loading
close
SON DAKİKALAR

'Başsavcı görevde daha fazla kalmamalı'

'Başsavcı görevde daha fazla kalmamalı'
Tarih: 11.02.2012 - 20:56
Kategori: Siyaset

CHP İzmir Milletvekili, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski yargıcı Rıza Türmen, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik operasyon ve hukuki sürecin garip ve çürük bir zeminde yürütüldüğünü söyledi

Türmen, Hakimler ve Savcıar Yüksek Kurulu’nun hakkında inceleme başlattığı İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak için, "Soruşturma açılıyorsa, Başsavcı bu görevde daha fazla kalmamalı. Soruşturma sürecinde görevinde kalmaması hukuken daha doğru olacak" dedi. CHP İzmir Milletvekilleri Rıza Türmen ve Hülya Güven, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu ziyaret etti. Bir saat süren görüşmenin sonunda Kocaoğlu, milletvekillerine operasyon, salıverilenler, tutuklananlar ve ifadesine başvurulan belediye personeliyle ilgili bilgi verdiğini söyledi. 

Rıza Türmen ise bilgi alıp, hukuki süreci öğrendikçe ne kadar garip bir dava süreci olduğunu daha iyi gördüklerini söyledi. Konunun sağlam olmayan çürük zeminde yürütüldüğünü anladıklarını belirten Türmen, "Tutuklamaların neden gerektiği, hangi somut olgulara dayandığı, ciddi şüphe belirtisini doğuran olguların ne olduğu konusunda çok tereddütler var. Tahliye talepleri neden reddedildi? Neden başka hukuki tedbirlere başvurulmadı? Dosya üzerinde klişe kararlar verildi?

Bu tutuklama kararları ya da tutuklamanın devamı kararları AİHM’e giderse Türkiye aleyhine açılan pek çok davada olduğu gibi ihlal kararları çıkacağı söylenebilir. Bunda hiçbir tereddüt yoktur. Ortada 7,5 ay geçmesine karşın henüz iddianame yoktur. İddianame olmadığı sürece gizlik kararı yürürlüktedir. Bu nedenle de dosya avukatlara verilemekte, aleyhte delillerin ne olduğu bilinememektedir. Avukatlar neye itirez edeceklerini bilemiyorlar" dedi. Türmen, bu davanın zeminin bu kadar çürük olduğunu görünce akla davananın hukuki olmaktan çok siyasi bir nitelik taşıyıp taşımadığının geldiğini, bu ana kadar yaşanan gelişmelerin siyasi bir nitelik taşıdığı yolunda ciddi kuşkular doğurduğunu söyledi. 

Türmen "Örneğin bir kısım belediye çalışanları önce tutuklanmış, sonra tahliye edilmiş sonra tekrar tutuklanmıştır. Bu kararların hangisi doğrudur? Tahliye edildikten sonra bu kişiler kaçmışlar mıdır? Ya da delilleri karatmışlar mıdir ki yeniden tutuklanmışlardır. Bu kişilerin tutuksuz yargılanmaları durumunda herhalde insanların özgürlüğü bakımından çok daha doğru bir tutum olurdu. Ya da yurt dışına çıkma yasağı veya teminatla salınmaları gibi başka tedbirler alınması çok daha hukuka uygun olurdu. Ortada bir cezalandırma istemi var. Bütün bu hukuksuzlukların en kısa zamanda sona erdirilmesini talep ediyoruz. CHP olarak hukuk devletinin İzmir’de faal olmasını istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne karşı yapılan işlemlerde hukuk devleti ilkelerine uygun şekilde davranılmasını istiyoruz" diye konuştu. 

CHP Milletvekili Türmen, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak’ın soruşturma sürerken soruşturma ile ilgili beyanat verdiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Soruşturma kapsamındaki kişiler hakkında kamuoyunda suçlu olduklarına dair kanaat uyandırabilecek, böyle bir kanıya yol açabilecek sözler sarf etti. Ciddi deliller bulunduğunu, bu kişilerin mahkum olma ihtimallerinin yüksek olduğunu, sırada 300 kişinin daha olduğu gibi soruşturma ile ilgili ön yargılara neden olacak açıklamalar yaptı. Bu açıklamalar masumluk karinesine aykırıdır. Masumluk karinesi ceza hukukun temellerinden biridir. İnsan hakları hukukunun temellerinden biridir. HSYK’nın kendi genelgesi var. HSYK savcı ve hakimlere yönelik kamuoyunda şüphelilerin suçlu olduklarına dair kanaat uyandıracak beyanlardan kaçınılması istiyor. Başsavcı’nın söyledikleri HSYK genelgesine aykırıdır. Biz CHP’li vekiller olarak bunları dile getirdik. Başsavcı hakkında soruşturma açılmasını talep eden dilekçe verdik. Basından öğrendiğimiz kadarıyla böyle bir soruşturma ya da inceleme açılmış. Bu soruşturma açılıyorsa Başsavcının da bu görevde daha fazla kalmaması doğru olur. Bu dava da dahil İzmir’de olup biten tüm davalardan sorumlu olan Başsavcının da soruşturma sırasında, bu süreçte görevini devam ettirmemesi hukuki olarak çok daha doğru olur."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları