loading
Yükleniyor
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu: Gıda fiyatlarındaki aylık artış yüzde 0,5; yıllık artış yüzde 56,7 olarak gerçekleşti!

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu: Gıda fiyatlarındaki aylık artış yüzde 0,5;  yıllık artış yüzde 56,7 olarak gerçekleşti!
Tarih: 26.08.2026 - 15:39
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Araştırma birimi Kamu-Ar’ın Ağustos ayı gıda enflasyonu araştırması, mutfaktaki yangının nasıl büyüdüğünü gözler önüne seriyor.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Araştırma birimi Kamu-Ar’ın Ağustos ayı gıda enflasyonu araştırması, mutfaktaki yangının nasıl büyüdüğünü gözler önüne seriyor.

GIDA FİYATLARINDA YÜKSELİŞ SÜRÜYOR. HALKIN EN FAZLA TÜKETTİĞİ GIDA MADDELERİNDEN OLUŞAN BİR SEPET ESAS ALINARAK YAPILAN HESAPLAMAYA GÖRE, GIDA FİYATLARI AUĞSTOSTA ÖNCEKİ AYA GÖRE YÜZDE 0,5 ORANINDA ARTTI. YILIN İLK SEKİZ AYLIK DÖNEMİNDEKİ GIDA ENFLASYONU YÜZDE 37,7’YE ÇIKTI. GIDA FİYATLARI AĞUSTOS 2026 İTİBARİYLE SON BİR YILDA İSE YÜZDE 56,7 ORANINDA ARTIŞ GÖSTERDİ.

Gıda fiyatları sebze ve meyve fiyatlarındaki mevsimlik düşüşlere rağmen et, yağ ve işlenmiş gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle ağustosta da devam etti. Haziranda yüzde 1,9, temmuzda yüzde 1,6 oranında artan gıda fiyatlarında ağustos ayında da yüzde 0,5 oranında artış yaşandı. Yılın ilk sekiz aylık döneminde yüzde 37,7 ve son bir yıllık dönemde ise yüzde 56,7 oranında artış gerçekleşti. Birleşik Kamu - İş Gıda Fiyatları Endeksindeki aralıksız artış serisi de ağustosla birlikte 75 aya kadar yükseldi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi KAMUAR’ın fiyatlarını Türkiye’nin büyük bir bölümünde yaygın şubeleri bulunan zincir marketlerden derlediği ve halkın en fazla tükettiği 64 temel gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak hesapladığı gıda fiyatları endeksinin Ağustos 2026 sonuçları açıklandı.

AÇLIK RİSKİ BÜYÜYOR

Türkiye’nin içerisinde bulunduğu yüksek enflasyon sürecinin gıda fiyatları aracılığıyla ücretliler, dar gelirliler ve yoksullara çıkardığı fatura, açlık  riskini büyütmeye  devam ediyor. 

 

Gıda fiyatları, Türkiye’nin, içinde bulunduğu bu enflasyon sarmalına sürüklendiği Eylül 2021’den başlayarak Ağustos 2026’ya kadar yüzde 2.181 oranında arttı. Eylül 2021’de 1000 liraya satın alınan bir gıda sepeti için bu yıl ağustos ayında 22 bin 810 lira ödemek gerekti.

Gıda fiyatlarının yüzde 2.181 oranında arttığı Eylül 2021’den bu yana kamu çalışanlarının maaş ve ücretlerinde yaşanan artış ise yüzde 1.292’de kaldı. Diğer bir ifadeyle Eylül 2021’de 1000 lira olan ortalama kamu çalışanı ücreti son zamla birlikte Temmuz 2026 itibariyle 13 bin 920 liraya çıktı. Gıda fiyatları artmaya devam ederken maaş ve ücretler yıl sonuna kadar değişmeyecek. Gelirlerindeki artış gıda fiyatlarındaki artışı bile karşılamaya yetmeyen ücretlilerin alım gücü gıda fiyatlarına karşı karşısında reel olarak yüzde 39 oranında eridi.  Buna göre bir kamu çalışanının 2021 yılında maaşıyla aldığı gıda sepetinin şimdi en fazla yüzde 61’ini alabiliyor.

Açlık ve yoksulluk riski, sonbaharla birlikte önümüzdeki aylarda da büyümeye devam edecek. Zira hem tarım sektörünün sorunları hem de girdi fiyatları artıyor. TÜİK’e göre son bir yılda yüzde 32,1 olan girdi fiyatlarındaki artışlar gecikmeli de olsa gıda fiyatlarına da birkaç kat olarak yansıyor.

Birleşik Kamu-İş’in gıda fiyatları endeksi Haziran 2020’den bu yana, yani 75 aydır aralıksız olarak bir önceki aya göre artıyor.

 AYLIK FİYAT ARTIŞI

Ağustosta gıda fiyatlarındaki artışta et-balık, yağ ve işlenmiş gıda fiyatları belirleyici oldu.  Meyve, sebzede ve süt-süt ürünlerinde fiyatlar düşerken, diğer harcama gruplarında ise fiyatlar ya değişmedi ya ılımlı artışlar gösterdi ya da azaldı.

Ekmek-pirinç-un-bulgur harcamaları ağustosta önceki aya göre değişmedi, et ve balık grubu harcamalarında ise yüzde 4,4 oranında artış yaşandı. Süt, süt ürünleri ile yumurta grubunda fiyatlar yüzde 1,5 oranında gerilerken, margarin ve sıvıyağ harcamaları ise yüzde 3,3 oranında arttı.

Meyve fiyatlarının yüzde 4,7 oranında gerilediği ağustosta sebze fiyatlarında ise ortalama yüzde 4,2 oranında gerileme kaydedildi.

Bakliyat fiyatlarının değişmediği ağustos ayında salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri işlenmiş gıda maddelerinden oluşan işlenmiş gıdada fiyatlar yüzde 3,8 oranında yükseldi.

Vatandaşlar mevcut gıda tüketim alışkanlıklarına göre seçilen 64 temel gıda maddesinden oluşturulan gıda sepetini satın alabilmek için ağustosta bir önceki aya göre yüzde 0,5 oranında daha fazla para ödemek zorunda kaldı.

SEKİZ AYLIK ARTIŞ YÜZDE 37

Ocak-ağustos döneminde ise ekmek, un, bulgur, makarna fiyatları yüzde 35,1, et-balık fiyatları yüzde 30, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatları yüzde 28,2 artış kaydetti. Bu dönemde yağ fiyatları yüzde 12,8, meyve fiyatları yüzde 47,3, sebze fiyatları ise yüzde 90,7 oranında yükseldi. Bakliyat fiyatları sekiz ayda yüzde 27,8, diğer gıda fiyatları ise yüzde 19,4 oranında arttı.

Gıdada yılın ilk sekiz aylık dönemindeki toplam artış yüzde 37,7 olarak hesaplandı.

YILLIK ARTIŞ YÜZDE 56,7

Gıda fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 56,7 olarak gerçekleşti.

Son bir yıllık dönemde ekmek, un, bulgur, makarna fiyatları yüzde 47,7, et-balık fiyatları yüzde 45,1, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatları yüzde 34,4, yağ fiyatları yüzde 30,5 oranında zamlandı. Meyve fiyatları yüzde 67,4, sebze fiyatları ise yüzde 153,6 oranında arttı. Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 51,2, diğer gıda fiyatları ise yüzde 41,3 oranında artış gösterdi.

12 AYLIK ORTALAMALARA GÖRE ARTIŞ YÜZDE 55,3

Eylül 2025 - Ağustos 2026 aylarına kapsayan son 12 aylık dönemin ortalama gıda fiyatları, Eylül 2024 – Ağustos 2025 aylarını kapsayan 12 aylık dönemdeki ortalama gıda fiyatlarına göre yüzde 56,2 oranında yükseldi.

On iki aylık ortalama fiyat artışı ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 37,8, et-balık fiyatlarında 61,6, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 36,4 oldu. Yağ fiyatları yüzde 33,9, meyve fiyatları yüzde 92,5, sebze fiyatları ise yüzde 97,1 oranında arttı. Bakliyatta ortalama fiyatlar bir önceki 12 aylık ortalamaya göre yüzde 37,9, diğer gıda fiyatları ise yüzde 34,3 oranında arttı.

 

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları