loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu-İş: Cuma namazı Genelgesi'nin iptali için dava açıyor

Birleşik Kamu-İş: Cuma namazı Genelgesi'nin iptali için dava açıyor
Tarih: 11.01.2016 - 17:41
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu-İş yaptığı açıklamayla Başbakanlığın cuma namazı Genelgesi'nin iptali amacıyla danıştay'da dava açacağını duyurdu.

Birleşik Kamu-İş yaptığı açıklamayla Başbakanlığın cuma namazı Genelgesi'nin iptali amacıyla danıştay'da dava açacağını duyurdu.

Birleşik Kamu-İş'in açıklaması şöyle:

''Kamu emekçilerinin çalışma saatlerini Cuma namazına göre düzenleyen Başbakanlık genelgesi bir kez daha göstermiştir ki; Devletin değiştirilmesi teklif dahi edilemez temel niteliği olan LAİKLİK ilkesi ortadan kaldırılarak, siyasal islama uygun bir hukuksal rejim ve yaşam biçimi inşa edilmektedir.

Ancak, Anayasanın 2, 4, 5, ve 24. maddeleri uyarınca tüm yurttaşlar, devlet ve devleti temsil eden tüm idarelerden; yönetsel eylem ve kararlarında laiklik ilkesine uygun bir hukuksallık beklemek HAK ve YETKİSİNE sahiptir. İdare, yönetsel düzenlemelerinde dini kuralları değil, anayasa ve yasalarda belirtilen hukuki kural ve esasları baz almak zorundadır.

İnanç ve ibadet özgürlüğü, devletin tüm inanç ve ibadet biçimlerinden bağımsız ve tümüne eşit mesafede olmasını gerektirir. Zira, Anayasanın 24. maddesi “kimsenin, ibadete, dinî âyin ve törenlere katılmaya, dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamayacağını” düzenlemiştir.

Kamu Görevlileri Sendikaları Ve Toplu Sözleşme Kanunu 19/f hükmünden aldığımız yetki ve konfederasyonumuz tüzüğünün amaç maddesinde verilen “Atatürk'ün önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Bağımsızlığını, Egemenliğini, Ulus ve ülke bütünlüğünü, laik düzenini, Demokratikleşme ve Çağdaşlaşma hedefini geliştirerek korumak” görevimiz gereğince, kamu emekçilerinin çalışma saatlerini Laiklik ilkesine aykırı kurallara göre düzenleyen Başbakanlığın Cuma Namazı Genelgesi’nin iptali amacıyla Danıştay’da dava açıyoruz.

Anayasamıza, laiklik ilkesine, hukukun üstünlüğüne, inanç ve ibadet özgürlüğüne yapılan tüm saldırılara karşı hukuki, demokratik ve meşru yollarla mücadele edeceğimizi de bir kez daha ilan ederiz.''

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları