loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık; 'Çiftçinin enflasyonu %148'

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık; 'Çiftçinin enflasyonu %148'
Tarih: 19.07.2022 - 22:52
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu; 'Uygulanan yanlış tarım politikaları, çiftçinin üzerindeki borç yükü, tarımı yurt dışına bağımlı hale getirme çabaları yaşanan bu enflasyonun en açık göstergesidir.'

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, www.istanbulgercegi.com'a yaptığı açıklamada;

"Tarım ürünleri üretici fiyat endeksinde bir yılda yüzde 148,90 oranında artış yaşandı. Tarım üretici fiyatları artış her geçen gün katlanarak devam etmektedir. 2022 yılı Haziran ayında bir önceki yılın Aralık ayına göre %98,84, bir önceki yılın aynı ayına göre %148,90 ve on iki aylık ortalamalara göre %67,98 artış gerçekleşti.

Gerçek enflasyonun yüzde 171, 36 olduğu bu dönemde, yaz ayında sebze meyve fiyatları ucuzlayacak sözünün gerçek dışı bir oyalama politikası olduğu çok açık bir şekilde gözlemlenmektedir.

Akaryakıt fiyatları, döviz ve hammadde fiyatlarındaki fahiş artışların üzerine nakliye giderleri ve navlun ücretleri de eklenince çiftçiden çok cüzi miktarlarda alınan ürünler vatandaşa kat kat pahalıya satılmakta, üreticiler ürünlerinden kazandıkları parayla kendi ürettikleri ürünleri bile satın alamamaktadır.

Uygulanan yanlış tarım politikaları, çiftçinin üzerindeki borç yükü, tarımı yurt dışına bağımlı hale getirme çabaları yaşanan bu enflasyonun en açık göstergesidir.

Dünya genelinde pandeminin etkisi ile neredeyse bütün ülkeler yerli tarıma yönelik politikalar yürütürken, Türkiye’de çiftçinin haciz yolu ile üretim araçlarına el konulması, ağır kredi koşullarında üretim yapmaya zorlanması ve yetersiz üretim destekleri ile her geçen gün çiftçilerimizi üretim yapmaktan vazgeçirerek topraklarını terk etmeye zorlanmaktadır.

AKP hükümetinin acil bir şekilde yurtdışına bağımlı politikalardan vazgeçerek yerli ve milli tarım sözünü yerine getirmesi gerekmektedir. Tarım üretiminde kullanılan bütün girdi fiyatlarındaki vergilerden üreticiler muaf tutulmalı, üreticilerin üzerindeki devlet ve enflasyon baskısına son verilmelidir." dedi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları