HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Kemal Kurkut isimli gencin öldürülmesiyle ilgili, "Söz konusu olay iddia edildiği gibi bir canlı bomba değil, Newroz’a katılan bir kişiye olan kin ve öfkenin kurşunla kusulmasıdır'' dedi.
HDP, HDK, DTK, DBP ve TJA, Newroz kutlamalarına ve Kemal Kurkut isimli gencin Newroz alanına giderken öldürülmesine ilişkin Diyarbakır'da ortak bir basın toplantısı düzenledi. HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Kurkut'un öldürülmesinin bir yargısız infaz olduğunun ortaya çıktığını ifade ederek, "Bu olayın aydınlığa kavuşması demek 2 yıldır bu topluma, bu coğrafyaya dayatılan hukuksuzluğun kökeninin de bulunması anlamına gelir. Söz konusu olan iddia edildiği gibi bir canlı bomba değil Newroz’a katılan bir kişiye olan kin ve öfkenin kurşunla kusulmasıdır" dedi.
Baydemir, Kemal Kurkut'un ölümünün bir yargısız infaz olduğunu dile getirerek "Newroz kutlamasına ortak olmak için Malatya’dan gelen Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi Kemal Kurkut, Newroz alanına 300 metre kala katledildi. Kabul edilemez buluyoruz. Ailesine başsağlığı diliyoruz. Newroz alanında görevli bulunan görevlilerin ve görgü tanıklarının gözü önünde gerçekleşti bu olay. Evrim Alataş caddesi üzerinde kurulan 4 nolu Güvenlik kapısı olarak tabir edilen mıntıkada gerçekleşmiştir. Olayın vuku bulduğu saat 8 - 8.30’dan bu dakikaya kadar HDP olarak ve bileşenler olarak takipçisiyiz. Hakikatin açığa çıkarılmasının çabası içinde olduk. Ve şu anda hakikat açığa çıktı. Söz konusu saldırı bir yargısız infaz, bir cinayet. Neredeyse bedeninin yarısı çıplak bir insanın derdest edilme şekli asla ölüm olamaz" diye konuştu.
'Bu olayın takipçisi olacağız'
Olayın gerçekleştiği ilk saatte Diyarbakır Valisi ile temasa geçtiklerini, kaygılarını ve öngörülerini paylaştıklarını belirten Baydemir, "Sonraki gün de valiyle yaptığımız görüşmede bu cinayetin faillerinin derhal görevden el çektirmelerini ve tutuklanmalarını talep ettik. Karanlıkta bırakılan her cinayet yeni cinayetlerin habercisi, faşizmin hazırlayıcısıdır. Bu olayın takipçisi olacağız" dedi.
'Olay bir canlı bomba değil, Newroz’a katılan bir kişiye olan kin ve öfkenin kurşunla kusulmasıdır'
"Bu cinayetin, bu yargısız infazın esas amacı Newroz’u gerçekleştirmemeye yönelik bir provokasyon muydu?" diye soran Baydemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sabah 8’den Newroz’un dağılacağı ana kadar bütün kitleye, alana, platforma konuşmalara dair bütün o zorlamalar, tahrik etmeler; amaç Diyarbakır halkına Newroz’u yaşatmamak mıydı? Bu olayın aydınlığa kavuşması demek 2 yıldır bu topluma, bu coğrafyaya dayatılan hukuksuzluğun kökeninin de bulunması anlamına gelir. Söz konusu olay iddia edildiği gibi bir canlı bomba değil, Newroz’a katılan bir kişiye olan kin ve öfkenin kurşunla kusulmasıdır."
'Başbakan'a sesleniyorum: Bu cinayeti görmeyecek misiniz?'
Başbakan Binali Yıldırım'a seslenen Baydemir, "Siz Newroz’a katılan yüz binleri görmediniz çünkü bu halkı tanımıyorsunuz. Peki bu cinayeti de görmeyecek misiniz? İçişleri bakanı sizin bakanınızdır. Biz HDP olarak bu cinayetin peşini asla bırakmayacağız" dedi.
Baydemir, şöyle konuştu: "Cinayet kadar vahim olan bir husu da şudur: Cenaze Malatya’ya götürüldü önce morgun içindeki su kesildi, cenazenin taşınacağı araç tahsis edilmedi, ailenin imkanları vekillerin çabasıyla cenaze işlemi engellenmeye çalışıldı. Cenazenin defni için hazırlanan mekana defnine izin verilmedi. Bunun adı insanlıktan nasibini almamış olmaktır. Milletvekillerimiz Alican Önlü ve Behçet Yıldırım dün gün boyu aile ile birlikteydi ve bütün bu hususlara tanıklık ettiler."
'Newroz'da korku kefeni yırtılmıştır'
Temel amacın Newroz’u engellemek olduğunu savunan Baydemir, "Newroz coşkusunu provoke etmekti. Sabahın erken saatlerinden dağılıncaya kadar bütün o provokasyonları, bütün hukuki ahlaki değerleri yok sayan yönelimleri yok sayan, metanetle Newroz’a sahip çıkan 100 binlerce Diyarbakır halkına ve Newroz’u Türkiye’nin 4 bir yanında kutlayan halklarımıza teşekkür etmek istiyoruz. Bir ölü toprağını, korku kefenini bu toplumu sarmaya çalışanlara karşı korku kefenini yırtanlara tekrar teşekkür ediyoruz. Ayrıca keşke Newroz alanında olsaydım diyen tüm halkımıza teşekkür ediyoruz. Tüm halkımız engellemelere rağmen 2 yıllık yıkım politikalarına hayır dediler. Yıkım politikalarının çözüm olmayacağını haykırdılar. Newroz alanını dolduranlara dünyada yaşayan 40 milyon Kürde moral ve motivasyon kaynağı oldukları için teşekkür ediyorum. 2017’nin açtığı yol barışın ve huzurun yolu olacaktır" şeklinde konuştu.
Vişne Haber Ajansı