loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu; Sermayeye Değil Emekçiye Bütçe

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu; Sermayeye Değil Emekçiye Bütçe
Tarih: 05.12.2022 - 12:37
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu İş İstanbul İl Başkanı Alkoç Turan Başgönül Beşiktaş meydanında yaptığı açıklamada; "Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; toplumdan yana olmayan 2023 bütçesini kabul etmiyoruz."

Birleşik Kamu İş İstanbul İl Başkanı Alkoç Turan Başgönül yaptığı açıklamada;

"Değerli İstanbul’lular, kıymetli kamu emekçileri, saygı değer basın mensupları

Meclisin gündeminde bulunan, bütçe planlaması görüşmelerinde bakanlıklara ayırılan bütçelerde, yurttaşlardan yana bütçe planlaması yapılması, emekçilerin ekonomik olarak türlü zorluklar yaşadığı bu dönemde bir gerekliliktir, bir zorunluluktur, bir mecburiyettir.

AKP iktidarının kamu kurumlarını tasfiye ettiği, özelleştirmelerin bütün hizmet kollarına yayıldığı, kredili mevduat sistemi ile zenginin parasını koruma çabaları, yurttaşlara ayırılan bütçe payını günden güne eritmektedir.

Bugün, ağır vergi yükleri altında ve yüksek enflasyon oranları ile günden güne yoksullaşan yurttaşlar, bütçenin gelirlerinin yüzde 84’ünü, neredeyse tamamını vergileri ile karşılamaktadır.

Bu vergilerin yüzde 64’ü doğrudan kesinti ile gelirlerimizden karşılanırken, yüzde 35’i ise toplumun geneline yayılarak dolaylı yoldan hizmet ve tüketimden karşılanmaktadır.

Kur korumalı mevduat faizleri ile parası olanın parasını korumaya çalışan AKP iktidarı, bunun yanı sıra kalkınmanın ve ilerlemenin en temel kalemi olan tarımsal üretime 54 milyar lira ayırırken, tarımsal üretime ayrılan bütçenin on katından daha fazlasını, tamı tamına 565 milyar lirayı ise faiz giderlerine aktarmaktadır.

Çok kısa bir süre önce müjdeli bir şekilde açıklanan emeklilikte yaşa takılanların ödemelerine karşılık bütçe ayırılmaması ise akıllara EYT çözümünün askıya alınacağı şüphesini getirmektedir.

Toplumun çıkarlarını değil, seçim yatırımlarını ve sınıfsal çıkarları gözeten bu bütçe görüşmelerinde yurttaşlardan ve toplumsal çıkarlardan yana bir tavır sergilenmemektedir.

Değerli İstanbul’lular, kıymetli kamu emekçileri,

AKP’nin 2023 bütçesi emekçiler için açlık ve yoksulluktur.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; toplumdan yana olmayan bu bütçeyi kabul etmiyoruz. Emekçiler, emekliler ve kamu çalışanları olarak sefalet oranlarındaki maaşlarla üç haneli rakamları aşan enflasyonla mücadele etmeyi ret ediyoruz.

Kamu emekçileri, emeklileri, işçimiz, çiftçimiz, esnafımız ve halkımız yönetilemeyen ekonomi politikaları yüzünden açlık, sefalet ve enflasyon altında ezilmektedir.

AKP iktidarının, artık zengini zengin etme çabasını ve seçim yatırımlarını, yurttaşların emeklerinden kesilen paralarla finanse etmeyi bırakarak, yurttaşların refahına yönelik bir bütçe hazırlamaktan yana tavır sergilemesi gerekmektedir.

Değerli İstanbullular, kıymetli basın mensupları;

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu olarak, İstanbul’dan, Beşiktaş Barbaros meydanından bir kez daha AKP iktidarını uyarıyoruz; yandaşa, partiliye, mülteciye, akrabaya, haksız bir şekilde ulaşabildiği her yerden maaş alan liyakatsizlere tanıdığı ayrıcalıklardan vazgeçip, ülkesi için mücadele veren kamu emekçilerinin, emeklilerin ve halkımızın sorunları ile ilgilenmeye davet ediyoruz. Aksi halde, sayıları milyonları aşan kamu emekçileri, emeklileri ve bu halk pazarda dolduramadığı filenin, evinde kaynatamadığı tencerenin, çocuğunun cebine koyamadığı harçlığın hesabını, sandıkta AKP iktidarına çok ağır ödetecektir diyoruz.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak bizler ise; sabredecek, kemer sıkacak hali kalmayan kamu emekçilerinin ve halkımızın hakkını aramak ve hak ettiğimizi almak için sonuna kadar mücadele edeceğimizi İstanbul’umuzdan bir kez daha haykırıyor ve halkımız, nasıl istibdat döneminde “Kahrolsun İstibdat Yaşasın Hürriyet” diyerek baskının ve zulmün karşısında durduysa, bizler de bugün tüm emekçileri, işçileri, çiftçileri ve halkımızı aşağılayan, hor gören ve  zillet altında bırakan bu baskı rejimine karşı “Son Bulsun Teslimiyet, Yıkılsın Zillet, Yaşasın Cumhuriyet Yaşasın Millet” diyerek; mücadelemizi sonuna kadar sürdürecek ve eninde sonunda mutlaka “Zafer direnen emekçinin olacaktır” diyoruz.

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları