loading
close
SON DAKİKALAR

Beşiktaş’taki kazılarda Kalkolitik döneme ait bulgulara ulaşıldı

Beşiktaş’taki kazılarda Kalkolitik döneme ait bulgulara ulaşıldı
Tarih: 12.11.2021 - 16:14
Kategori: Kültür & Sanat

Beşiktaş metro istasyonunda yapılan arkeolojik kazılarda, Kalkolitik döneme (MÖ 4.500 ila 5.000) ait pişmiş toprak çömlek parçaları bulundu.

Beşiktaş’ta süren arkeolojik kazılarda, 46 adet kurgan mezarın yanısıra, sekiz metre derinlikte milattan önce 4500-5000 yıllarına ait çömlekler bulundu.

Yapım çalışmaları devam eden Kabataş-Beşiktaş-Mecidiyeköy- Mahmutbey Metro hattının Beşiktaş İstasyonu olacak alanda, İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından 2016’dan bu yana arkeolojik kazılar yapılıyor. Son bulgular ile birlikte, Beşiktaş kazılarında bugüne kadar Cumhuriyet, Osmanlı, Bizans, Roma, Yunan, ilk Tunç ve Kalkolitik dönem olarak yedi farklı döneme ait tabaka belirlenmiş oldu.

Bugüne kadar alanda yapılan çalışmalarda, ilk Tunç Çağına ait, yaklaşık milattan önce 3500-3000 yıllar arasına tarihlenen 46 adet kurgan tipi mezar tespit edildi. Çapları 1 ila 5 metre arasında değişen dairesel planlı taş dizilerinden oluşan kurganların içinde ve dışında toplam 115 adet mezar bulundu.

Mezarlık alanda, ölülerin yakılarak gömüldüğü kremasyon mezarlar 109 adet bulundu. Basit toprak mezar ise 5 adet bulundu. Mezarların bazılarında mezar hediyesi olarak bırakılmış ağırşak, taş balta, pişmiş toprak kap, figürin ortaya çıktı. Kurgan tipi mezarlardan birinde, 10 yaşında bir çocuk vardı ve cenin pozisyonunda gömülmüştü.

Kazılarda ayrıca bugüne kadar üç tane ‘Bostan kuyusu’ olarak adlandırılan su kuyusu bulundu. Osmanlı ve Bizans dönemine ait kuyular günümüzde hâlâ bütünlüğünü koruyor. Kuyulardan birinin 6. yüzyıl Bizans döneminde, diğer iki kuyunun ise 16. ve 19. yüzyıl Osmanlı döneminde yapıldıkları anlaşıldı.

İlk Tunç Çağı kurganlarında kazıp belgeleme çalışmalarının devam ettiğini belirten İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal, “Bzı noktalarda sondajlarımızı devam ettirdik. Biz uygun gördüğümüz alanlarda çalışmalarımıza devam ettiğimizde ortalama sekiz metre derinlikte Kalkolitik döneme yani İlk Tunç çağından daha eski, yaklaşık bin yıl öncesine ait çanak çömlek parçalarına rastladık. Gerçekten bu İstanbul için, hele Beşiktaş için hiç beklenen bir durum değildi. Çok önemli bir arkeolojik keşif. Bu dönemlere ait kimlikleri tespit etmek ancak kültürel anlamda mümkün. Ancak çanak, çömlek tipi, ölü gömme geleneği, varsa eğer yerleşim yerlerini kazabiliyorsanız, yeme içme geleneği, demografik yapısı gibi şeyler tespit edilebiliyor ama aidiyetle ilgili çok bir şey demek mümkün değil.” diyor.

Kaynak : arkeofili.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları