loading
close
SON DAKİKALAR

Berat Albayrak: 2019 ekonomik hedeflerini çok rahat tutturacağımızı düşünüyorum

Berat Albayrak: 2019 ekonomik hedeflerini çok rahat tutturacağımızı düşünüyorum
Tarih: 28.02.2019 - 13:31
Kategori: Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantısı kapsamında Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Albayrak "2019 ekonomik hedeflerini çok rahat tutturacağımızı düşünüyorum" dedi....

Berat Albayrak'ın açıklamaları şöyle: 

"-Bugünkü küresel iklimde yaşanan tüm bu gelişmeler ışığında ekonomik konulardaki diyaloğun ne kadar fazla olduğunun bir kez daha altını çizdiğimiz çok verimli ilk bölüm toplantıları gerçekleştirdik.

-İş dünyasının farklı kesimlerinin bir arada bulunduğu, özellikle hem Türkiye hem AB tarafından en üst düzey kuruluşlarının başkanlarının temsil ettiği sürede bir çok önemli konuyu ele aldık.

-Özellikle iş dünyasının gündeme getirdiği noktalarda, Türkiye-AB ticaret hacminin ki 165 milyar dolara yaklaştı, gayet dengeli bir işbirliği. Son 15 yılda 3-4 katı arttığı resim içerisinde bugün artık korumacılık politikalarının, çoğulculuğun yerini serbest ticaretin yerini çok farklı politikaların aldığı dünyada Türkiye ile AB arasındaki ekonomik işbirliğinin ne kadar büyük bir önem arz ettiğinin eskisinden çok daha hassas ve dikkatli şekilde geliştirilmesi gerektiğinin altını çizmiş olduk.

-2019 yılı için hedef enflasyonu 15,9 açıklamıştık. Bu noktada baktığımızda Ocak ayı ve Şubat ayı sahadan aldığımız hem para hem mali politikalar ışında hedeflediğimiz düzeyde gittiği yönünde çok net sinyaller alıyoruz. Ekonomide algı konusu çok önemli. Reel olmayan bir kırılganlıkla karşı karşıya kalmıştık. Cari denge geçtiğimiz mayıs itibari ile yüzde 6'nın üzerinde yüzde 7-8 lik bir gayri safi milli hasıla oranı beklenirken uygulanan sahadaki diplomasi etkisiyle yılsonu hedeflerinin bile altında muhtemelen 4'ün altında gerçekleşecek. Enflasyon malumunuz zor bir dönem, özellikle ikinci çeyrekten sonraki sürecin baz etkisiyle birlikte üzerinde bir performansla bu yılın enflasyonunu oluşturacağımızı düşünüyorum. Yabancı yatırımda 13 milyar doları geçtik.

-Türkiye'nin son 5-6 ayda reel olmayan bir kırılganlıkla karşı karşıya kaldı.

-2019 ekonomik hedeflerini çok rahat tutturacağımızı düşünüyorum.

-3 konuda gerek Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, vize serbestisi ve ortak değerler konusu önemli konular. Türkiye-AB ilişkileri günlük ilişkiler değildir. Yüzyıllardır süregelen bir ilişki. Bugün komşuyuz, yarın da komşu olacağız. Her ortamda ifade ediyorum. Taahhütlerin onurlandırılması hayata geçirildikçe karşılıklı ilişkiler daha iyi konuma gelecek. Türkiye bölgenin tek demokratik ülkesi. Mısır'da 9 tane masum sivil gencecik insan idam edildi. Türkiye demokrasisini her geçen gün güçlendiriyor. Nüfusun yüzde 85-90'ının katıldığı seçimlerde var. Karşılıklı empati çok önemli. Türkiye'de hukukun üstünlüğüyle binlerce darbeci yargılanıyor.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen, Türkiye ile müzakerelerin bitmediğini sadece durduğunu söyledi. Katainen ayrıca Türkiye ile normal bir siyasi diyalogu sürdürmeye devam etmek istediklerini belirtti. Katainen, "Türkiye'ye Avrupa ülkesi gözüyle bakıyoruz ve yapılan ekonomik reformlar umut vaat ediyor" dedi.

Katainen, "Türkiye üç yıldan kısa sürede kriterleri tamamlayabilir. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları