loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu-İş: Memura Yüzde 6 Cumhurbaşkanı'na yüzde 12,6 zam!

Birleşik Kamu-İş: Memura Yüzde 6 Cumhurbaşkanı'na yüzde 12,6 zam!
Tarih: 17.12.2015 - 17:17
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu-İş Merkez Yönetim Kurulu Hükümetin 2016 yılı için kararlaştırdığı zam dağılımı hakkında bir basın açıklaması yayımladı.

Birleşik Kamu-İş Merkez Yönetim Kurulu Hükümetin 2016 yılı için kararlaştırdığı zam dağılımı hakkında bir basın açıklaması yayımladı.

Açıklama şöyle:

''AKP 1 Kasım seçimlerini kazanabilmek için asgari ücretliye, çiftçiye, emekliye, esnafa ve diğer birçok toplum kesimlerine kaynak aktarma sözü verdi. Nitekim asgari ücret 2016 yılı için yüzde 30 oranında artırılmak üzere, emeklilere yılbaşında yapılacak zamla birlikte ayrıca 100 lira seyyanen zam yapılmasına ilişkin yasa tasarısı TBMM’den çıkmak üzere. Çiftçiye, esnafa çeşitli miktarlarda faizsiz kredi kullandırılmasına ilişkin kararlar yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanının maaşına bile 2016 yılbaşında yüzde 12,6 oranında zam yapılmaktadır.

Toplumun belirli kesimlerinin yaşadıkları kayıpların bir kısmı 2016 yılına girilirken karşılanırken, kamu emekçileri yıllık yüzde 10’u bulan enflasyonun oldukça altında bir maaş zammıyla avutulmaktadır. Hemen her kesime az ya da çok kaynak aktarımı yapılan bir dönemde kamu çalışanları yüzde 6 gibi düşük bir yılbaşı zammına mahkûm edilerek bir defa daha mağdur edilmiştir. 
 
1 Kasım seçimleri öncesinde ertelenen zamlar, seçimler sonrası arka arkaya yapılmaya başlandı. Memur, işçi ve tüm emekçiler enflasyona yenik düşmektedir. Halkın temel tüketim ürünleri ile zorunlu ihtiyaçlar elektrik ve su gibi giderlerine de zamlar geldi. Seçimler öncesinde halka çizilen pembe tablonun boyası işsizlik rakamlarıyla ortaya dökülmekte ve ülkemizde ekonomik çöküş yaşanmaktadır. Yapılan zamların etkisi pazarda, manavda, markette kendini göstermektedir.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2015 Eylül ayında işsizlik yüzde 10,3 olarak açıklandı. Türkiye'deki işsiz sayısı 2015 yılı Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 39 bin kişi artarak, 3 milyon 103 bin kişi oldu.
İşten çıkarılan ve sokağa atılan vatandaşlarımız çareyi Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’ne (İş-Kur) başvurmakta görmektedir. İş-Kur, Kasım 2015 tarihinde işsizlik başvurularının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28,15 oranında artarak 263 bin 6 kişi olduğunu açıkladı.

Ortaya çıkan bu durumdan AKP hükümeti ile emrindeki Memur-Sen Konfederasyonu sorumludur. Kamu emekçileri adına “sözde” toplu sözleşme masasına oturan bu konfederasyon kendisini yetkili yapan AKP iktidarına teslim olmuştur. 

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; AKP iktidarını ve Sayın Başbakanı bir kez daha uyarıyoruz:
2016-2017 yılları için imzalanan “sözde” toplu iş sözleşmesinin özellikle maaş zamlarıyla ilgili hükümlerini yeniden gözden geçirmeye ve zam oranlarının kamu çalışanlarının yararına olacak şekilde yeniden belirlemeye çağırıyoruz.
Siyasi iktidarı, kamu emekçilerinin ve bütün çalışanların yaşamış olduğu ekonomik kayıplarını gidermek için vakit geçirmeksizin somut ve ciddi adımlar atmaya çağırıyoruz.''

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları