loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ; 'Gıda fiyatları Haziran'da %1.6 oranında arttı'

Tarih: 22.06.2023 - 20:23
Kategori: Sendika

Gıda fiyatlarında Haziran 2020’de başlayan yükseliş eğilimi haziranda da sürerken kesintisiz artış süresi 37 aya ulaştı. Gıda fiyatlarında son bir yılda ise yüzde 80,5 oranında artış yaşandı.

Gıda fiyatları haziranda bir önceki aya göre yüzde 1,6 oranında artarken, bu yılın ilk altı aylık döneminde ise yüzde 33 oranında artış yaşandı. Gıda fiyatlarında Haziran 2020’de başlayan yükseliş eğilimi haziranda da sürerken kesintisiz artış süresi 37 aya ulaştı. Gıda fiyatlarında son bir yılda ise yüzde 80,5 oranında artış yaşandı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi KAMUAR, fiyatlarını Ankara’daki marketlerden düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 64 temel gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak hazırladığı gıda fiyatları endeksinin Haziran 2023 sonuçlarını açıkladı.

YOKSULARIN HARCAMASININ YÜZDE 35,8’İ GIDA

TÜİK’in en son açıkladığı tüketim harcamalarıyla ilgili istatistikler en zengin yüzde 20’lik kesimin tüketiminin yüzde 16,6’sını gıda için ayırırken, en yoksul yüzde 20’lik kesimde gıdaya ayrılan oran yüzde 35,8’e kadar çıkıyor. En yoksul yüzde 20’lik kesimin gıdadan sonra en fazla para ayırdığı harcama grubu ise yüzde 29,3’le konut ve kira. İkinci yüzde 20’lik grupta yer alanlar ise harcamalarının yüzde 29,8’ini gıdaya yüzde 25,6’sını ise konut ve kiraya ayırıyor.

Dolayısıyla da gıda fiyatlarında son 37 aydır yaşanan kesintisiz artış en fazla toplumun en yoksul kesimini olumsuz etkiliyor.

Araştırmayla, gelirinin büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda olan ve enflasyona karşı herhangi bir koruması bulunmayan, dar ve sabit gelirlilerin, ücretlilerin ve yoksulların yaşadığı gerçek enflasyonun boyutunun tahmin edilmesi amaçlanıyor.

AÇLIK RİSKİ ARTIYOR

Yanlış ekonomik politikaların gıda fiyatlarında yol açtığı artış, açlık riskini giderek daha da büyütüyor. Eylül 2021’den bu yana kamu çalışanları ve kamu emeklilerinin ücret ve aylıkları enflasyon farkları da dahil yüzde 141 oranında arttı. İşçi ve bağımsız çalışanların emekli aylıklarına ise yüzde 132,2 oranında zam yapıldı. Türkiye’nin, yıllarca sürecek bugünkü enflasyon sarmalına sürüklendiği Eylül 2021’den bu yana gıda fiyatları ise yüzde 345,1 oranında arttı. Diğer bir ifadeyle Eylül 2021’de 100 liraya satın alınan bir gıda sepeti için bu yıl haziran ayında 445 lira ödemek gerekirken, kamu çalışanı ve emeklisinin Eylül 2021’deki 100 liralık geliri 241 lira, işçi ve bağımsız çalışan emeklisininki ise 232 lirada kaldı.

Bu arada mayısta yüzde 87,6 olan gıda fiyatlarındaki yıllık artış oranı haziranda yüzde 80,5 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyonda önceki aya göre yaşanan gerileme baz etkisinden, diğer bir ifadeyle geçen yıl haziran ayında gıda fiyatlarının yüzde 5,7 oranında artmış olmasından kaynaklanıyor. Bu yıl haziranda artışın yüze 1,6 olması yıllık enflasyonun gerilemesine yol açıyor. Ancak yıllık enflasyonun baz etkisiyle önceki

aylara göre geriliyor olması fiyatların da gerilediğini göstermiyor. Aksine fiyatlar artmaya devam ediyor. Zira mayısta ayında 438 lira ödenen aynı miktar ve türde gıdalardan oluşan bir sepetin bedeli mayısta 445 liraya yükseldi.

AYLIK FİYAT ARTIŞI

Haziranda, süt ve süt ürünleri dışındaki tüm harcama gruplarında fiyat artışları oldu.

Ekmek, pirinç, un, bulgur fiyatları, haziranda bir önceki aya göre ortalama yüzde 0,2 oranında zamlandı. Et ve balık grubu fiyatlarında yüzde 2,4 oranında artış oldu. Et ve balık fiyatlarında yıl başından bu yana yaşanan artış yüzde 71,1’i buldu. Haziranda süt ve süt ürünleri ile yumurta grubu fiyatları yüzde 1 oranında azalırken, yağ fiyatlarındaki artış yüzde 1,6 olarak gerçekleşti.

Meyve fiyatlarının yüzde 1,8 oranında arttığı haziranda sebze fiyatlarında, bir önceki aya göre ortalama yüzde 2,1 oranında artış yaşandı.

Haziranda bakliyat fiyatlarının yüzde1,7, salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer işlenmiş gıda fiyatlarındaki artış eğilimi ise yüzde 6,4 ile hızlanarak devam etti.

Böylece, vatandaşlar mevcut gıda tüketim alışkanlıklarına göre seçilen 64 gıda maddesinden oluşturulan gıda sepetini satın alabilmek için haziranda, bir önceki aya göre yüzde 1,6 oranında daha fazla para ödemek zorunda kaldı.

ALTI AYLIK DEĞİŞİM

Gıda fiyatları yılın ilk altı aylık döneminde ise yüzde 33 oranında artış kaydetti. Asgari ücrete yılın ikinci yarısı için 1 Temmuz’dan geçerli olmak üzere yapılan yüzde 34 oranındaki zam, gıda fiyatlarında ilk altı aydaki artışı güçlükle karşılayabildi.

YILLIK DEĞİŞİM

Bu yıl haziranda geçen yılın aynı ayına göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 59,4, et-balık fiyatlarında 93,5, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 55,6 oranında artış oldu. Bir yıl öncesine göre yağ fiyatları yüzde 25,4 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 102,4, sebze fiyatları ise yüzde 265,1 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 47,8, diğer gıda fiyatları ise yüzde 55,3 oranında zamlandı.

Tarımsal girdi maliyetleri ve tarım ürünü üretici fiyatlarındaki artışlar gıda fiyatlarındaki yıllık artışın önümüzdeki aylarda da üç haneli oranlarda kalmaya devam edeceğine işaret ediyor.

YILLIK ORTALAMA ARTIŞ

Temmuz 2022-Haziran 2023 dönemini kapsayan son bir yıllık dönemdeki ortalama gıda fiyatları Temmuz 2021-Haziran 2023 dönemindeki ortalama fiyatlara göre yüzde 126,9 oranında artış gösterdi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları