loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Balık; Aileler okul masraflarına yetişemiyor!

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Balık; Aileler okul masraflarına yetişemiyor!
Tarih: 31.08.2022 - 18:48
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkan Mehmet Balık, yeni eğitim öğretim yılı öncesi yaptığı açıklamada; Kırtasiye fiyatları geçen seneye oranla neredeyse üç katına çıkmış olması çocukları eğitim alan aileleri zor durumda bırakmaktadır.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkan Mehmet Balık www.istanbulgercegi.com'a yaptığı açıklamada;

"Okulların açılmasına çok az bir süre kalmışken, veliler çocukları için okul alışverişlerine başlamış bulunmaktadır.

Kırtasiye fiyatları geçen seneye oranla neredeyse üç katına çıkmış olması çocukları eğitim alan aileleri zor durumda bırakmaktadır. Alım gücünün düşmesi sebebi ile yapılacak bu kırtasiye harcamalarına birçok firma taksit kampanyaları düzenlemektedir. Yani bir aile çocuğunu sadece okulda kullanacağı kırtasiye masrafları için aylarca borç altında kalacaktır.

Bir ailenin iki çocuğunun olduğunu varsayarsak,

Ortalama servis ücreti çocuk başına aylık 1.012 liradan iki çocuk için 2.024 lira, günlük ihtiyaç ve giderlerini karşılayabileceği en düşük harçlık olarak hesaplanan ortalama 30 liradan iki çocuk için ayda 1.200 lira ve eğitim öğretim görebilmesi için zaruri ihtiyaçları karşılayacak rakam ortalama 1.530 liradan iki çocuk için 3060 lira.

Veliler, daha ilk aydan ortalama 6.284 liralık bir masrafla çocukları eğitim hayatına başlayacaktır.

Asgari ücretin 5.500 lira olduğu bu dönemde veliler çocuklarının eğitim masraflarına yetişememekte her geçen gün daha fazla borç altına girmektedir.

Asgari ücretli bir ailenin ilk ay yapılan kırtasiye masrafları hariç tutulduğunda iki çocuk için 3.224 lira aylık gideri olacaktır. Kalan 2.276 lira ile dört kişilik bir mutfak masraflarını bile karşılaması mümkün değildir.

Devletin asgari ücretlilere verdiği 129,42 lira çocuk yardımı çocuğun aylık su masrafına bile yetmeyecektir.

AKP iktidarının, yaşanan bu hayat pahalılığında ailelere verdiği çocuk yardımlarını insani düzeylere çekmesi gerekmektedir. Ayrıca, çocukların yemek ve kırtasiye masrafları devlet tarafından karşılanmalıdır." dedi.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları