loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu İş: Hakem heyetinin yapısı değiştirilmeli

Birleşik Kamu İş: Hakem heyetinin yapısı değiştirilmeli
Tarih: 01.09.2019 - 11:05
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, hakem heyetinin, hükümetin isteği doğrultusunda verdiği zam kararına tepki göstererek hakem heyeti yapısının değişmesi gerektiği belirtti.

Aile ve Çalışma Bakanlığı ile sendikaların yaptığı görüşmelerde anlaşmaya varılamamış bu nedenle de karar Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na bırakılmıştı. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu da hükümetin 2020 için yüzde 4+4, 2021 için yüzde 3+3 teklifini onaylamıştı. Hakem heyetinin kararına  tepkiler gerilmeye devam ediyor. Hakem heyetine bir tepki de Birleşik Kamu İş'ten geldi. Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık  yaptığı yazılı açıklamasında  Kamu Görevlileri Hakem Kurulu yapısının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ifade ederek hakem heyetinin 11 kişiden oluştuğuna kurulda 4 kişinin sendikalardan, 7 kişinin ise Cumhurbaşkanı tarafından belirlendiğine dikkat çekti. 

"Hakem kurulunun iktidarın elinde olması nedeniyle hükümetin sunduğu zam teklifi dışında herhangi bir karar vermesi imkansız olacaktır" ifadelerinin yer aldığı Birleşik Kamu İş'in açıklaması şöyle: 

 "2019 5. dönem 2020-2021 sözde toplu sözleşme görüşmelerinin bir tiyatro gösterisi olduğunu tüm kamu emekçileri öğrenmiştir… Kamu emekçilerini toplu pazarlığı ağustosta ayına bilinçli olarak sıkıştırıldı. Ağustos ayına denk getirilmesi ve bir ay ile sınırlandırılmasının amacı kamu emekçilerinin ekonomik, sosyal, özlük haklarının oldubittiye getirmektir. Bunun 20 günü pazarlığa on günü ise Kamu Görevlileri Hakem Heyeti’ne ayrılmış durumdadır. Yani bu süre zarfı içerisinde toplu görüşmeler noktalanması gerekmektedir. Toplu görüşmelere bir aylık süre sınırı koymak zaten başlı başına toplu görüşme hakkını sınırlandırılması anlamına gelmektedir.

AKP iktidarının, ilk teklifini revize ederek 2020 yılı için yüzde 4+4, 2021 için ise yüzde 3+3 zam teklifi etmesi sonrasında görüşmelerin Hakem Heyeti Kurulu'na gitmesi ve buradan çıkan kararın değişmeyeceği ortadaydı. Mevcut yasaların grev hakkını yok sayması yetkili tek bir konfederasyonun toplu görüşmelerde 5 milyona yakın memur hakkında karar verebilmesi zaten ortada toplu görüşme denen süreci baştan ortadan kaldırmaktadır. Grev, Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası sözleşmelerde uygun görülmesine rağmen bu hakka yönelik saldırılar memurları toplu görüşme hakkından mahrum bırakmaktadır. Kamu emekçilerinin zammını belirleyecek Hakem Heyeti 11 kişiden oluşurken kurulda 4 kişi sendikalardan, 7 kişi ise Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmektedir.

Hakem heyetinin iktidara bağımlı tavrı, yapısı ve iktidarın vermiş olduğu zam oranını onay mercii gibi hareket etmesi tehlikenin boyutlarını göstermektedir. İktidar kanadı artık alışılagelmiş bir şekilde toplu pazarlık masasında sendikaları sürekli olarak oyalayıp uyuşmazlık yaratmayı bilinçli bir eylem haline getirecektir. Hükümet, her dönem Sözde Toplu Sözleşme uyuşmazlığı yaratarak, sonucu değiştirmeyeceğini bildiği için görüşmeleri Hakem Kuruluna havale edecektir. Hakem Kurulu’nun iktidarın elinde olması nedeniyle hükümetin sunduğu zam teklifi dışında herhangi bir karar vermesi imkansız olacaktır. Pazarlık masası ve Hakem Heyeti, iktidarın yüzdelik oranlı zam dayatmasının aracı haline dönecektir. Ayrıca iktidar kanadı uyuşmazlık tutanağını sonradan Hakem Heyetine göndermiş ve burada 4688 Sayılı Yasanın Kamu Hakem Heyeti Kurulunun işleyişine aykırı davrandığı bir süreç yaşanmıştır. Toplu görüşmeler, memurların alacağı ücretin oranını belirlemektedir. Ülkemiz de ücret hakkı yasalarımızda bir sosyal hak olarak belirtildiği için bu durumun kendisi adaletli bir karar alınmasının önünde engeldir. İktidar, kamu emekçilerinin insan onuruna yaraşır adil ücret hakkını göz göre göre gasp etmiştir. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; Hakem heyeti üyelerinin 7’sinin Cumhurbaşkanı tarafından atanması anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ve mevcut yapısının değiştirilmesini istiyoruz."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları