loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Yeşildağ; TÜİK’in verilerle oynaması açıkça suçtur; biz değil TÜİK yöneticileri yargılanmalıydı!

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Yeşildağ; TÜİK’in verilerle oynaması açıkça suçtur; biz değil TÜİK yöneticileri yargılanmalıydı!
Tarih: 19.09.2023 - 11:36
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ; TÜİK’in verilerle oynamasının açıkça suç teşkil ettiğini bir kez daha belirtiyoruz bugün burada arkadaşlarımızın değil bu suçu işleyen TÜİK yöneticilerinin yargılanması lazım diyoruz.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonundan yapılan açıklamada;

"BU DAVA BİRLEŞİK KAMU-İŞ DAVASI DEĞİL BU DAVA TÜİK TARAFINDAN AÇLIĞA MAHKUM EDİLENLERİN DAVASIDIR!

Birleşik Kamu-İş’in, 9 Haziran 2022'de açıklanan enflasyon oranlarını protesto amacıyla TÜİK önünde düzenlediği basın açıklaması nedeniyle konfederasyon üyeleri Ankara 34’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktılar. Konfederasyon üyeleri, “Sendikal faaliyet suç değildir. TÜİK’in verilerle oynaması suçtur. Bugün bizler değil bu suçu işleyenler yargılanmalıdır” savunması yaptılar.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu üyeleri, TÜİK’i protesto ettikleri için “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçundan yargılandıkları davanın ilk duruşması bugün Ankara 34. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşma 22 Şubat 2024 tarihine ertelendi.

19 Eylül 2023 Salı günü Ankara 34’üncü Asliye Ceza Mahkemesi önünde Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ, Genel Sekreter Özgür Aras, Genel Mali Sekreteri Hasan Kütük, Genel Örgütlenme Sekreteri Şükrü Balun, Konfederasyonun önceki Dönem Genel Başkanı Mehmet Balık, Genel Özlük-Hukuk ve TİS Sekreteri Mehmet Koç, Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, Tüm Yerel-Sen Genel Başkanı Mücahit Dede, Büro-İş Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, Genel Sağlık-İş Genel Sekreteri Gazi Çeliker, bağlı sendikaların MYK üyeleri, şube başkanları ve üyeleri dava duruşması öncesinde bir araya gelerek basın açıklaması yaptılar.

Konfederasyon üyeleri adına basın açıklamasını yapan Genel Başkan Mehmet Yeşildağ, “Basın açıklaması yapmak ve TÜİK protestosu suç değildir. TÜİK’in verilerle oynamasının açıkça suç teşkil ettiğini bir kez daha belirtiyoruz bugün burada arkadaşlarımızın değil bu suçu işleyen TÜİK yöneticilerinin yargılanması gerekiyor” dedi.

Açıklamanın tamamı şu şekilde.

“TÜİK enflasyonu oranlarının gerçeği yansıtmadığını hepimiz biliyoruz, gerçeği yansıtmayan rakamlar üzerinden milyonlarca emekçinin ve emeklinin yaşam koşulları belirlenmektedir.

Konfederasyonumuz 9 Haziran 2022’de açıklanan enflasyon oranlarını protesto için TÜİK önünde eylem yapmak istemiştir. Ancak eylem polisin sert müdahalesiyle karşılaşmış, sonucunda o dönemki genel başkanımız, genel mali sekreterimiz, şube başkanlarımız gözaltına alınmış sonrasında haklarında dava açılmıştır.

TÜİK’in verilerle oynamasıyla suç işlediğini söylüyor bugün burada arkadaşlarımızın değil TÜİK yöneticilerinin yargılanması gerektiğini söylüyoruz.

TÜİK hesap oyunlarıyla enflasyonu düşük göstererek uzun süredir milyonlarca memur, işçi, emekli ve dar gelirlinin enflasyon karşısında ezilmesine, yoksullaşmasına, açlığa ve sefaletine neden olmaktadır.

TÜİK’in enflasyon oranlarını gerçeği yansıtmadığı bilinmesine rağmen ücret ve maaş zamlarında halen TÜİK oranları kullanılmaktadır.

Konfederasyonumuz KAMU-AR’ın düzenli açıkladığı oranlar ve çeşitli bağımsız kurumların açıkladığı oranlarla TÜİK’in oranları arasında büyük farklar vardır.

TÜİK eskiden enflasyon sepetini açıklarken sepetteki kalemleri ve ağırlıklı oranlarını da açıklıyordu ancak şimdi, enflasyon sepetini ve kalemlerini de açıklamıyor.

Bu durumun bile TÜİK'in açıkladığı verilerin yanlış olduğunu göstermesi açısından yeterlidir. Ayrıca TÜİK başkanlarının görevden alınması ya da istifa ettirilmesi kurum üzerindeki baskıyı açıkça belli etmektedir. Hal böyleyken TÜİK’in bağımsız ve tarafsızlığından söze edilemez.

Bu durumun kurumun talimatlarla karar aldığını en belirgin göstergesidir.

TÜİK’in açıkladığı oranlarının tarafsız olduğuna inanan ve güvenen kimse kalmamıştır.

Ülkemizde milyonlar her geçen gün yüksek enflasyon karşısında ezilmekte en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz durumdadır.

Buradan iktidara sesleniyoruz; TÜİK’in manipülasyonlu rakamlarıyla yoksulluğu bir süre yönetebilirsiniz ancak açlığı yönetemezsiniz.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak iktidarı bir kez daha uyarıyoruz!

Mızrak çuvala sığmıyor, TÜİK verileriyle felaketi gizleyemiyor. TÜİK gerçekleri açıkla, ekmeğimizle oynama diyoruz.

O gün TÜİK’in önüne boşuna gitmedik kamu emekçilerinin, emeklerinin ve tüm çalışanların haklarının gasp edilmesine tepki gösterdik.

Gerçeklerden uzak veri açıkladığı gerekçesiyle TÜİK önünde yapmak istediğimiz eyleme polisin orantısız güç kullanarak müdahale etmesini en temel sendikal hak ve özgürlüklerden biri olan protesto hakkımızın gasp edilmesi olarak değerlendiriyoruz.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; bugün burada TÜİK, istatistik kurumu olmaktan ziyade iktidarın isteklerini yansıtan, yerine getiren bir kurum haline geldiğine dikkat çekiyor ve TÜİK’in verilerle oynamasının açıkça suç teşkil ettiğini bir kez daha belirtiyoruz bugün burada arkadaşlarımızın değil bu suçu işleyen TÜİK yöneticilerinin yargılanması gerekiyor diyoruz.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları