yaklaşık 20 bin kilogramdan fazla bal üretilen köyde, köylüler kovanların bir bölümüyle kademeli olarak "organik arıcılık"a başlayacaklar. Büyükşehir Belediyesi uzmanları da bu süreç içinde köylülere danışmanlık desteği sağlayacak. 

136 köye ulaşıldı 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2008 yılında başladığı organik tarım eğitimi ve destek uygulamaları kapsamında bugüne kadar 136 köye destek verdi. Aliağa, Bayındır, Bornova, Buca, Foça, Güzelbahçe, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Menderes, Menemen, Seferihisar, Selçuk, Torbalı ve Urla'nın köyleri Büyükşehir Belediyesi'nin çalışma yaptığı bölgeler arasında yer alıyor. Özellikle su havzalarının ve toprağın korunması, tüketicilerin sağlıklı beslenmesi amacıyla başlatılan "organik tarım" projesi halen ara vermeden devam ediyor. 

Organik arıcılık nedir? 

Doğada bulunan nektar, polen, su ve propolisin arılar tarafından toplanarak çeşitli arı ürünlerine dönüştürülmeleri işleminde, üretimden tüketime kadar tüm aşamalarında suni besleme ve kimyasal ilaçlama yapmadan, organik tarım alanlarında veya doğal yapısı bozulmamış florada her aşaması bir kontrol veya sertifikasyon kuruluşunca denetlenen ve sertifikalandırılan arıcılık faaliyetleri "organik arıcılık" olarak tanımlanıyor. 

Arıcılık ürünlerinin organik üretim olarak nitelendirilmesi; kovanların özelliklerine, çevre kalitesine, arıcılık ürünlerinin özenle elde edilmesine, işlenmesi ve depolanması koşullarına bağlı. Organik bal üretiminde yavrulu çerçevelerden bal süzülmesi ve bu işlem esnasında sentetik kovucu maddelerin kullanılması yasak. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları