loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık; 'TÜİK talimatlı oranlarla cebimizden çalmaya devam ediyor'

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık; 'TÜİK talimatlı oranlarla cebimizden çalmaya devam ediyor'
Tarih: 03.11.2022 - 16:21
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu ve yurttaşlar olarak; TÜİK’in enflasyon hesaplama yöntemlerini acilen kamuoyuna paylaşmasını, talimatlarla değil yurttaşların haklarını gözeterek enflasyon oranlarını şeffaf bir şekilde açıklaması gerektiğini hatırlatıyoruz.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, www.istanbulgercegi.com'a yaptığı açıklamada; 

"TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına göre; 2022 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %3,54, bir önceki yılın Aralık ayına göre %57,80, bir önceki yılın aynı ayına göre %85,51 ve on iki aylık ortalamalara göre %65,26 olarak gerçekleşti.

Milyonlarca kamu çalışanı, emekli ve işçinin alacağı zam oranı TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına göre belirlenmektedir.

Ancak, TÜİK enflasyonunun dört ayda açıkladığı yüzde 10.85 oranı halkın enflasyonu verilerine göre neredeyse bir ayda yaşanmaktadır.

Kamu-Ar’ın ekim ayı halkın enflasyonu araştırmasında bir önceki aya göre artış oranı yüzde 6,3 olarak gerçekleşmiştir. Kamu Ar verilerine göre dört aylık enflasyon ise 19,2 oranında gerçekleşmiştir. Açıklanan bu enflasyon oranları ocak ayında yapılacak zamlara etki edeceği düşünülürse milyonlarca emekçinin cebine dört ayda yüzde 8,35 oranında enflasyon kaybı yaşanacaktır.

Yanlış ekonomik ve tarımsal politikaların gıda fiyatlarında yol açtığı artış, ülkedeki açlık riskini giderek büyütüyor. Gıdaya erişimi zorlaştıran fiyat artışları vatandaşları yetersiz ve sağlıksız beslenmeye zorluyor. Uzmanlar bu durumun, önemli sağlık sorunlarına yol açma riski taşıdığını belirtiyor. Son bir yılda kamu çalışanları ve kamu emeklilerinin ücret ve aylıkları enflasyon farkları da dâhil yüzde 85,6 oranında arttı.

Asgari ücretteki artış yüzde 94,6 oldu, işçi ve bağımsız çalışanların emekli aylıkları ise yüzde 78,61 oranında arttı. Buna göre geçen yıl ekim ayında 100 liraya satın alınan bir gıda sepeti için bu yıl ekim ayında 277,5 lira ödemek gerekirken, kamu çalışanı ve emeklisinin 100 liralık geliri ise 185,6 lira, asgari ücretlininki 194,6 lira, işçi ve bağımsız çalışan emeklisininki ise 178,6 lira oldu.

Açlık ve yoksulluğun her geçen gün daha fazla hissedilmesi yurttaşların geçim sıkıntısı ile baş etmesini zorlaştırmaktadır.

Yaşanılan ekonomik krizde günden güne alım gücü düşen yurttaşlar bir de TÜİK’in sarayın talimatlarıyla açıkladığı manipüle edilmiş enflasyon oranları ile hakları gasp edilmektedir.

Kamu-Ar verilerine göre sadece ekim ayında Ekmek, pirinç, un, bulgurda bir önceki aya göre yüzde 8,5, et ve balık grubu fiyatlarında yüzde 1,9, süt ve süt ürünleri ile yumurta grubu fiyatları ise yüzde 5,7, yağ fiyatlarında yüzde 0,9, sebzede bir önceki aya göre ortalama yüzde 20,2 oranında artış yaşanırken, TÜİK’in dört ayda açıkladığı 10,85 oranındaki enflasyon farkını hangi verilere dayandırdığı halen açıklanamamaktadır.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu ve yurttaşlar olarak; TÜİK’in enflasyon hesaplama yöntemlerini acilen kamuoyuna paylaşmasını, talimatlarla değil yurttaşların haklarını gözeterek enflasyon oranlarını şeffaf bir şekilde açıklaması gerektiğini hatırlatıyoruz."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları