loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri Özgür Aras; Memur emekli olmaktan vazceçiyor!

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri Özgür Aras; Memur emekli olmaktan vazceçiyor!
Tarih: 15.07.2023 - 10:44
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri Özgür Aras, www.istanbulgercegi.com'a TBMM'de kabul edilen memur ve memur emeklisine yapılan zamları değerlendirdi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri Özgür Aras açıklamasında;

Memurundan işçiye, esnaftan çiftçiye kadar milyonlarca emekli, yeni zam teklifiyle bir kez daha açlıkla baş başa kalmıştır.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen kanun teklifinde Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK emeklilerinin maaşına yılın ikinci 6 ayında toplamda yüzde 25 zam yapılmıştır.

Torba yasa teklifinde emeklinin adı bile geçmemektedir. Bu nedenle EYT kapsamında emekli olmak isteyen çoğu memur geçinemeyeceği endişesiyle emeklilik dilekçelerini geri çekmişlerdir. Bugün 15 Temmuz itibariyle emekliliğe ayrılacak bir memurun çalışırken aldığı ücretinin yarı yarıya düşmesinin haklı endişesini yaşamaktadır.

Memur maaşlarına TÜİK’in son altı aylık enflasyon oranı kadar zam yapıldıktan sonra 8 bin 77 TL de ek zam yapılmış ve en düşük memur maaşı 22 Bin TL’ye çıkarılmış olsa da 11 bin 128 TL’lik kısım emekli maaşı hesabına dahil edilmemektedir. Bundan sonra bu seyyanen rakam, maktu rakam olarak belirlenecek ve daha sonraki hiçbir artışa bu rakam baz teşkil etmeyecektir. Bu nedenle memurlar emekliye ayrılma düşüncesinden vazgeçmekte emekli olma hayali başka bir bahara kalmaktadır.

En düşük memur maaşının 4 kişilik bir aile için 32 bin TL ile yoksulluk sınırının altıda kalmamasını ve emeklilik maaşlarının da yaşanabilir bir düzeye çekilmesini talep ediyoruz.

Türkiye’de 13,72 milyon emekli var. Memur emeklisi 2,4 milyon, esnaf emeklisi 2,7 milyon ve işçi emeklisi 8, 6 milyon kişidir. Emeklilere yapılan yüzde 25 zam ile neredeyse emekliler yoksulluk sınırının altında bırakılmıştır. Milyonlarca emekli ise açlık sınırı 7 bin 500 TL’ye mahkûm ettirilmiştir. Kök maaşı 3 bin 500 lira ile 5 bin 500 lirayı bulan emekliler bulunmaktadır. Emekli maaşları arasındaki fark Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanarak 7 bin 500 liraya çıkarıldı ancak temmuz zammı döneminde sayıları yaklaşık 9,5 milyon olan emeklilerin maaşında bir değişiklik olmayacaktır.

Bu maaşlarla yaşamak mümkün değildir. Memura nasıl 8 bin lira seyyanen zam veriliyorsa emekliye de verilmelidir.

Gıdaya, ulaşıma, suya, elektriğe, ekmeğe sürekli zam gelmektedir. Emekliler, sebzeyi taneyle, karpuzu dilimle almaktadır; para harcamamak için evden dahi çıkamaz hale getirilmiştir.

Emeklilerin içinde bulunduğu utanç verici durumun sorumluluğunu taşıyan iktidarın emek ve emekli düşmanı politikalardan vazgeçemeye çağırıyoruz.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; yüzdelik zammın çözüm olmadığını belirtiyoruz ve emeklilerin açlık ve yoksullukla mücadelesi insan onuruna yaraşır bir emeklilik için emekli aylıklarının alt sınırının Türkiye’nin yaşam koşullarıyla uyumlu hale getirilmesini istiyoruz.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları