loading
close
SON DAKİKALAR

‘Bilirkişiliği de biz biliriz’

‘Bilirkişiliği de biz biliriz’
Tarih: 05.03.2016 - 11:37
Kategori: Gündem

AKP, bilirkişiliği ‘zapturapt’ altına almak için düğmeye bastı.

Adalet Bakanının ‘zapturapt altına almak’ istediği bilirkişilik için AKP düğmeye bastı. Artık bilirkişileri doğrudan bakanlık belirleyecek ve haklarında sicil tutacak

AKP hükümeti göstermelik ‘reform’ düzenlemelerine bir yenisini daha ekledi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın daha önce “Bilirkişiliği zapturapt altına alacağız” sözleriyle açıkladığı ‘Bilirkişilik Yasa Tasarısı’ TBMM’ye sevk edildi.

Tasarıya göre bilirkişileri doğrudan bakanlık belirleyecek. Bakanlık bünyesinde oluşturulacak Bilirkişilik Daire Başkanlığı, bilirkişiler hakkında sicil tutacak, istediği ismi listeden çıkarıp görev yapmasını yasaklayabilecek.

‘Memur’ bilirkişiler

Tasarının gerekçesinde, bilirkişilere ve bu konudaki yargı uygulamalarına yönelik eleştiriler bulunduğuna dikkat çekilerek, sorunların çözümü için kurumsal bir yapı oluşturulacağı belirtildi. Tasarı ile Adli Tıp Kurumu’nun yapılanması ve işleyişiyle ilgili de değişikliğe gidilecek.

Uygulamada yaşanan sorunlara çözüm adı altında bağımsız ve tarafsız olması gereken bilirkişilik, Adalet Bakanlığı Müsteşarı başkanlığında oluşturulacak bir Danışma Kurulu’na teslim edilecek. Bu düzenlemeyle sicil, denetim, performans ölçümlerinin Adalet Bakanlığınca yapılması ile adeta ‘memur’ statüsüne geçecek bilirkişilerin bağımsızlıklarını korumaları mümkün olamayacak.

Bakanlık bürokratlarının yanı sıra Yargıtay, Danıştay, HSYK, YÖK ve bazı meslek odalarından seçilecek isimlerden oluşacak kurulun gündemini başkanlık yapan Adalet Bakanlığı Müsteşarı belirleyecek.


BirGün

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları