Şaban Töre; ''Şişecam, ''Paşabahçe'' adıyla ünlenmiş olan ürünlerini Paşabahçe’de üretmekten vazgeçip imalatı yurt dışına çıkarmıştır''...
Beykoz Vakfı Başkanı Şaban Töre bölgede istihdamı sağlayan fabrikaların kapanmasıyla bölgede ki işsizlik oranı çok yükselmiştir...
Bunun için yapılması gereken bu bölgede ki istihdamı arttırmaktır. Üniversitelerin geldikleri bölgeleri her açıdan kalkındırdığını söyleyen Şaban Töre bölgede daha önce istihdamı sağlayan ve markasını Beykoz'un Paşabahçe semtinden alan Şişecam'ın kapattığı fabrikanın yerine bölgeye bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında üniversite açması gerektiğini dile getirdi...
Bununla beraber fabrikanın bulunduğu alanın depo olarak kullanıldığını ve bölge halkına hiçbir fayda sağlamadığını anlatan Şaban Töre bu konu hakkında girişimlerinin olduğunu ve bir takım eylemler yapacaklarını açıkladı...
Beykoz Vakfı'nın Basın Açıklamasının tam metni;
Beykoz Vakfı 1994’ten bu yana kesintisiz, halkın yararına, kültür ve eğitimi yükseltici çalışmalarda bulunan, önemli bir sivil toplum kurulusudur.
Beykoz ilçemiz, Türk ekonomisi ve imalat sanayin de ismini tarihe geçiren “iki semt isminin” markalaşmasıyla da önemlidir; Paşabahçe ve Beykoz...
Paşabahçe ve Beykoz’daki fabrikalar, genç Cumhuriyetimizde Atatürk’ün 1934 yılın da verdikleri talimatla kurulmuş ve imalat sanayimize öncülük ederek, kaliteli üretimleriyle efsane markalarını semtlerimizin ismiyle yaratmış ve yaşatmışlardır. Ayrıca bu fabrikalar on bin is gücüyle Beykoz ilçesinde ki hayati da şekillendirmişlerdir.
Zamanla şartlar değişmiş, bu gün fabrikalar kapanmış, cevrede büyük bir issizlik yaratılarak, Beykoz’lu ve Paşabahçe’lilerin çok yönden boyunlarını bükmüştür.
Beykoz Deri Kundura ve Paşabahçe içki fabrikaları kapatıldıktan sonra bu isimle üretimleri de durdurulmuş, markalarını rafa kaldırmışlardır. Şişecam ise “Paşabahçe” adıyla ünlenmiş olan ürünlerini Paşabahçe’de üretmekten vazgeçip var olan fabrikayı boşaltıp, imalatını Gürcistan, Bulgaristan, Rusya vb. ülkelere kaydırmıştır.
Biz, vakıf olarak Beykoz ilçemizin genetiğine işlenmiş, cam ve ayakkabı sanat ve zanaatını bir üniversite ile gelecek nesillere aktarma kararı aldık ve bu kararımızı ekteki mektupla Sise Cam Yönetimine is birliği yapmak arzusuyla gönderdik. Onlardan gelen cevap ise Paşabahçe’ye vefa olarak, sadece “hayırlı işler...” oldu.
Beykoz Deri Kundura Fabrikası da özelleştirmeden sonra, maalesef ülke ve Beykoz ilçesi ekonomisine hiç bir fayda sağlamamış, aksine bitki örtüsünün zarar gördüğü konusunda da duyumlar gelmektedir.
Vakfımız geçtiğimiz son yönetim toplantısında;” Paşabahçe” isminin Paşabahçe’ye hiç bir faydası olmayan, Türkiye Sise ve Cam Fabrikaları AS. tarafından kullanılmasının yasaklanması istemiyle hukuki faaliyet başlatma kararı almıştır.
Ayrıca, Vakfımız, Paşabahçe ve Beykoz çevresinde Cam sanatı ve zanaatıyla uğraşanlara yurt içi ve yurt dışından getirteceği uzmanlar aracılığı ile Osmanlı Türk ve dünya cam sanatı örnekleri ile pazarlama konularında eğitimler vererek onların “BirleşikPaşabahçe” markası altında toplanmalarını sağlayacaktır.
İstanbul Boğazı’nın incisi Paşabahçe’mizi, Şişecam’ın metruk, harabe olmaya yüz tutmuş,kurumuna küskün binasından kurtarıp, bir an önce Beykoz ilçesi ve sakinlerine ekonomik fayda sunacak hale gelmesini sağlamak hedefimizdir.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk halkına hizmet etmesi için kurdurduğu bu mekanın, üniversite veya benzer bir işlev üslenmesi de yanlış olmayacaktır düşüncesindeyiz.
Beykoz Vakfı adına konuyu sizinle paylaşmaktan duyduğum memnuniyeti bildiririm.
Saygılarımla.
Şaban Tören
Beykoz Vakfı
Yönetim Kurulu Başkanı
Vişne Haber Ajansı