loading
close
SON DAKİKALAR

Başbuğ Yüce Divan’da yargılansa ne olacak ki!

Başbuğ Yüce Divan’da yargılansa ne olacak ki!
Tarih: 11.02.2012 - 23:34
Kategori: Gündem

Tartışmalar sürerken AK Partili Üstün’den farklı bir yorum geldi

Tartışmalar sürerken AK Partili Üstün’den farklı bir yorum geldi.

Başbuğ’un nerede yargılanacağına ilişkin tartışmalar sürerken AK Partili Üstün’den farklı bir yorum geldi: Niye Anayasa Mahkemesi’ne gitme arzusundalar anlamıyorum. Orası son değişikliklerle demokrasiyi savunan bir anlayışa kavuştu. Oradan farklı bir beklentileri varsa bence bu boşa çıkar.

“Darbe ve terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla 5 gündür tutuklu bulunan Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ’un hangi mahkemede yargılanacağı hâlâ netleşmedi. Tartışmalar sürerken TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün’den farklı bir çıkış geldi. Komisyon toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Üstün, askeri yargı ve adli yargının görev alanıyla ilgili düzenleme yapılırken,”darbe” olarak tanımlanan, hükümete ve Meclis’e karşı işlenen suçlarla ilgili davaların adliye mahkemelerinde görüleceğini kesin bir ifadeyle belirttiklerini, gerekçede, “Her kim olursa olsun adliye mahkemelerinde yargılanır”’ denildiğini savundu.

‘Haksızlık etmeyelim’

Anayasa Mahkemesine de haksızlık edilmemesini isteyen Üstün, şunları söyledi: “Bu dosya Anayasa Mahkememize gittiğinde ben yeni bir çerçevede, yetkileri, görev tanımı değişti, bireysel başvuru hakkı tanındı. Artık Anayasa Mahkememiz de özgürlükçü kararlar, demokrasiyi koruyan kararlar vereceği için, ha orada ha burada yargılanması fark etmez aslında. Niye Anayasa Mahkemesine gitme arzusundalar, tam anlamıyorum. Sanki Anayasa Mahkemesine gidince farklı bir karar mı verecek? Hayır. Anayasa Mahkemesi son yapılan değişikliklerle birlikte özgürlükleri, demokrasiyi, insan haklarını savunan bir anlayışa kavuştu. Oradan farklı bir beklentileri varsa bence bu beklentileri boşa çıkar gibi geliyor.”

CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU

‘90. madde uygulanmıyor’

Mecliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa’da,Genelkurmay Başkanı’nın, görevi ile ilgili bir suç işlediği takdirde Yüce Divan’da yargılanması gerektiğinin yazdığını vurguladı. “Ancak siz özel yetkili mahkemelerde yargılıyorsunuz” diyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Ya Anayasa’ya uyacaksınız ya da ’Anayasa ne yazarsa yazsın ben istediğimi yaparım’ diyeceksiniz. Bu, hukuk devleti ile bağdaşmaz. Anayasa’nın 90. maddesi de uygulanmıyor. Anayasa’da ayrıca ’basın hürdür, sansür edilemez’ yazıyor. Ama bu da uygulanmıyor. Türkiye’de medyanın özgür olmadığını herkes biliyor. Ülkede bir Anayasa var, ama uygulanmayan bir Anayasa. Daha despot bir ülke olmaya doğru sürükleniyoruz.”

MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ VURAL

‘Timsah gözyaşları’

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, eski Başbuğ’un tutuklanmasının siyasal rant elde etme anlayışının sonucu olduğunu söyledi. Vural şöyle konuştu: “Başbuğ’un tutuklanmasının, demokrasinin zafer günü gibi nitelendirilmesi, aslında demokrat-antidemokrat bir siyasal faaliyetinden siyasal rant elde etme anlayışının sonucudur.” İlker Başbuğ’un tutuklanmasının ardından bazı bakanların “Üzüntülüyüz” ifadesi kullandıklarını belirten Vural, bunun “timsah gözyaşları” olduğunu söyledi. ’Kandil’e gitmemiz çok zor. Temizleyemeyiz’ diyen 27 Nisan bildirisinin mimarı Büyükanıt’tan sonra, ’Kandil’i temizlememiz gerekir’ diyen Başbuğ arasındaki farkın da değerlendirilmesi gerekir” diye konuştu. Vural’da Başbuğ için ‘Yüce Divan’da yargılanmalı’ dedi.

CHP ESKİ LİDERİ DENİZ BAYKAL

‘Tartışmasız Yüce Divan’

Başbuğ’un durumuyla ilgili bir açıklama da Deniz Baykal’dan geldi. Başbuğ’un tutuklanmasının üzüntü verici olduğunu bildiren Baykal, Anayasa’ya göre yargılamanın Yüce Divan’da yapılması gerektiğini söyledi. Bunun tersini söyleyenlerin yanıldığını ileri süren Baykal, “Yüce Divan’da yargılanması çok açık tartışma götürmez” dedi. Bir soru üzerine Başbakan Erdoğan’ı eşiyle birlikte, insani duygularla ziyaret ettiğini de anlatan Baykal, bu görüşmede siyasi gündem konuşulmadığını aktardı.

Hem tutukluluğa, hem mahkemeye itiraz bugün

İnternet Andıcı soruşturması kapsamında tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un tutukluğuna itirazın dün yapılması bekleniyordu. Ancak avukatı İlkay Sezer’in tutuklama kararının kaldırılmasına ilişkin itiraz dilekçesini bugün özel yetkili İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunacağı öğrenildi. Avukat Sezer’in bugün Başbuğ’un Yüce Divan’da yargılanmasına ilişkin de başvuruda bulunacağı kaydedildi.

‘Başbakan’ın yeri Başbuğ’un yanıdır’

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, İnternet Andıcı davasında mahkemeye sunulan, altında Erdoğan’ın imzasının bulunduğu bir belgenin olduğunu iddia ederek, “Bu belgeyi hazırlayan, bu andıcı hazırlayan, İlker Başbuğ’la, Genelkurmay’la işbirliği yapan Tayyip Erdoğan’ın ta kendisidir. O zaman Başbakan’ın yeri, Başbuğ’un yanıdır” dedi. Şanlıurfa’da partililere seslenen Kışanak, “Başbakan diyor ki; ’Bunlar iktidarı devirmeye çalıştılar. Biz onun için davacıyız, şikayetçiyiz.’ Biz Kürt halkı olarak, BDP olarak, örgütlü Kürt direnişi olarak bunlardan binlerce kez davacıyız” diye konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları