loading
close
SON DAKİKALAR

BDP 1 Ekim’de Meclis’te

BDP 1 Ekim’de Meclis’te
Tarih: 12.02.2012 - 22:55
Kategori: Siyaset

1 Ekim’de Meclis çalışmalarına katılacaklarını açıklayan Demirtaş, ‘Savaşı durdurmanın tek yolu demokratik siyaset ve müzakeredir

BDP grup toplantısını dün yine Diyarbakır’da yaptı. Genel Başkan Selahattin Demirtaş, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada özetle şu mesajları verdi:

GELİN KONUŞALIM: 20 yıl aradan sonra Kürt sorununun çözümü konusunda hükümetin müzakereye hazır olması önemlidir. Kolunu kanadını kırdığınız, elini ayağını bağladığınız siyasetle mi müzakere yürüteceksiniz? Biz hazırız. Sizin siyasi cesarete hazır olmanız gerekir. Biz ‘Sayın Öcalan ile görüşün, barış silahsızlanma konusunda muhataptır’ dedik. Kıyamet kopardılar. Sonra öbür tarafla görüşme yaptılar. Gelin konuşalım, tartışalım, birlikte hayata geçirelim. Eş zamanlı olarak yapacağımız müzakereler barışa hizmet etsin diye PKK ve Öcalan ile müzakere yürütmelisiniz ki birbirinizi beslesin. Yarın sabah başbakan bu perspektifi benimsiyorsa AKP ile blok arasında siyasi müzakereler başlar. Karşımızda verdiği sözü tutabilen, bu sorunla uğraşan tek muhatap görmek istiyoruz. AKP kendi içinde netleşsin. İç iktidar savaşlarını bıraksın. Ülkedeki kardeşleri birbirine vurdurmak için Obama’nın önünde silah için yalvarmayın. Gelin o desteği biz verelim. Barış için çözüm ABD de değil, buradadır.

MECLİS’E DÖNÜYORUZ: Savaşa karşı barışı savunmak için meclise dönme kararı aldık. Doğruluğuna inandığımız siyasi bir direniş hamlesi olarak 1 Ekim’den itibaren Meclis çalışmalarına katılma kararı aldık. O günün siyasi koşullarında aldığımız haklı boykot kararımız bir direnişti, bir tavırdı. Bu gün ise gelinen aşamada yeniden bir tavır ve duruş belirleme ihtiyacı hissediyoruz. Bu aşamadan sonra savaşa karşı barışı daha güçlü savunabilmek için, saldırılara karşı direnişte olan halkımıza Meclis’ten de destek olabilmek için, bize güvenen, ezilen bütün toplumsal kesimlere verdiğimiz sözün gereğini daha iyi yerine getirebilmek için, siyasi operasyonlara karşı direniş cephesini güçlendirmek için, Hatip Dicle ve tutuklu bütün siyasetçilerin özgürlüğünü sağlama mücadelesine katkı sunmak için, halkın iradesiyle alay edenlerin ikiyüzlü yaklaşımlarını teşhir etmek için, AKP’ye rağmen ve AKP’yi geriletmek için Meclis çalışmalarına katılma kararı aldık.
GERİ ADIM ATMADAN: Elbette ki bir tavır sergilememiz ve mücadelede geri adım atmadan ilerlememiz gerekiyordu. Bu nedenle; o günün koşullarında almış olduğumuz boykot kararı son derece haklı, onurlu ve meşru bir karardı. Bütün iyi niyetli girişimlerimize ve çağrılarımıza rağmen bırakın durumun iyileşmesi için adım atmayı, her geçen gün durumu biraz daha ağırlaştıran bir saldırı kampanyası ile karşı karşıya kaldık. Özellikle yandaş medyanın da gücü kullanılarak çok yoğun bir psikolojik harekâta tabi tutulduk. Her gün onlarca arkadaşımız KCK operasyonları adı altında siyasi soykırıma tutulmaya devam edildi.


Boykota giden süreç
12 Haziran seçimlerinin ardından mazbatasının verilmesine rağmen Diyarbakır’dan seçilen Hatip Dicle’nin YSK tarafından milletvekilliğinin düşürülmesi ve tutuklu milletvekillerinin salıverilmemesi BDP tabanında rahatsızlık yarattı. DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, tutuklu vekiller salıverilmezse Meclis’e gidilmeyeceğini ilan etti. Bu görüş seçmende de karşılık buldu. DTK, 22 Haziran’da BDP’ye “Meclis’e gitmeyin” çağrısı yaptı. BDP’nin desteklediği bağımsız milletvekileri ise 23 Haziran’da bu çağrıyı değerlendirerek, “Meclis Boykotu” kararı aldı. Bu karar çerçevesinde seçilen vekiller yemin etmedi. Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in devreye girmesi üzerine yapılan görüşmeler de sonuçsuz kaldı.   

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları