loading
close
SON DAKİKALAR

Başbuğ ‘ABD olmadan Kandil’e operasyon yapmak zor!’

Başbuğ ‘ABD olmadan Kandil’e operasyon yapmak zor!’
Tarih: 12.02.2012 - 22:34
Kategori: Gündem

Irak’ın kuzeyindeki PKK varlığını ortadan kaldırmadan PKK terör örgütü belasından kurtulunması bana göre mümkün değil.

Genelkurmay eski Başkanı emekli Org. İlker Başbuğ “Irak’ın kuzeyindeki PKK varlığını ortadan kaldırmadan PKK terör örgütü belasından kurtulunması bana göre mümkün değil. Kandil’e operasyon yapılabilir, Kandil temizlenebilir. Ama ABD yetkililerinin koordine etmediği bir operasyon zor” dedi

Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, katıldığı özel bir televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. İşte Başbuğ’un açıklamalarından satır başları:

PKK ŞANSLI BİR ÖRGÜT ÇÜNKÜ...

PKK terör örgütü aslında şanslı bir örgüt. Çünkü şartlardan lehine gelişen ve istifade edebilen bir örgüt. Propaganda da malesef PKK daha üstün. Kürt halkının PKK'ya karşı tavır alması gerek.

TANIKLIK YAPACAĞIM (İnternet Andıcı Davası’nda tanıklık yapıp yapmayacağı sorusu üzerine) Tanık olarak ifademe başvurulmasını talep ettiler. Böyle bir talep mahkemeden gelirse tabii ki gideceğim. 

PKK ŞANSLI BİR ÖRGÜT PKK terör örgütü şanslı bir örgüt. Çünkü konjonktürel şartlardan hep lehine gelişen ve istifade eden bir örgüt. Kürtler PKK’ya tavır almalı. Toplumun teröre karşı alacağı tavır çok önemli. Özellikle terörün yoğun olduğu bölgedeki toplumun teröre tepki alması lazım. Demokratik bir tavır almaları lazım.

PROPAGANDADA ÜSTÜNLER Terör örgütleriye görüşme, siyasi otoritenin vereceği karara bağlıdır. Siyasi otorite görüşmeyi uygun görürse uygulayabilir. Ama riskli bir konu. Devlet zaten direkt olarak görüşmüyor. Dolaylı yoldan kurumlar üzerinden götürüyor. Veya üçüncü bir taraf üzerinden götürüyor. Görüşmelerin gizliliği önemli. Görüşmeye zarar verememek lazım. İstihbarat en zor alandır. İstihbaratta tabii ki eksikliklerimiz olabiliyor. Propaganda da teröristler maalesef daha üstün gözüküyor.

ABD KOORDİNE ETMELİ Irak’ın kuzeyindeki PKK varlığının ortadan kaldırmadan PKK terör örgütü belasından kurtulunması bana göre mümkün değil. Kandil’e operasyon yapılabilir, Kandil temizlenebilir. ABD yetkililerinin koordine etmediği bir operasyon zor. 

BAŞBAKAN’LA İLİŞKİMİZ İYİYDİ Benim dönemimde Sayın Başbakan’la ilişkilerimiz gayet sağlıklıydı. Ve diyaloğa açık bir süreç götürdük. Her dönemin zorlukları olabilir. Bir asker için Genelkurmay Başkanlığı en büyük makam, en şerefli makam. Zorluklar önemli değil. Zorluklar aşılmak üzere vardır. Ben geleceğe yoğunlaşmayı tercih eden bir yapıya sahibim. Geçmişi pek aramıyorum. Emeklilik de hayatın bir parçası.

BBG EVİ GİBİ İZLENMEZ (Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın ‘PKK kamplarını BBG evi gibi izliyoruz’ sözlerinin hatırlatılması üzerine) Bu mümkün değil. Bu sahip olduğunuz insansız hava araçlarının sayısıyla ilgili olan bir konu. Aynı anda bütün Kuzey Irak’ı TV ekranında görmeniz mümkün değil. Belirli bölgeleri elbette izleyebilirsiniz. Ama hava şartları insansız hava araçlarının kullanımını etkiliyor. 

HER ORDU HATA YAPAR (Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner’in internete düşen ses kaydıyla ilgili birsoru üzerine) Her olayda hatalar olabilir. TSK’nın hataları olabilir. Dünyada her ordu hata yapabiliyor. Önemli olan bunu askariye indirmek. Dolayısıyla ilgili komutanların, hatalar üzerine özeleştiri yapması doğal. Ancak bir kaç hata nedeniyle bütün Silahlı Kuvvetler’in hatalarla dolu olduğunu söyleyemeyiz. 

TERFİLER KOMUTANA BIRAKILMALI (‘Sivil otorite terfilere artık karışmak istiyor’ iddiasıyla ilgili) Yasalarımızda her şey çizili. Burada karşılıklı güven önemli. Personeli en iyi tanıyacak komutana bunun bırakılması gerekir.

TSK BAKANLIĞA BAĞLANMALI MI Benim zamanımda gündeme gelmedi. O konuya hiç girmeyelim. 

KİTAP YAZDI

İlker Başbuğ emeklilik günlerinde boş durmadı. ‘Terör Örgütlerinin Sonu’ adını verdiği bir kitap yazdı. O kitap üzerinden tırmanan teröre değindi. Nasıl bitirilir onu anlattı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları