loading
close
SON DAKİKALAR

Basralı Bedevilerden Hasankeyf'te eylem

Basralı Bedevilerden Hasankeyf'te eylem
Tarih: 22.05.2012 - 16:06
Kategori: Sağlık, Yaşam

BATMAN’da Ilusa Barajı gölü altında kalacak olan tarihi Hasankeyf İlçesi’nde Doğa Derneği öncülüğünde Irak’ın Basra kentinde Dicle Nehri kıyısında yaşayan Su Bedevileri tarafından baraj yapımı protesto edildi.

Dicle Nehri’nin denize ulaştığı Basra Körfezi’nde nehir kıyısında yaşayan yaklaşık 15 kişilik Arap Su Bedevisi, Hasankeyf İlçesi’ne gelerek, Ilısu Baraj yapımını protesto eylemi yaptı. Doğa Derneği yöneticileri öncülüğünde yapılan eylemde Su Bedevileri, Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak, ’Hasankeyf’i koru, Su Bedevileri koru’ yazılı pankart açtı. Bedevi eylemciler, Birleşmiş Milletler’e verilmek üzere hazırlanan bildiriye de imza attı. Su Bedevileri adına konuşan Said Abbas, şunları söyledi:

"Aslında Basra’daki yaşamda yıllardan beri antik çağlardan buyana devam eden Su Bedevisi yaşamı sürüyor. Hasankeyf arkeolojik açıdan önemli ve antik şehir. Dolayısıyla buradaki yaşamla Basra’daki yaşamın birlikte korunması adına ortak bir çözüm bulunması için buradayız. Oradaki yaşamımızı kaybetmek istemiyoruz. Hasankeyf gibi değerli bir arkeolojik bir merkezin kaybedilmesini istemiyoruz. Buraya bir umutla, çözüm bulmak, bu su problemi çözülmesi için ve bir çağrıda bulunmak amacıyla geldik."

Basra’da sazlıklar arasında yaşayan Bedeviler’in yaşamını sürdürmesinin Dicle Nehri üzerinde yapılacak barajlara bağlı olduğunu belirten Abbas, şöyle konuştu:

"Hasankeyf, hem de sazlıklarda yaşayan Araplar’ın yaşamını devam etmesi için bir çözüm çağrısındayız ve Ilısu Barajı’nın yeniden düşünülmesi, yeniden bu konunun değerlendirilmesini talep ediyoruz. Biz bunun için buradayız, isteğimiz budur. Geldiğimiz bölgenin sazlık alandaki birçok çeşitleri var. Aslında bu sazlık alanlara sahip çıkılsa, bunun ekonomik için büyük bir fırsat oluşturuyor. Bu bölgenin göçerlik açısından dünya çapında bir önemi var. Özelikle balık türleri açısından ayrı bir ekonomik değeri var."

Su Bedevileri heyeti daha sonra Hasankeyf Kalesi ve ören yerlerini gezdi

Hürrüyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları