loading
close
SON DAKİKALAR

'Bayram bitti, et bitti' yapmayın!

'Bayram bitti, et bitti' yapmayın!
Tarih: 12.02.2012 - 17:47
Kategori: Ekonomi

Bazı yörelerde 'bayram bitti, et bitti' şeklindeki geleneksel düşünceyle sabah kahvaltısı dahil, neredeyse her öğünde yüksek miktarda et tüketildiğini belirten uzmanlar, bu durumun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunuyor

Kurban bayramlarında aşırı et tüketimi ve dengesiz beslenme birçok sağlık problemini beraberinde getiriyor. Bu nedenle Kurban Bayramı’nda sağlığı korumak ve kilo kontrolünü elden bırakmamak için uzman önerilerine kulak vermekte fayda var.

Her öğünde kırmızı et tüketmenin hem gut, diyabet, yüksek kolesterol, hipertansiyon ve kalp sorunları açısından olumsuz sonuçlar yaratabileceğine hem de kilo artışına neden olabileceğine işaret eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, sağlıklı ve keyifli bir bayram geçirmek isteyenler için şu önerilerde bulunuyor: 

”Koyun eti daha yağlı olduğu için, yüksek kolesterol ve kalp-damar hastalığı olanlar daha az yağlı olan dana etini tercih etmeliler. Koyun eti tüketlecekse yağlı kısımları iyice ayıklanmalıdır. Biz genelde et tüketimi için danayı tercih ediyoruz, çünkü dana eti daha az yağlı bir ettir, sindirimi daha kolaydır. Özellikle çocuklara hazım açısından dana eti yedirilmesi daha iyi olur.

Taze eti hemen tüketmek çeşitli sindirim problemlerine neden olabilir. Çünkü serttir, çiğnemesi ve hazmı zordur. O nedenle kurbanın ilk günü mümkün olduğu kadar parça et tüketiminden kaçınmak iyi olur. Özellikle bayramın ilk günü et tüketilecekse bunun kıyma olarak tüketilmesi daha doğru olur. Parça et tüketimi en az 24, mümkünse 36 saat dinlendirilmiş et olarak yenmesi daha uygun olur. 48 saat içinde de tüketilemeyecek miktardaki etler, buzdolabı poşetlerine 250-300 gramlık paketler halinde sarılarak daha sonra tüketmek üzere derin dondurucuya koyulmalıdır.

Mümkünse aile yemeklerini öğlen yemeği olarak organize edin. Bu şekilde geçireceğiniz bir günde sabah kahvaltısını tahıl gevreği, yoğurt ve meyve ile yapın. Öğlen yemeğinde 150-200 gramı geçmeyecek şekilde et tüketebilirsiniz, beraberinde bol salata ve biraz pilav yiyebilirsiniz. İçecek olarak yüksek kalorili gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları ve ayran iyi bir seçimdir. İkindi öğününde meyve yemek iyi olur. Akşam yemeklerinde muhakkak etsiz sebze yemeği ve yoğurt tüketmeye çalışın.

Haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemlerini kullanın. Mangal yapacaksanız kömürün iyice yanmasını bekleyin ve etleri mümkün olduğu kadar kömürden uzak tutarak hiç kömüre temas ettirmeden pişirin. Bir hafta içinde 2’den fazla mangal yöntemini kullanmayın. Bayram yemeğimizi özellikle kurban etinin yağsız tarafından pişirmeye dikkat etmeliyiz. Özellikle kavurma yapılırken etin içine iç yağı, kuyruk yağı, tereyağı gibi yağlar koyulmamalıdır. Et sadece kendi suyu ile pişirilerek kavurma yapılmalıdır.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları