loading
close
SON DAKİKALAR

Bankalar, hükümetin ‘bireysel kredileri frenleyin’ talebine karşı çıktı

Bankalar, hükümetin ‘bireysel kredileri frenleyin’ talebine karşı çıktı
Tarih: 07.09.2021 - 17:35
Kategori: Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 10 gün önce yaptığı açıklamada “Bireysel kredilerin sınırlandırılması için bankalarla görüşmelerimiz var, ciddi bir artış var” demişti ancak bankaların bu talebi olumlu karşılamadığı ifade edildi.

Hükümet, bireysel kredilerdeki artışın enflasyondaki artışı ve cari açığı körüklediğini öne sürüyor ve bunun da bir faiz artışı baskısı yaratmasından çekiniyor. Bu nedenle, enflasyon artışını, faiz artırmadan frenlemenin yolunu arıyor.

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben bireysel kredilerde artışın frenlenmesi istedi ancak bankacılar bu değerlendirme ve talebe itiraz etti. Bankacılar, tüketici kredilerindeki artış oranının enflasyon oranının altında olduğunu ve risklerin makul seviyelerde bulunduğunu savundu. Akben'in bireysel kredilerdeki artışı frenlemek için kredi ücret ve komisyonlarını artırmayı değerlendirdiklerini de bankacılara söylediği belirtildi.

Son dönemlerde AKP iktidarının kredileri yeteri kadar artırmadıkları için hedef aldığı bankaların, bu kez hükümetin ‘bireysel kredileri frenleyin’ talebine karşı çıktıkları iddia edildi.

Bloomberg News’ten Aslı Kandemir'in “Türk bankaları görüşmede tüketici kredilerini kısma çağrılarına direndi” başlıklı haberinde, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben'in geçen hafta perşembe günü bankaların üst düzey yöneticileriyle yaptığı görüşmedeki tartışma aktarıldı.

BANKACILAR: RİSKLER MAKUL SEVİYEDE

Görüşmenin tutanaklarına dayandırılan haberde, Akben'in kurumsal krediler ile bireysel krediler arasındaki faiz farkının çok daraldığına ve bu nedenle bireysel kredilere dönük talebin arttığına işaret ettiği, bireysel kredilerde artışın frenlenmesini istediği ancak bankacıların bu değerlendirme ve talebe itiraz ettiği aktarıldı.

Bankacılarsa, tüketici kredilerindeki artış oranının enflasyon oranının altında olduğunu ve risklerin makul seviyelerde bulunduğunu öne sürdü.

Ortalama kredi faizleri, tüketici kredilerinde yüzde 22, ticari kredilerde yüzde 20,7 seviyesinde bulunuyor.

“BU TÜR ÖNLEMLERE İHTİYAÇ YOK”

BDDK'nin görüşmede ayrıca, sorunlu kredilerin yasal takibe atılmasını geciktiren düzenlemeyi de son tarih olan eylül ayından sonra uzatmayacağını bankacılara ilettiği aktarıldı.

BDDK Başkanı Akben'in bireysel kredilerdeki artışı frenlemek için kredi ücret ve komisyonlarını artırmayı değerlendirdiklerini de bankacılara söylediği belirtildi.

Bir diğer seçeneğin ise TCMB'nin bireysel kredilerle ilgili zorunlu karşılık artışına gitmesinin olduğu belirtildi. Bankacılarsa bu tür önlemlere ihtiyaç olmadığını savundu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları