loading
close
SON DAKİKALAR

Beşir Atalay, kritik iddiayı yalanladı

Beşir Atalay, kritik iddiayı yalanladı
Tarih: 24.07.2012 - 20:50
Kategori: Siyaset

Beşir Atalay, Suriye sınırına yakın yerlerde Kürtlerin yönetimi ele geçirmesi konusunda, ''Öyle birşey söz konusu değil'' dedi...

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığında yapılan toplantıya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve AFAD Başkanı Fuat Oktay katıldı.

Atalay, topantının ardından Suriyeli sığınmacılar konusunda alınan kararlar ile ilgili yaptığı basın açıklamasında, Suriye'den geliş gidişlerin Suriye'deki olaylara göre arttığını veya azaldığını ancak şu günlerde ülkedeki iç savaş şiddetlendikçe, şartlar zorlaştıkça hergün gelenlerin sayısının biraz daha arttığını belirterek, "Bu konuda bir tahminde bulunmuyoruz. Ama daha fazla kişinin gelebileceği yönünde bir görüş var" dedi.

"Yeni çadır kentler kurulması yönünde karar alındı"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, MİT ve Halep Başkonsolosu Adnan Keçeci ile görüşmeler ışığında Suriye'den gelişlerin artacağı yönünde bir beklentinin olduğunun altını çizen Atalay, dolayısıyla belki Osmaniye, Kahramanmaraş ve Nizip'te bir kaç yerde daha bazı çadır kentler kurma yönünde kararlar aldıklarını belirtti.

Toplantıda, kamplarla ilgili basında yer alan haberleri de ele aldıklarını ifade eden Başbakan Yardımcısı, özellikle Kilis'teki konteynır kentte alış veriş yapılacak şartların hazırlanması yönünde çaba sarfedildiğini ancak yetersiz kalındığının ve yaz döneminde özellikle suyla ilgili aksama olmaması gerektiğinin altını çizerek, tankerlerle su taşınması ve pratik çözüm için kararlar alındığını kaydetti.

"Bazı sorunların olması normal"

Atalay, Türkiye'ye gelen ve kalan Suriyelilerin birçok sorunu olduğunu, travma yaşadıklarının bu nedenle bazı sorunların olmasının normal olduğunu ifade ederek, "Bir miktar provakatif tutumda orada sergilendi. Onlar tespit edildi. Onlarla ilgili de orada idari işlemleri valilerimiz sürdürüyorlar" dedi.

Sorunların basında büyütülerek verildiğini söyleyen Atalay, "Doğrusu Türkiye'nin elinden geleni yaptığı ve iyi bir uygulama yaptığı bu alanda hemen böyle küçük olaylarla büyük olumsuzlukların haberleştirilmesini arzu etmeyiz. Uluslararası alanda da Türkiye'nin imajıyla ilgili bir konudur bu" diyerek kamplarda şuanda hayatın normal bir şekilde ilerlediğine dikkat çekti.

"Gereksiz dedikodular yayılıyor"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Atalay, kamplarda kimlerin provakosyon yaptığına ilişkin, "Gereksiz dedikodular yayılıyor. BM aslında bu konuda büyük kaynak ayırıyormuş ama bu göçmenlere yansımıyormuş gibi yalan yanlış haberler buna benzer şeyler. 

Bir de ordan gelenlerin de tabi kendi aralarında sorunları var. Yani ordan gelenlerin hepsini biz tek tek denetliyor değiliz. Oradan gelen vatandaşları burada iskan ediyoruz. Dolayısıyla oradan gelen gruplar içinde de Türkiye ile ilgili bazı olumsuzlukları dile getirmek isteyenler provoke etmek isteyenler olabilir" ifadelerini kaydetti.

"Olağanüstü bir mülteci akını beklentimiz yok"


Atalay, sınır güvenliğinde bir sorun olmadığını, kamplarda yönetimleri, disiplinle ilgili şartları gözden geçirdiklerini belirtirken, büyük bir mülteci akını beklentisi haberlerine ilişkin, "Hayır, öyle bir endişemiz yok. Olağanüstü bir beklentimiz yok. Ama bu önü açık kolay tahmin edilemeyen de birşey. Onu da epeyce görüştük. Tabi biz de biraz daha önümüzü görmek ona göre hazırlıklarımızı yapmak istiyoruz" dedi.

"Kürtlerin yönetimi ele geçirmesi söz konusu değil"

Suriye sınırına yakın yerlerde Kürtlerin yönetimi ele geçirmesi konusunda bir soruya ise Atalay, "Öyle birşey söz konusu değil" yanıtını vererek, küçük bir yerde böyle bir bayrak olayının olduğunu ifade etti.

Atalay ayrıca, Van'daki AFAD sorumlularıyla ilgili bir operasyon düzenlendiği konusunun valinin kontrolünde olduğunu belirterek, Van'da bu operasyonda göz altına alınanların deprem sebebiyle geçici olarak göreve alınanlar olduğuna vurgu yaptı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları