loading
close
SON DAKİKALAR

Baykal'dan İtiraz

Baykal'dan İtiraz
Tarih: 18.02.2012 - 11:29
Kategori: Siyaset

CHP genel başkan yardımcıları, eski genel başkana yeni tüzüğü anlattı

Eski CHP Genel Başkanı, Antalya Milletvekili Deniz Baykal genel merkezin tüzük taslağındaki “tüzük kurultayının toplanmasının zorlaştırılması” ve “çifte kurultaylara karşı önlem olarak getirilen genel başkanın gündemleri birleştirmesi” düzenlemelerine itiraz ederken “27 Şubat kurultayı toplanamaz, anlamı kalmaz” görüşünü iletti. Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap delegelere “27 Şubat günü bütün delegelerin orada olmasını istiyorum” çağrısı yaptı.

CHP Genel Merkezi, hazırlanan tüzük taslağını dün Parti Meclisi’ne (PM) sundu. Taslak bugün de milletvekilleri ile tartışılacak. Genel başkan yardımcıları Nihat Matkap ile Atilla Emek, önceki gün Baykal’a taslak konusunda bilgi verdi. Baykal’ın pazartesi günü basın toplantısı yaparak görüşlerini açıklaması bekleniyor. Baykal’ın tüzük taslağıyla ilgili itirazları da şöyle:

Tüzük kurultaylarının toplanması zorlaştırılıyor. “Program ve tüzük değişikliklerinde, karar yeter sayısı kurultay üye tamsayısının salt çoğunluğudur” düzenlemesi öneriliyor. Yürürlükle ilgili maddede de “Bu tüzük değişikliği kurultayca kabul edildiği tarihte (26 Şubat 2012) yürürlüğe girer” deniliyor. Böylece, tüzük değişiklikleri için 1300 delegenin 651’inin oyu gerekiyor. Baykal, bu durumda 27 Şubat günü muhaliflerin isteği üzerine çağrılan kurultayın toplanamayacağını, “katılanların salt çoğunluğu” ile değişikliklerin yapılması gerektiğini söyledi. Matkap ve Emek ise “Eğer ilk gün kurultay toplanamaz ve daha sonra toplanırsa ve diyelim ki 100 kişi katılırsa 51 kişinin isteğiyle tüzük değişmiş olur” dedi.

Baykal olağanüstü kurultayı toplantıya çağıran delegelerin “gündemine” müdahale edilmesini de doğru bulmuyor. Matkap ve Emek ise “Her gündem ayrı ayrı oylanmak koşuluyla birleştirilecek” görüşünü iletti.

Baykal’ın parti içi eğitimle ilgili düzenlemelere de itirazları var. Taslakta “Parti içi eğitime katılma ve eğitimden yararlanma, partide yükselmenin temel koşuludur” düzenlemesi yer alıyor. Parti içi eğitimin adaylıklarda zorunlu olacağı, Baykal ve Önder Sav gibi isimlerin de “eğitime” alınacağı değerlendirmeleri tartışma yarattı. Bu maddenin eleştiriler doğrultusunda yeniden yazıldığı öğrenildi.

Matkap, 27 Şubat kurultayının toplanamayacağı yorumlarıyla ilgili sorularımız üzerine “bunun söz konusu olmadığını” söyledi. Matkap, “27 Şubat kurultayını 26 Şubat kadar önemsiyorum, bütün delegelerin orada olmasını istiyorum” dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları