loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu; Kamu çalışanlarının sendika seçme iradesi Anayasa Mahkemesi tarafından gerçek sendikalara iade edilmiştir!

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu; Kamu çalışanlarının sendika seçme iradesi Anayasa Mahkemesi tarafından gerçek sendikalara iade edilmiştir!
Tarih: 06.03.2024 - 20:59
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu; Anayasal örgütlenme özgürlüğünü onarılamaz şekilde yaralayacak %2 sendika barajı Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilmiştir.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'ndan yapılan açıklamada;

KAMU EMEKÇİLERİNİN HAKLARININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Anayasal örgütlenme özgürlüğünü onarılamaz şekilde yaralayacak %2 sendika barajı Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilmiştir. Kamu çalışanlarının sendika seçme iradesi Anayasa Mahkemesi tarafından gerçek sendikalara iade edilmiştir.

AYM, sendikalar arasında yasa eliyle eşitsizlik yaratacak ve alternatif sendikalara üye olan kamu görevlilerini tekel sendikalara mahkûm edilmesine dur demiştir.

İktidarının ve yandaş sendikaların sendikal özgürlüklere doğrudan müdahalede bulunan ve uluslararası emek mücadelesine ve sınıf mücadelesine kara bir leke çalacak olan %2 barajının iptal edilmesine en çok yandaş sendikalar üzülmüştür.

Yandaş sendikalar ve konfederasyonlar bilmelidir ki; bu mızrak bu çuvala sığmıyor. Hukuki durum ortadayken teklifin yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceği kesindi ve boş bir hayal kurmuşlardı. Dolayısıyla malum sendikalarında üye kayıpları her geçen gün artmaya devam edecektir.

AYM’nin %2 barajına ilişkin gerekçeli kararı Resmi Gazetede yayımlandı. Kanunda özetle; kurulduğu hizmet kolunda üye sayısı ile %2 barajını aşan sendikaların üyelerine Toplu Sözleşme İkramiyesi ödenecek olup üye sayısı barajın altında kalan sendika üyelerine ise sendika tazminatı ödenecektir.

AYM,  kamu emekçilerinin sendika üyesi aidatlarının kamunun bütçesinde karşılanmasının “sendika üyesi olmaya ya da olmamaya zorlama” olarak değerlendirmiştir. Sonuçta iptal kararı sonrası, artık sendika üyesi memurların tamamı 537,93 TL yerine aylık 190,21 TL alacaklardır.  Gerekçeli karar hemen uygulanırsa, ay ay ödeme yapıldığından bu ay kesintiden daha fazla ödeme yapılmayacaktır.

Bu karar, sendikacılığı üyelerine kazanım elde etmek için değil sadece aidat toplamaktan ibaret gören yandaş sendikacılık kavramını kamu emekçilerinin gündemine sokan anlayışa ders niteliğinde olmuştur. “sendika katkı payı” adıyla ödenmeye başlanan, halen “toplu sözleşme ikramiyesi” adı altında ödeme yapılması uluslararası sözleşmelere aykırıdır.

Açık bir şekilde Anayasa’ya ve sendikal özgürlüklere aykırı olan bu %2 barajının yandaş sendika ve konfederasyonların ısrarla savunmaları utançtır. AYM kararı ile tamamen gündemden çıkmış olan bu anti demokratik tartışmaların tekrar gündeme gelmesi, hükümet politikalarını koşulsuz şartsız destekleyen, üyelerinin çıkarlarını korumak bir yana kapalı kapılar ardında pazarlık yapan sarı sendikalardan başka hiç kimseye yarar sağlaması söz konusu değildir.

Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren sözleşme sürecine ilişkin de kamu emekçilerinin talepleri görmezden gelinmişti.

O gün de bugün de iktidar ve yandaş konfederasyonlar, emeğiyle geçinmeye çalışanları ve kamu emekçilerini açlığa ve yoksulluğa mahkum etmiştir.

%2 sendika barajı uygulamasının baştan bu yana Anayasaya, sendikal kanunlara ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu dile getirmiştik. Bu konunun haksızlığını ve hukuksuzluğunu yaklaşık bir yıldır her ortamda her platformda kamuoyunun önüne getirmiştik.

Bu yüzdelik oyunlar küçük sendikaları yok etmek ve yandaş sendikaların büyümesine katkı sağlamak için ortaya çıkarılmış bir oyundu. Ancak hukukun önünde hiçbir şey duramaz ve hukuksuzluğa da Anayasa Mahkemesi ‘dur’ demiştir.

Emek örgütü olarak tüm üyelerimizin taleplerini gerçekleştirmek için mücadeleyi yükseltmeye devam edeceğiz.

Sendikalar emek, sınıf, mücadele ve dayanışma örgütleridir. Gücünü işverenin ödediği aidatlardan değil üyelerinin gönüllük esasına dayalı olarak ödediği aidatlardan ve örgütlü mücadele ruhundan almalıdır.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; %2 barajı ile onlarca sendikayı ve binlerce kamu çalışanını saf dışı bırakma çalışmalarını kabul etmediğimiz gibi sendikal hak ve özgürlüklerimizden asla taviz vermeyeceğimizi bir kez daha dile getiriyoruz. (6.03.2024)

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları