loading
close
SON DAKİKALAR

Bekir Bozdağ'dan KHK savunması

Bekir Bozdağ'dan KHK savunması
Tarih: 11.02.2012 - 22:00
Kategori: Siyaset

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, "Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan düzenlemeler tamamen yetki kanunu çerçevesindedir" dedi

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, KHK ile yapılan düzenlemelerin tamamen yetki kanunu çerçevesinde olduğunu belirterek, "KHK yetkisi kullanmanın, Meclisin yetkisinin gasp edilmesi ile uzaktan yakından ilgisi yoktur" dedi.
TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Güldal Mumcu Başkanlığında toplandı. Mumcu, gündeme geçmeden önce 3 milletvekiline gündem dışı söz verdi.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, Hükümetin, aldığı KHK yetkisini istismar ettiğini ileri sürdü. KHK yetkisi ile devleti yapılandırmanın doğru olmadığını belirten Yeniçeri, bunun bir demokratik tavır olmadığını savundu. Yeniçeri, "Meclis açıkken 34 tane KHK çıkarıldı. Bunlarla devletin yönetim yapısını altüst eden değişiklikler yapıldı. Bu, adeta devlete el koymaktır. KHK’lar henüz TBMM’ye de gelmedi" dedi.

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, TBMM Nüfus Kalkınma Grubunun faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Çalık, 2001 yılında kurulan grubun, özellikle ana-çocuk ve üreme sağlığı konusunda yaptığı çalışmalarla önemli başarılara imza attığını söyledi. Öznur Çalık, grubun Avrupa Parlamenterler Formu ve BM’nin Türkiye’deki ofisleri ile yaptığı çalışmalarla dikkati çektiğini dile getirdi.

Türkiye’nin demografik yapısına bakıldığında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, "Her ailede 3 çocuk olmalı" söyleminin gerekli olduğunu anlatan Çalık, "Dünya yaşlanıyor. Türkiye’de yaşlanmaya devam ediyor. Eğer yaşlı bir nüfus istemiyorsak, mutlaka her evde en az üç tane çocuk olması gerektiği konusunda Nüfus Kalkınma Grubu olarak da fikirlerimizi çok net beyan ediyoruz" dedi.

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, AK Parti Grubu’nun 12 Eylül ile hesaplaşmayı gündemine alarak ciddi mesajlar verdiğini ve toplumun büyük bölümünde beklentiler yarattığını belirterek "Kenan Evren’in yargılanacağına, darbecilere fırsat verilmeyeceğine dair söylemler nedense çabuk unutuldu" dedi.

Aygün, 1985 tarihli bir öğrenci yönetmeliğinde bile o günden beri ciddi bir değişiklik olmadığını, bunun da AK Parti’nin darbe ile hesaplaşma konusundaki samimiyetsizliğini gösterdiğini ileri sürdü.

-"KHK, yetki gasbı değildir"-

Yeniçeri’nin gündem dışı konuşmasına yanıt vermek üzere Hükümet adına söz alan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise KHK çıkarma yetkisinin Anayasal bir yetki olduğunu, Hükümetin Anayasaya dayanarak bu yetkiyi kullandığını söyledi.
KHK ile yapılan düzenlemelerin tamamen yetki kanunu çerçevesinde olduğunu ifade eden Bozdağ, "Devletin bütün organlarının daha etkin ve verimli faaliyet göstermesi için atılması gereken adımlar neyse o çerçevede düzenlemeler yapılmış ve adımlar atılmıştır" dedi.

Hükümetin yetkiyi almasının ardından bugüne kadar toplam 35 KHK çıkarıldığını belirten Bozdağ, bunların Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlattı. KHK’nın Resmi Gazete’de yayımlandığı günün TBMM Başkanlığına sunulması gerektiği yönünde bir hüküm bulunduğunu anlatan Bozdağ, bu nedenle söz konusu KHK’ların, TBMM Başkanlığına da sunulduğunu söyledi.

KHK çıkarma yetkisini yalnızca AK Parti Hükümeti’nin kullanmadığını vurgulayan Bozdağ, şunları söyledi:
"Bülent Ecevit Hükümeti. Bir yıldan az bir süre içinde 3 tane tane KHK çıkarmış. Yine Bülent Ecevit Hükümeti. 1978 ile 1979 yılları arasında görev yapmış ve 21 tane KHK çıkarılmış. DYP-SHP Hükümeti’nde 14 tane KHK çıkmış. Tansu Çiller’in Başbakanlık yaptığı sürede 75 tane KHK çıktı. Sayın Yeniçeri’nin mensubu olduğu partinin de koalisyon ortağı olduğu dönemde, 1999-2002 yılları arasında, 51 tane KHK çıkarılmış. Biz 10’uncu yıla giriyoruz kullandığımız KHK sayısı 35’tir"
KHK yetkisi kullanmanın Meclisin yetkisinin gasp edilmesi ile uzaktan yakından ilgisi olmadığını belirten Bozdağ, "Meclis yetki ve görevlerini anayasadan alır. Anayasanın verdiği görevi, anayasaya uygun şekilde kullananlar, ’yetki gasbı yapıyorsunuz’ diye eleştirilemez" dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları