loading
close
SON DAKİKALAR

Beyaz manda Nazlı'yı dışladılar

Beyaz manda Nazlı'yı dışladılar
Tarih: 12.02.2012 - 01:16
Kategori: Şehir

Sadece Malezya ve Filipinler'de görüldüğü belirtilen 'Albino' olarak bilinen beyaz renkli manda, Bandırma'da dünyaya geldi

Bandırma yakınlarında 23 bin dönüm arazi üzerinde bulunan Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü’nde 2004 yılında başlayan manda yetiştiriciliği günümüzde 210 baş manda ile sürdürülüyor.

Enstitüde geçen temmuz ayında sadece Malezya ve Filipinler’de görüldüğü belirtilen beyaz renkli manda dünyaya geldi. Türkiye’de ’Albino’ olarak bilinen ve 26 kilogram ağırlığında dünyaya gelen beyaz mandaya "Nazlı" adı verildi.

Enstitünün Manda Yetiştirme Şubesi’nde görevli Veteriner Hekim Mustafa Küçükkebapçı, yavru mandanın sağlıklı büyümeye devam ettiğini söyledi. Küçükkebapçı, G1 melezi ırkı klasik siyah renkli Murra ile Anadolu Mandası’nın çiftleştirilmesi sonrası dünyaya gelen Türkiye’nin ilk beyaz renkli mandası olduğunu ve enstitünün maskotu haline geldiğini bildirdi.

Marmara Hayvancılık Araştırma Enstitüsü’nde görevli Mehmet Akif Yüksel ise, ’Nazlı’ adını verdikleri beyaz mandayı ilk önce diğer mandaların kabullenemediğini kaydederek şöyle konuştu: "Bandırma’ya, 2004 yılında hayvanları getirip burada ’Manda Şubesi’ kurduk. Şu anda iki projemiz var. Bunlardan biri Anadolu Mandasının Islah Projesi.

Bu proje kapsamında çiftleştirilen mandalardan ’Nazlı’ dünyaya geldi. İlk kez böyle bir şey görüyorum. Çalıştığım yerlerde beyaz manda hiç görmedim. Annesinin doğduğunda herhangi bir tepkisi olmadı ama diğer mandaların oldu. Kabullenemediler. Annesi emzirmeye devam etti.

Onun için emzirirken annesinden hiç ayırmadık. Sürekli annesini emdi. Onun da etkisiyle diğerlerinden biraz daha fazla gelişti."

Beyaz mandayı satmayı düşünmediklerini açıklayan Yüksel, "Zaten dişi mandaları satmıyoruz. Bütün amacımız yaşatabilmek. Yaşarsa ve yavrularını alırsak, bunlardan doğacak malaklara da bakacağız. Belki beyazlık sürü içerisinde artabilir diye düşünüyorum. Ayrıca uzmanlar da inceleyecek" dedi. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları