loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu İş: Sivas Katliamı'nı unutmadık 25. yılında sorumluları lanetliyoruz

Birleşik Kamu İş: Sivas Katliamı'nı unutmadık 25. yılında sorumluları lanetliyoruz
Tarih: 02.07.2018 - 13:49
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Sivas Katliamı'nın 25. yıl dönümü dolayısıyla açıklamada bulundu.

Birleşik Kamu İş'in Madımak Katliamı'nın 25. yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada "Katliamın üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen katliamın perde arkası halen aydınlatılmamıştır. İnsanlığa karşı işlenmiş suçlarda zamanaşımı kuralını kabul etmiyoruz." denildi.

Birleşik Kamu İş'in Sivas Katliamı'na ilişkin yaptığı açıklama şöyle:

"Sivas Katliamı'nın üzerinden tam 25 yıl geçti.

25 yıl önce Sivas‘ta Madımak Oteli’nde güvenlik güçlerinin ve hükümetin gözleri önünde gericiler 33 yurtsever, aydın, ilerici insanımız ile birlikte 2 otel çalışanını yakarak vahşice katletti.

Aydınlar, sanatçılar ve şairler dört günlük şenlik programına katılmak, söyleşiler yapmak, kitaplarını imzalamak ve türkülerini söylemek için 2 Temmuz 1993 günü Sivas’a gittiler.  Ancak katliamdan iki gün önce dağıtılan bildirilerde, şenliklere katılacak Aziz Nesin hedef gösterildi.

2 Temmuz günü, Cuma namazının ardından, etkinliklerin yapıldığı kültür merkezinin önüne yürüyüş ile birlikte "Sivas laiklere mezar olacak" sloganları atıldı.  Cumhuriyetin temelinin kurulduğu Sivas’ta, gözü dönmüş caniler, “Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak” haykırışları atmaktaydılar. Bunun dışında, saldırgan kalabalık,  halk ozanları heykelini yıkıp yerde sürükleyerek Madımak Oteli’nin önünde toplanmaya başladı. Otel önündeki araçlar ve sürüklenen heykel ateşe verilmiş, otelin camları kırılmıştı. Yaklaşık 2 saat sonra otel ateşe verildi, saldırganlar sloganlarına devam etti. Kente çağrılan takviye kuvvetler zamanında gelmedi, gelenlerse olaylara zamanında müdahale etmedi. Aralarında 2 otel çalışanının da olduğu 35 kişi hayatını kaybetti.

İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçen bu katliam aslında Kahramanmaraş'ta ve Çorum'da sergilenen benzer katliamların farklı şekliydi. Çünkü daha önceki katliamlarda aynı şekilde din, mezhep ve etnik kimlik farklılıkları kullanılarak olaylar kışkırtılmış ve katliamlar gerçekleştirilmişti.

Yaşanan tüm acılar bizlere şunu göstermiştir: Her türlü gericiliğin arkasında asıl hedef laik Cumhuriyet ve devrimleri olmuştur. Türkiye Cumhuriyet Devleti’ne ve onun tüm ilerici kazanımlarına yönelikti. Çünkü aydınlanma karşıtı yapıların tarihsel kökleri geçmişte olduğu gibi bugünde devam etmektedir.

Ülkemiz topraklarında yaşanan tüm katliamlar gibi Sivas, Çorum, Tokat, Kahramanmaraş da olanlar aslında mezhep siyasetini kışkırtmaktı. Asıl amaçları Cumhuriyet rejimini yıkmak olduğunu bugün daha iyi anlıyoruz.  Çünkü bu katliamlar, emperyalist güçler ve ülkemizde yerli işbirlikçilerin ortak planıydı. Sivas katliamı, önceki ve sonraki olaylar gibi cumhuriyetçi, aydın, laik kesimleri susturma, baskı altına alma ve kentleri terk etmelerine yönelikti.

Bu katliamın sorumlularının, aydınlanma ve bilim düşmanı ile karanlık güçler olduğunu biliyoruz.

Katliamın üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen katliamın perde arkası halen aydınlatılmamıştır. İnsanlığa karşı işlenmiş suçlarda zamanaşımı kuralını kabul etmiyoruz.

Öncesi ve sonrasındaki tüm katliamları lanetliyoruz.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak;  "25 yıl önce Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Otelinde yakılarak katledilen Cumhuriyetçi ve aydın yazar ve ozanlarımızı saygıyla anıyoruz."

 

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları