loading
close
SON DAKİKALAR

Binlerce öğrenci açıkta kaldı

Binlerce öğrenci açıkta kaldı
Tarih: 14.08.2018 - 10:25
Kategori: Eğitim

Liselere yerleştirmede birinci nakil dönemi sonuçları açıklandı.

Liselere yerleştirme kapsamında yapılan birinci nakil döneminin sonuçları açıklandı.  İkinci nakil dönemi için başvurular da başladı. Adaylar, 17 Ağustos akşamına kadar nakil başvurusunda bulunabilecek.

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, merkezi sınavla tercih yapmaya hak kazanıp yerleşemeyen binlerce öğrenci için adım atılmadığını belirterek, ‘‘Yerel yerleştirmede ise arttırılan kontenjanlar son derece yetersiz olduğu için mağduriyet yaşayan öğrencilerin durumunda olumlu anlamda hiçbir değişiklik olmadı’’ dedi.

Sonuç yok

Okulda bulunuşluk kriteri nedeniyle mağdur olan öğrencilerin ya özel okula kaydolduğunu ya da açıkta kaldığını vurgulayan Aydoğan, şunları söyledi:

‘‘Nakilde arttırılan kontenjanların yetersizliği yüzünden öğrencilerin mağduriyetlerinde değişen yeni bir durum oluşmadı.

Açıkta kalan 91 bin 687, son tercihlerine yerleştirilen 92 bin 10 öğrencinin mağduriyetinin temel nedeni Milli Eğitim Bakanlığı’nın bizzat kendisi olmasına rağmen öğrenciler mağduriyetleri ile baş başa bırakıldı. Yaşatılan mağduriyetlerin tablosunu ortaya çıkarabilmek için öğrencilerimizi rakamlar üzerinden konuşmak zorunda bırakılıyoruz . Öğrencilerimiz rakamlardan ibaret değil, her biri bir yaşam ve memleketin geleceğidir.

Okullaşma politikasının yanlışlığına rağmen, en az tercih edilen okul türleri olan imam hatiplerin dönüştürülmesi noktasında bir adım atılmadı. Merkezi sınav ile alan okullara ilişkin kontenjan artırılması hayata geçirilmedi. Yerel yerleştirmede arttırılan kontenjanın yetersizliği ise hiçbir soruna çözüm olmadı. Kılavuzda yer alan kriterlerin bilimsel olmadığı ve ciddi mağduriyetlere yol açacağı yönündeki uyarılarımız ise sınırlı bir şekilde nakil kılavuzunda yer aldı. Ancak hem çok geç kalınması, hem de uyarılarımızın bütünlüklü bir şekilde yer almamasından kaynaklı öğrenciler yeni sınav sisteminin gözden çıkarılan hayatları oldular. Aynı sınav sistemi ile devam edileceğinin açıklanması ise yaşatılan bu süreçten hâlâ ders çıkarılmadığını göstermektedir. Nakil süreci devam edecek. Milli Eğitim Bakanlığı’nı ‘Her çocuğun istediği okulda eğitim görme hakkı’nın gereğini yerine getirmeye çağırıyoruz.”

Aileler perişan

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu’nun eğitim danışmanı Ali Taştan, “Yeni açılan 58 bin kontenjan yerleştirme sorununu çözmeyecektir. Bakanlık hâlâ vakit varken okul dönüşümleri için harekete geçmelidir. Aileler perişan halde çocuklarını iyi bir liseye yerleştirebilmenin derdine düşmüş durumdalar’’ dedi.

Bu yıl 8. sınıftan 1 milyon 180 bin öğrencinin mezun olduğunu hatırlatan Taştan, şöyle devam etti:
‘‘ Tercih yapan ve yapmayan yaklaşık 254 bin öğrenci hiçbir okula yerleşemedi. 254 bin öğrencinin yaklaşık 60 bini özel okullara kayıt yaptırdı. Açıkta kalan 190 bin öğrenci 1. nakil döneminde boş kontenjanlara yerleştirilmeye çalışıldı. Bu öğrencilerin büyük çoğunluğu 1. nakil döneminde yine Anadolu Liselerini tercih etti.

Anadolu liselerinde 1. yerleştirmeden sonra 21 bin boş kontenjan kalmıştı. Geçen hafta Anadolu liselerinde 58 bin kontenjan artırımına gidildi. Toplam 79 bin kontenjanın tamamının dolduğunu varsayarsak yaklaşık 111 bin öğrenci ya meslek ve imam hatip liselerine gitmek zorunda kaldı ya da açıkta bekliyor. Şeffaf ve objektif değerlendirme yapılabilmesi için MEB, her nakil döneminde kaç öğrencinin açıkta kaldığını, kaçının hangi liseleri tercih ettiğini açıklamalıdır. İstatistikler yayınlanmadan tahmini sonuçlar ortaya çıkmaktadır.’’

Kaynak : Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları