loading
close
SON DAKİKALAR

BDP: Bedelli devlete para toplama yasasıdır

BDP: Bedelli devlete para toplama yasasıdır
Tarih: 22.11.2011 - 17:50
Kategori: Siyaset

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, bedelli askerliğin "devlete para toplama yasası" olduğunu savundu.

Kışanak, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, bugün 16 ilde yürütülen gözaltı operasyonları sonucunda 60’ı aşkın kişinin gözaltına alındığını ifade etti.

Son yapılan operasyonlara, basın kurumları ve hukuk bürolarının da eklendiğini belirten Kışanak, KCK ile ilgili açılan davalarda 2,5 yıldır ilerleme sağlanamadığını, çünkü tutukluların "savunma yapamadığını" ileri sürdü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "Suçsuz yere kimse alınmıyor" dediğini anımsatan Kışanak, "Nereden biliyorsun? Polis misin, savcı mısın, hakim misin? Ortada bir mahkeme kararı mı var? Tutuklama talimatını bizzat Başbakan veriyor" dedi. Kışanak, şunları söyledi:

"Başbakan, yaptığı zulmün bedelini misliyle ödeyecektir. Halka bunu reva görenlerin sonu sandığa gömülmektir, Mübarek’in sonudur. Dostlarının şu anda yaşadıkları sonu bu zalimane tutumu sürdürenler de yaşayacaktır. Sayın Başbakan; zulümle abat olunmaz.

Yapılanlar, karalama kampanyası eşliğinde meşrulaştırılmaya, haklı gösterilmeye çalışılıyor. Başbakan’ın bakanları, Büşra Ersanlı’nın geçmişi ve yakınlarıyla uğraşarak bu tutuklamayı meşrulaştırmaya çalışıyor. Büşra Ersanlı’nın geçmişinde mücadele, demokrasi, eşitlik ve adalet arayışı var. Bunlar suç değil, bu ülkenin demokratikleşmesi için ödenen bedellerdir.

Bu bir tanecik bakan, Ömer El Beşir’in en yakın dostu. AKP iktidarıyla Ömer El Beşir arasındaki kişi. Hocası çok kuvvetli olan bu bakan bir taraftan 30 yıldır Başbakan ile dost bir taraftan da soykırım suçundan aranan bir devlet başkanıyla ele el kol kola. Bundan çıksa çıksa böyle bir yönetim anlayışı çıkar."

Başbakan’ın, BDP’li kadınlara "haddini aşan cümleler kullandığını" savunan Kışanak, AK Parti iktidarı döneminde "129 çocuğun katledildiğini" öne sürdü. Bunlardan hiç birinin sorumlusunun yargıya hesap vermediğini belirten Kışanak, "Çünkü talimatı Başbakan’dan alıyorlar. Çünkü Başbakan onları katledenleri değil çocukları terörist olarak görüyor ve onları koruma altına alıyor. Caniliğin daniskası budur" ifadesini kullandı.

Van’da yaşanan deprem nedeniyle Başbakan’ın "yaza kadar dayanın" dediğini savunan Kışanak, bunun dışında söylediği başka somut sözün olmadığını ileri sürdü. Kışanak, şöyle devam etti:

"Vanlılar ve çocuklar yaza kadar dayanamıyor. Senin talimatın eksi 18 dereceye hükmedemiyor. Dün bir çocuk daha yaşamını yitirdi. Geçen hafta 3 çocuk yanarak öldü, ondan önce Deniz öldü. Onların katili deprem değil yönetim afetidir. Kamu yönetimi ’bu kış çadırda geçmez’ diye feryat etseydi, bugün orada geçici konutlar olurdu. Geçici konutlar niye yapılmıyor, bunun hesabını iktidarın vermesi lazım. Biriken parayı şimdi konteynere prefabrike eve harcamayacaksın da ne zaman harcayacaksın? Herhalde Başbakan seçime bir yıl kala Van’da şov yapmak için para biriktiriyor."

Bedelli askerlikle ilgili Başbakan’ın "8 ay önce söylediklerini tekzip" etiğini ileri süren Kışanak, parası olanın askerlikten kurtulacağı bir formülün halka sunulduğunu ileri sürdü.

"Neden böyle alelacele bedelli askerlik yasasını gündeme getirdiler? Niye böyle telaşla kaynak arayışı içinde? Ekonomik kriz mi kapıda, büyük bir savaş harcaması mı yapılacak?" sorularını yönelten Kışanak, "Bu devlete para toplama yasasıdır" diye konuştu.

Toplanan parayı şimdilik kamuoyunun tepkisini gizlemek için asker ve polisin ailelerine vereceklerini söylediklerini ancak çok az kısmının "bu tür makyaj işlerine gideceğini ve geri kalanı AKP hükümetinin büyük hesapları için harcanacağını" savunan Kışanak, zorunlu askerliğin kaldırılarak vicdani ret hakkının tanınmasıyla mağduriyetin kökten çözülmesi için mücadele edeceklerini söyledi.

Dersim tartışmalarına da değinen Kışanak, "Dersim’de büyük bir katliam yaşandı. Bunu oraya buraya çekmeye gerek yok. Açıkça devlet politikasının bir sonucuydu ve devlet yönetimindeki herkes bundan doğrudan sorumludur. Kimse bunu gizleyip 50 bin kişi katledemez. Kim sorumluydu, değildi tartışması gerçeği kapatmak ve gizlemekle ilgili" dedi.

Kışanak, konuyla ilgili Genelkurmay ve gizli arşivlerin açılmasını istediklerini belirterek, "Tüm arşivler açıklansın sonra Başbakan özür dilesin. Kim özür dileyecek? Devlette devamlılık esas değil mi? Hitler’in katliamları karşısında özür dileyen Hitler’in kendisi miydi?" diye sordu.

Gültan Kışanak, Fransa eski Cumhurbaşkanlarından Francois Mitterand’ın eşi Danielle Mitterand’ın yaşamını yitirdiğini belirterek, Allah’tan rahmet diledi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları