loading
close
SON DAKİKALAR

Beylikdüzü, Dünya Kadın Hakları Günü'nde 'Kadınla' barış dedi

Beylikdüzü, Dünya Kadın Hakları Günü'nde 'Kadınla' barış dedi
Tarih: 07.12.2015 - 17:57
Kategori: Yerel

Beylikdüzü’nde 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü çok anlamlı bir konser ile kutlandı.

Beylikdüzü’nde 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü çok anlamlı bir konser ile kutlandı. 

Toplumsal cinsiyet düzenine karşı seslerini, renklerini, çalgılarını ve heyecanlarını yan yana koyarak Dina Etnik Ensemble Grubu’nu kuran kadınlar Beylikdüzü Belediyesi Kültür Merkezi’nde izleyenleri doyasıya eğlendirdi. Konser boyunca Türkçe, Gürcüce, Lazca, Zazaca, Makedonca, Lehçe, Yunanca, İspanyolca, Arapça şarkılar seslendiren grup, çok çeşitli etnik enstrümanlarla, farklı dil ve kültürlerin ezgilerini dinleyicilerle buluşturdu. Hem orkestra hem de koro olan Dina Kadınlarının konseri halaylarla son buldu.

Dünya Kadın Hakları Günü’nde Beylikdüzü Belediyesi'nin düzenlediği programda sahneye çıkan Dina Etnik Ensemble Grubu eşsiz ve güzel şarkılarıyla Beylikdüzü sakinlerine unutulmaz bir akşam yaşattı. Çanakkale’de yolları kesişen kadınlardan oluşan grup, toplumsal cinsiyet düzenine karşı seslerini, renklerini, çalgılarını ve heyecanlarını yan yana koyarak seslerini duyurmaya çalışıyor. İsmini mitolojide dünya yaratıldığı zaman insanlara 70 farklı dilde konuşmayı öğrettiğine inanılan bir melekten alan grup, farklı dillerin, inançların, kimliklerin, yaşam biçimlerinin yok sayılmasına karşı kültürel çeşitliliği ve renkliliği dünya müzikleri ve dilleri ile yorumluyor. 

Her dilden şarkılarla izleyenleri hayran bıraktılar

Grup konserin açılışını şair ceketli çocuk Kazım Koyuncu’dan dinlenen “Mohevis Kalo” şarkısı ile yaptı. Sloganları “Kadınla Barış” olan grup bir kına ritüeli olan “Logan Ana” ve savaşta gelinini kaybeden kayınvalidenin ağıtı olan “Ederlezi” şarkısını harmanladıkları ezgilerinin yanı sıra, Makedonca söyledikleri, “Yovano Yovanke”, Anadolu ezgileri olan “Şeytan Bunun Neresinde” ve bir kadının sevdiğine yazdığı Lapseki Türküsü olan “Agus”u izleyenlerle hep bir ağızdan söyledi.

Kimi şarkıyı kendilerine göre yeniden düzenleyen Dina Kadınları çok dilliliği şarkılarda da harmanlıyorlar. Grup bir delikanlının savaş sonrası Girit Adası’ndan ayrılmak zorunda kalan sevdiği için yazdığı “Gülbahar” şarkısını Türkçe, Yunanca ve Arapça seslendirdi. Grup 10 Ekim’de Ankara’da hayatını kaybedenleri de unutmayarak onları Zaza kadınlarının dilinden “Düzgün Bawo” (Düzgün Baba) şarkısı ile andı.

Kadife sesleri ve samimiyetleriyle izleyenleri etkileri altına alan Dina Kadınlarının konseri Ermenice seslendirdikleri “Laylum” şarkısı eşliğinde çekilen halaylarla son buldu. Konser sonrası Beylikdüzü Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Fidan Gül grup üyelerine çiek takdim etti. 

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları