loading
close
SON DAKİKALAR

Başbuğ'un Talebine Ret

Başbuğ'un Talebine Ret
Tarih: 26.03.2012 - 13:58
Kategori: Siyaset

İnternet Andıcı davasında tutuklu olarak yargılanan İlker Başbuğ'un avukatının ''Görevsizlik ve yetkisizlik'' talebi mahkeme tarafından reddedildi...

İrtica ile Mücadele Eylem Planı Davası’yla birleştirilen İnternet Andıcı Davası’nın 57. duruşması başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki küçük salonda görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, korgeneraller Mehmet Eröz ve İsmail Hakkı Pekin, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu ve Emekli albay Dursun Çiçek’inde aralarında bulunduğu 15 tutuklu sanık hazır bulundu. Mahkeme tarafında 16 duruşmadan men edilen tutuklu sanık Serdar Öztürk de duruşmaya katılmazken, hakkında yakalama kararı bulunan Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler ile kırmızı bülten ile aranmalarına karar verilen Tümgeneral Mustafa Bakıcı ve Bedrettin Dalan ise duruşmaya gelmedi. İkinci Ergenekon Davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı Hasan Ataman Yıldırım ve 3 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu. Duruşmayı ayrıca CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve İkinci Ergenekon Davası’nda tutuksuz olarak yargılanan Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç da izleyici olarak duruşmaya katıldı. İlker Başbuğ’un çocukları Feride ve Murat Başbuğ da duruşmayı izliyor.

İzleyiciler İlker Başbuğ’u Ayakta Alkışladı

İlker Başbuğ ve diğer tutuklu sanıklar saat 09.25’te duruşma salonuna alındı. İlker Başbuğ’un duruşma salonuna alınmasıyla birlikte duruşma salonunda bulunan izleyiciler Başbuğ’u ayakta alkışladı. Başbuğ’da kendisini alkışlayan izleyicilere el sallayarak karşılık verdi. Sanık sandalyesine oturan Başbuğ bir süre tutuklu sanıklardan Hasan Iğsız ve Mehmet Otuzbiroğlu ile sohbet ettiği görüldü.

Başbuğ’un Kimlik Tespiti Yapıldı

80 gündür Silivri 5 Nolu L tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve bugün ilk kez duruşmaya katılan Başbuğ’un kimlik tespiti yapıldı. 69 yaşında olan İlker Başbuğ, Fenerbahçe korumalı konutlarda ikamet ettiğini ancak 6 Ocak 2012 tarihinden beri Silivri 5 No’lu Cezaevi’nde kaldığını söyledi. Evli ve 2 çocuk babası olduğunu söyleyen Başbuğ, 7 bin aylık gelirinin olduğunu ayrıca bir de kira geliri olduğunu ifade etti. Başbuğ emekli subay olduğunu da sözlerine ekledi.

Avukat Yetkisizlik Ve Görevsizlik Talep Etti

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, usule ilişkin itiraz olup olmadığını sordu. İlker Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer, Başbuğ hakkındaki dosyaya görevsizlik kararı verilerek dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesini talep etti. Avukat Sezer, dava konusu internet siteleri ile ilgili andıçın hazırlandığı yerin Genelkurmay Başkanlığı olduğunu, Genelkurmay Başkanlığı’nın ise Ankara’da bulunduğuna dikkat çekerek, görevli mahkemelerin Ankara’da bulunduğu belirtti. Sezer bütün bunların gözönünde bulundurularak yetkisizlik kararı verilmesini talep etti. Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel görevsizlik ve yetkisizlik talebinin reddedilmesini istedi. Mahkeme Heyeti talebi değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi.

Mahkeme'den Başbuğ'un Talebine Ret

İlker Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer'İN, Başbuğ hakkındaki dosyaya görevsizlik kararı verilerek dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesi talebi mahkeme heyeti tarafından reddildi.

Davalar 17 Şubat’ta Birleştirilmişti

13. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Şubat 2012 tarihinde İlker Başbuğ hakkında açılan davanın, İnternet Andıcı Davası ile birleştirilmesine karar vermişti. İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 6 Ocak’ta tutuklanan Başbuğ’un "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi ve "terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapsi isteniyor. İnternet Andıcı davası’nda 16’sı tutuklu 30 sanık yargılanıyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları