loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, 'Yoksulluk ve Fukaralık Politikalarına Dur' eylemlerinin İkincisini Edirne'de yaptı

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, 'Yoksulluk ve Fukaralık Politikalarına Dur' eylemlerinin İkincisini Edirne'de yaptı
Tarih: 05.03.2022 - 20:08
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu “Yoksulluk ve Fukaralık Politikalarına Dur!” sloganı ile başlattıkları eylem planlarının ikincisini Edirne’de gerçekleştirdi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonunun düzenlediği 'Yoksulluk ve Fukaralık Politikalarına Dur' eyleminin Edirne basın açıklamasına, Konfederasyonun bileşeni sendikalarından Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Kadim Özbay, Tüm Yerel Sen Genel Başkanı Arap Mucur, Haber Güven Sen Genel Başkanı M. Ali Köse, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne CHP Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, www.istanbulgercegi.com haber sitesi genel yayın yönetmeni İmamBakır Üküş, Edirne DİSK Genel İş ve Edirne DİSK Emekli Sen Sendikaları da destek verdi.

Eylemde 2022 yılında yapılan yetersiz zamların daha ilk aydan enflasyon ve hayat pahalılığında eridiği vurgulandı.

Kamu Emekçilerinin insani bir şekilde hayat süremediği ifade edilen basın açıklamasında hükümete acil bir eylem planı yapması için çağrı yapıldı.

Basın açıklaması Birleşik Kamu-İş Genel Sekreteri Mehmet Koç’un açıklamalarıyla başladı.

Basın açıklamasında Mehmet Koç;

“Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak 'Yoksulluk ve Fukaralık Politikalarına Dur' sloganı ile başlayan “7 Bölgede 7 Eylem” planının 2. durağı olan Edirne’den, bugün AKP Hükümetine bir kez daha sesleniyoruz.

Kamu çalışanları ve emeklilerinin maaşlarına yüzde 30 ile yüzde 35 arasında değişen kümülatif artış oranları ile enflasyon farklarından oluşan zam yapıldığı tamamen çarpıtmadır. Ekonomik çarkın dönebilmesinde en aktif rolü oynayan akaryakıt fiyatları arttıkça hayat pahalılığı katlanarak etkisini sürdürmeye devam etmektedir. Akaryakıt fiyatlarının yanı sıra temel ihtiyaçlarımız olan elektrik, doğalgaz ve gıda maddelerine gelen zamlar karşısında artık dayanacak gücümüz kalmamıştır. Yüksek enflasyon, memur ve memur emeklisinin maaşlarını erittiği için maaşlar cebimize girmeden erimiştir. Bu nedenle insani yaşam şartlarını sağlayabilecek düzeyde enflasyon oranına göre AYLIK ZAM istiyoruz.

Biliyoruz ki üst üste gelen zamlar karşısında sadece biz kamu emekçileri zor durumda değiliz. Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip Trakya’da tarım ve hayvancılık yapan çiftçilerimiz artan girdi maliyetleri karşısında artık üretemez duruma gelmiştir. Bir taraftan çiftçilerimiz çaresizlikten ahırlarındaki son ineğini satarken, diğer taraftan Türkiye’de çeltik üretiminde birinci sırada yer alan Edirne’mizde; elektrik, mazot, gübre ve tarım ilaçlarına gelen fahiş zamlar neticesinde çeltik ekimine son vermektedirler. Çiftçilerimizin üretimi bırakmasının kaçınılmaz sonu maalesef gıda enflasyonu olacaktır.” dedi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Merkez Yönetim Kurulu adına basın açıklamasını Genel Başkanı Mehmet Balık yaptı.

Mehmet Balık açıklamasında;

“Öncelikle bu yürüyüşün Isparta’da başladığını ve bugün ikincisini Edirne’de gerçekleştirdiğini ifade ederken, “Yoksulluk ve Fukaralık Politikalarına Dur” eylemlerinin tüm bölgeleri kapsayacak şekilde Ardahan’a kadar AKP’nin zulmü bitene kadar durmayacaklarını söyledi.

Hayat pahalılığının artık önü alınamaz bir hal aldığını ve hangi ekonomik sorundan başlayacağına artık karar veremediğini ifade etti.

Gıda, elektrik, doğalgaz, akaryakıt, kamu emekçilerinin yetersiz zamları gibi hayatımızın her alanında artık sorunlar almış başını gitmiştir.

Akaryakıt fiyatlarına son altmış günde onlarca kez zam geldi, konuşmamı hazırlarken mazotu 18 lira olarak yazdık, sabah uyandığımızda mazot 20 lira olduğunu gördük.

Ülkemizin her tarafında üreticiler mağdur edilmiş durumda, yurttaşlarımız arabalarına akaryakıt koyamaz duruma gelmiştir.

Başta akaryakıt zamları olmak üzere yapılan bu zamların geri alınmasını istiyoruz.

AKP hükümeti artık ne ekonomiyi ne de kamu hizmetlerini yürütemez hale gelmiştir.

Kamu emekçileri olarak, yeni yılda verilen zam oranları ile hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında artık dayanacak gücümüz kalmadı. Acilen insani yaşam şartlarını sağlayabilecek düzeyde enflasyon oranına göre aylık zam istiyoruz

Ayrıca Balık yaptığı konuşmanın devamında, memleketin ekonomik durumunun günden güne kötüye gittiğini rakamlarla ifade ederken, tüm yaşamsal malzemelerin ana kalemi olan elektrik ve doğalgaz zamlarının devletten çok düşük rakamlarla alıp, vatandaşa kat kat pahalıya satan beşli çetenin ekonominin dar boğaza girmesindeki en önemi etken olduğunu ve acilen kamulaştırma yapılması gerektiğini ifade etti.

TÜİK rakamlarına göre;

İki aylık enflasyonun asgari ücrete yapılan zamdan düştüğünüz zaman yüzde 8,41 oranında asgari ücret eriyerek 3 bin 895 Türk Lirası olmuştur.

En düşük kamu emekçisinin 5 bin 585 lira olan maaşı 5 bin 116 liraya düşmüştür.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun taleplerini sıralarken;

Edirne’den tekrar sesleniyoruz.

· Sağlıkta, Eğitimde, Güvenlikte, Enerjide, Tekelde özelleştirmeye son verilmelidir.

· Kamu çalışanlarının maaşlarındaki kayıplar aylık olarak ödenmelidir.

· Emeklilerin içerisinde bulunduğu ekonomik durum gözetilerek acilen emekli maaşlarında düzenleme yapılmalıdır.

· Kamu emekçilerine verilen 3600 ek gösterge sözü değil biz emekli maaşlarımızda düzenleme istiyoruz. Emeklilik hayatımızda insanca yaşamak istiyoruz.

“Yoksulluk ve Fukaralık Politikalarına Dur” eylemlerinin üçüncüsünün 12 Mart’ta Malatya’da gerçekleşeceğini ifade etmesiyle basın açıklaması sona erdi.

Kaynak : wwww.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları