loading
close
SON DAKİKALAR

Barajlardaki su miktarı seviyesi %53 düştü

Barajlardaki su miktarı seviyesi %53 düştü
Tarih: 11.02.2012 - 21:17
Kategori: Özel Haberler

CHP’liler, tehlikeye dikkat çekti: İstanbul’da Barajlardaki su miktarı seviyesi %53 düştü, su kullanımı % 12.5 arttı!

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi (İBB) 2012 yılı Aralık ayı toplantılarında; CHP İBB Meclis Üyeleri Osman Güdü, Dr. Hakkı Sağlam ve Serdar Bayraktar imzaları ile İBB Meclis Başkanlığına verilen ve Başkan Kadir Topbaş’ın yazılı cevaplanması isteği ile oy birliği ile havale edilen yazılı soru önergesinde şunlara değinildi; 

İstanbul’un su ihtiyacını karşılamakta olan barajlardaki su miktarının %53 seviyelerine düştüğü ve İstanbul’daki su kullanımının % 12.5 arttığı kamu oyuna açıklanmıştır. Su kullanımı ve kirliliği ile ilgili gelişmeler çerçevesinde;

1) İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan baraj ve göletler ile bunlara kaynak teşkil edecek havzaların korunmasına ilişkin yeni  imar plan çalışmaları var mıdır? Bu bölgelerde sanayi ve yerleşime imkan tanıyan imar plan tadilatlarına karşı İSKİ’nin herhangi itirazı var mıdır? Varsa sonuçları nedir?

İstanbul halkının su ihtiyacının her geçen gün artması ve su kaynaklarının tükenmesi karşısında, İBB olarak gelecekte oluşabilecek sorunlar hakkında alınmış ne tür tedbirler vardır?

2) İstanbul halkının su ihtiyacının her geçen gün artması ve su kaynaklarının tükenmesi karşısında, İBB olarak gelecekte oluşabilecek sorunlar hakkında alınmış ne tür tedbirler vardır? Bu tedbirler için bütçede bir kaynak ayrılmış mıdır? Ayrılmış ise miktarı nedir? Buna ilişkin planlama ayrıntıları nedir?

3) İstanbul’un şu an su ihtiyacını karşılayan barajların su seviyelerinin çekilmesi ile ortaya çıkan kirlilik, su stoklarını besleyen derelerin kirliliği ve hala ıslah edilememiş olması ile baraj göllerinin kirliliğinin önlenmesi hakkında çalışma yapılmakta mıdır? Varsa yapılan çalışmaların detayları nedir?

Büyük Melen Çayı’ndan hangi miktar ve oranlarda su almaktadır? Su alınan bölgelerde tarımsal, ekolojik ve doğal dengelerin korunması amacıyla yapılmış çalışma var mıdır?

4) Melen projesi, Büyük Melen Çayı’ndan hangi miktar ve oranlarda su almaktadır? Su alınan bölgelerde tarımsal, ekolojik ve doğal dengelerin korunması amacıyla yapılmış çalışma var mıdır? İstanbul’a yüksek maliyetlerle getirilen melen suyunda tespit edilen ağır metaller var mıdır? Melen projesinde su alınan noktalarda yılın değişik dönemlerinde alınmış su örneklerindeki kimyasal analiz verileri nedir? Sudaki kirliliğin temizlenmesi, İstanbul’a pompalanması, enerji maliyetleri bakımından 2. Melen Projesi kapsamında birim metreküp suyun işletme maliyeti ne olacaktır? Büyük Melen Çayından alınan su ve ekolojik denge bakımından bölge halkının bir itiraz veya şikayeti var mıdır? Varsa nedir?

5) Su kalitesinin bozulmasına neden olan tarımsal ilaçlama, sanayi kuruluşları vb nedenlerle ilgili bugüne kadar hangi girişimler yapılmıştır? İstanbul’da Gri su tanımı ile ifade edilen su kaynaklarından yararlanılacak mıdır? Bu konuda somut bir proje var mıdır? Varsa nedir?

6) Atık su kanalları için yapılan kazı çalışmalarında proje uygulama zemin etütleri iyi yapılmadığından köstebek tanımı ile yapılan kazılar nedeni ile birçok bölgede göçmeler ve toprak kaymaları meydana gelmiş en son Eyüp ve Sancaktepe’de  kazalar olmuş ve kış ortasında birçok aile evsiz bırakılmıştır. Bu tür kazalar neden önlenememektedir? Çalışmalar esnasında gerekli güvenlik önlemlerinin alınmamasının gerekçesi nedir? Bu ihalelere ilişkin ihaleyi kazanan kişi ile alt taşeronlar arasında yapılan protokollerde muhatap kimdir? Maddi kayıplar ve yükümlülükler İSKİ tarafından mı karşılanacaktır? Bu kazalar sonucu maddi  kayıp kim tarafından karşılanmaktadır? Bu konuda sözleşmelerde ne gibi hükümler vardır?

 7) İ.S.K.İ’nin 2011, 2010, 2009,2008 yıllarında yıllık bazda su satış miktarı ve tutarı (sanayi, konut ve diğer olmak üzere ayrı ayrı) nedir?

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları