loading
close
SON DAKİKALAR

Bilirkişi Sulukule’de mahalleliyi haklı buldu

Bilirkişi Sulukule’de mahalleliyi haklı buldu
Tarih: 13.02.2012 - 07:17
Kategori: Özel Haberler

2007 yılında yenileme projesinin iptali için açılan ve bir türlü sonuçlanamayan davada ikinci bilirkişi raporu yine mahalleliyi haklı buldu.

Projeye karşı,  Sulukule Roman Derneği ve mahallelilerin açmış olduğu proje iptal davasında bilirkişi raporu, inşaatı bitmek üzere olan projeyi,   5366 sayılı Tarihi Alanların Yenilemesi ile İlgili Kanun’un amaçlarına ve kamu yararına uygun bulmadı. Yani Sulukule Yenileme Projesi,  dayandırıldığı 5366 sayılı tartışmalı yasaya bile uygun görülmedi.

Üç imzalı raporda özetle şöyle dendi:

- UNESCO’nun belirlediği Sur Koruma Bandının Avan Projede yarıya indi.

- Özgün ada morfolojisi ve sokak dokusunun korunmadı.

- Mevcut durumda kamuya ayrılmış alanların projede yapılaşmaya açılmış, sokak kesitlerinin büyütüldü.

- Projede yeşil alan ve parklara yer verilmedi.

- Mevcut sokak dokusu ve tescilli yapılara uygun olmayan yapı tipolojisi oluşturulmadı. Saptamalar ile Sulukule’de uygulanan avan projenin 5366 sayılı yasanın amacına uygun gerçekleşmedi ve kamu yararına uygun değildir.

Sulukule Platformu’ndan yapılan yazılı açıklamada, bilirkişi heyetinin daha önce de verdiği birinci raporda,  Sulukule’nin 1/5000 ölçekli koruma planı olmadığını ortaya koyduğunua dikkat çekerek, “Bu iki raporun ışığında, yakında sonuçlanması beklenen davadan mahalleli lehine karar çıkması olası görünüyor ama ne yazık ki, mahallelinin başına yıkılan, sakinleri zorla sürülen  Sulukule’nin yerinde çoktan yeller esiyor” dendi.

Açıklamada ayrıca, “en sosyal proje” olarak lanse edilen ve Sulukulelileri daha iyi bir hayat standardına kavuşturmak için yapıldığı iddia edilen proje villaları  şimdiden 600 bin liraları aşan fiyatlarla satışa çıktığı belirtilerek şöyle dendi: “Belediye Başkanı Mustafa Demir ve proje sorumlusu özel şirket yetkilileri, hukuka aykırılığı ortadayken davanın sonucunu beklemeden yok edilen mahallenin yerine yapılan villaların inşaatının bitmek üzere olduğunu müjdeleyebiliyor, törenlerle açılış yapmaya hazırlanıyor. Kamuoyu hatırlayacaktır, mahallenin yüzlerce yıllık sakinleri  için yapıldığı iddia edilen proje, aralarında 100-150 yıllık tapuları olan mülk sahiplerini, ‘ya kamulaştırma, ya anlaşma’ diye korkutarak, mallarını satmaya zorlanarak gerçekleştirildi. Belediyenin o tarihlerde takdir ettiği fiyat metrekareye 500 liraydı. Oysa daha o zamanlarda projeye girmeyen komşu sokaklarda metrekare fiyatı  2 bin liraydı.  Şimdiyse villaların metrekare fiyatları 5 bin liraları buluyor ve durmadan yükseliyor. “

‘Umudumuz Tokludede için adaletin geç tecelli etmemesi’

Platform açıklamasında ayrıca, Belediye Başkanı Demi’in “O zaman satanlar şimdi pişman” basitliğinde işin içinden sıyrılmak sadece yalanları örtme çabası içinde olduğu öne sürülerek, şu görüşlere yer verildi: “Çünkü Sulukulelilerin evlerini güle oynaya değil tehdit, şantaj ve korkuyla satmak zorunda kaldığını, mülklerin 2006’dan sonra el değiştirdiğini bütün dünya biliyor. Satmayıp sonuna kadar direnenlerin akibeti zaten her şeyi açıklıyor: Gülsüm teyzenin, Asım Amcanın dededen kalan 150 -200  yıllık tapulu mülkleri yok pahasına kamulaştırıldı, tarihi evleri acımasızca yıkıldı. Mustafa Demir hâlâ projenin çok sosyal olduğunda, burada yine eski hak sahiplerinin oturacağında ısrar ediyor ve iki hafta önceki açıklamasında evlerin 65-100 metrekare olduğunu yineliyor ama emlak sitelerinde 150 metrekarelik villalar için verilen ilanlar (2) onu bir kez daha yalanlıyor. Bu fiyatlar ve bu metrekarelerle hangi eski mahalle sakininin oralarda barınabileceğini ise daha fazla söze gerek duymadan kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Demir’in, projenin başlangıç tarihinden bu yana, defalarca sormamıza rağmen kaç eski mülk sahibinin yeni projeye katıldığını bir türlü açıklamamasına da bir kez daha dikkat çekiyoruz. İstanbul Sulukule’yi kaybetti, yüzlerce yıllık bir gelenek yok oldu ama Belediye Başkanı memnun, yine gururla sırada Ayvansaray Toklu Dede Mahallesi olduğunu müjdeliyor!… Dozerler  kapıda… Umudumuz, Toklu Dede için adaletin Sulukule’deki kadar geç tecelli etmemesi…”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları